00:16 | 23/2/16
Συναγερμός σήμανε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό να συγκαλεί έκτακτο μίνι υπουργικό συμβούλιο για το κλείσιμο των βορείων συνόρων της χώρας και των εγκλωβισμό χιλιάδων Αφγανών
Τα τετελεσμένα που δημιουργούνται με το κλείσιμο των ελληνο-σκοπιανών συνόρων έχουν προβληματίσει το Μέγαρο Μαξίμου και τόσο οι επιπτώσεις όσο και οι πρωτοβουλίες που πρέπει να παρθούν συζητήθηκαν στην βραδινή πολύωρη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό.
Στην συνεδρίαση, που ξεκίνησε στις 6 το απόγευμα, συμμετείχε ο Πάνος Καμένος, ο Νίκος Κοτζιάς, ο Γιάννης Μουζάλας, ο Νίκος Τόσκας και ο Θεόδωρος Δρίτσας, χωρίς κανένας υπουργός να προβαίνει σε κάποια δήλωση στο τέλος της συνάντησης.
Αυτό το οποίο τόνιζαν κυβερνητικές πηγές είναι πως ήδη γίνονται όλες οι απαραίτητες διπλωματικές κινήσεις προς όλες τις κατευθύνσεις προκειμένου να επισημανθεί ότι καταπατώνται τα συμφωνηθέντα της 19ης Φεβρουαρίου, που προέβλεπαν τα κράτη μέλη να μην προβούν σε καμία μονομερή κίνηση μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της 7ης Μαρτίου.
Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις πρωτοβουλίες της Αθήνας αναμένεται να ανακοινωθούν στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών την Τρίτη το μεσημέρι, ενώ από την Κυριακή το βράδυ υπάρχει ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας με την Ολλανδική προεδρία.
Οι ίδιες πηγές αυτό που επεσήμαναν είναι, πως από το γεγονός ότι έκλεισαν τα σύνορα και έχει συγκληθεί η Σύνοδος της Τετάρτης από την Αυστρία με τη συμμετοχή, μεταξύ άλλων, των χωρών του βαλκανικού δρόμου (Σκόπια, Κροατία, Σερβία, Σλοβενία) «αποδεικνύεται πόσο εύθραυστη είναι μια συμφωνία της Ε.Ε σε αυτή τη φάση». Μάλιστα συμπλήρωναν πως «από τη μια στιγμή παίρνεται μια συγκεκριμένη απόφαση για ανοιχτά σύνορα και την επόμενη καταρρίπτεται από μια απλή απόφαση συνοριοφυλάκων», αναφερόμενοι στην πρωτοβουλία που πήραν οι αρχηγοί της αστυνομίας των συγκεκριμένων χωρών την περασμένη Πέμπτη στο Ζάγκρεμπ να ζητούν διαβατήρια και ταυτότητες προκειμένου να επιτρέπουν τη διέλευση των Αφγανών στα εδάφη τους.
Ευθύνες, πάντως καταλογίζονται στα υπουργεία Εσωτερικών και Εξωτερικών της Αυστρίας. Όλα δείχνουν ότι οι εξελίξεις σχετίζονται με την πολιτική κατάσταση της χώρας, καθώς το λαϊκό κόμμα που είναι κυβερνητικός εταίρος και στο οποίο ανήκουν οι δυο υπουργοί, πιέζεται από την ακροδεξιά πτέρυγα
Το περιβάλλον που δημιουργείται, πλέον στη χώρα είναι ασφυκτικό με τις ελληνικές αρχές να δείχνουν αιφνιδιασμένες από τις εξελίξεις.
Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Πόποσκι ισχυρίστηκε ότι οι Αφγανοί που έχουν εγκλωβιστεί στα σύνορα της ΠΓΔΜ - Σερβίας δεν μπορούν να συνεχίσουν τη διαδρομή τους προς το Βορρά, καθώς δεν το επιτρέπει η Κροατία.
Στην κυβέρνηση, πάντως θεωρούν πως η εικόνα της ανθρωπιστικής κρίσης που έχει προκληθεί με τους χιλιάδες Αφγανούς να μένουν εγκλωβισμένοι σε Πειραιά και Ειδομένη, είναι διαχειρίσιμη και δεν αποκλείεται η «πρόχειρη» φιλοξενία κάποιων από αυτών στα κέντρα που έχουν δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα. Αναμένονται να παρθούν πρωτοβουλίες μέσα στις επόμενες ώρες.
Ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν στην ευρεία κυβερνητική σύσκεψη είναι και οι περιπολίες του ΝΑΤΟ, καθώς και σε αυτό το πεδίο υπάρχουν προσκόμματα από την Τουρκική πλευρά. Η Άγκυρα φέρεται να εγείρει πολλά ζητήματα σε σχέση με το επιχειρησιακό σχέδιο της νατοϊκής δύναμης στο Αιγαίο, ενώ αρνείται την επαναπροώθηση προσφύγων στα παράλιά της.
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων