13:38 | 13/2/16
Έγγραφα αναφέρουν ότι έχουν ξεκινήσει οι διεργασίες - Τι απαντά ο Δημήτρης Αβραμόπουλος
Νέες απειλές και τελεσίγραφα για μία πιθανή έξοδο της Ελλάδας από τη Ζώνη Σένγκεν πέφτουν σαν κεραυνός εν αιθρία, μετά τη διαρροή απόρρητων εγγράφων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είδαν το φως της δημοσιότητας. Και ενώ σε εσωτερικό και εξωτερικό ξορκίζουν τα σενάρια περί εξόδου ή της δημιουργίας μιας «μίνι-Σένγκεν», φαίνεται να έχουν ήδη ξεκινήσει οι διεργασίες για τον περιορισμό των μετακινήσεων χωρίς διαβατήριο.
Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι έτοιμες να αποβάλουν την Ελλάδα από την ζώνη Σένγκεν για τουλάχιστον δύο χρόνια, εξαιτίας της «αναποτελεσματικότητας» της χώρας να προστατέψει τα σύνορά της απέναντι στα προσφυγικά κύματα, σύμφωνα με τα έγγραφα που επικαλείται το πρακτορείο Associated Press.
«Δεν προβλέπεται αποβολή από τη ζώνη Σένγκεν. Αντί να εστιάζουμε στη κινδυνολογία, μπορούμε να διαπιστώσουμε τα θετικά βήματα στα οποία κάνουν αναφορά και οι πρόσφατες ανακοινώσεις της Επιτροπής. Υπάρχει σαφής επιτάχυνση από την ελληνική κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ένωση παρέχει κάθε δυνατή στήριξη για να αντιμετωπιστούν οι αδυναμίες που σχετίζονται και με τη μεταναστευτική πίεση. Όλοι δουλεύουμε για τον ίδιο σκοπό: να αποκατασταθεί η ομαλή και η πλήρης λειτουργία της ζώνης Σένγκεν και να διαφυλαχθεί η ελεύθερη μετακίνηση», ξεκαθάρισε λίγο αργότερα ο Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Μετανάστευσης και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Η Ελλάδα έλαβε τελεσίγραφο τριών μηνών να διορθώσει τις αδυναμίες στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Σε διαφορετική περίπτωση, το Μάιο αναμένεται να ενεργοποιηθεί το άρθρο 26 του Κώδικα Σένγκεν, το οποίο επιτρέπει την επαναφορά των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα των κρατών-μελών της Σένγκεν για διάστημα μέχρι και δύο χρόνια.
Τα παραπάνω επιβεβαίωσε χθες κοινοτική πηγή μετά την υιοθέτηση από το Συμβούλιο της Ε.Ε. του πακέτου συστάσεων προς την Ελλάδα σχετικά με την αντιμετώπιση των αδυναμιών στη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων.
«Από τη στιγμή που διαπιστώθηκαν αυτές οι αδυναμίες ξεκίνησε μια διαδικασία -η οποία αποβαίνει στη προστασία της ζώνης Σένγκεν μέσω της εφαρμογής των κανόνων. Δεν είναι απαραίτητο ότι αυτή η διαδικασία θα οδηγήσει στο άρθρο "26" βάσει του οποίου θα μπορεί να ληφθεί απόφαση για να συνεχίσουν να ισχύουν οι έλεγχοι στα σύνορα μεταξύ χωρών Σένγκεν, όπως συμβαίνει ήδη στη Γερμανία και στην Αυστρία για παράδειγμα», σχολίασε ο Έλληνας Επίτροπος.
Όλα αυτά συμβαίνουν λίγες μέρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες στις 18 και 19 Φεβρουαρίου. Ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει εκεί την ευκαιρία να συζητήσει όλες τις παραπάνω εξελίξεις και την Τρίτη με τον Ντόναλντ Τουσκ, που επισκέπτεται την Αθήνα.
Με σαρκασμό απάντησε πάντως η Άνγκελα Μέρκελ σε όσους εκφράζουν την άποψη ότι ουσιαστικά δεν είναι σημαντική η ζώνη Σένγκεν. «Το τελευταίο διάστημα συμβαίνει συχνά να μου λένε άνθρωποι ότι υπήρχε ζωή και πριν από την Σένγκεν. Και τους απαντώ ''Ναι, υπήρχε ζωή και πριν από την γερμανική επανένωση - εκεί τα σύνορα φυλάσσονταν ακόμη καλύτερα''», ανέφερε, μιλώντας στο χθεσινοβραδινό επίσημο δείπνο που παρέθεσε στον Ντέιβιντ Κάμερον, στο δημαρχείο του Αμβούργου.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, όμως, εξακολουθεί να προκαλεί με τις δηλώσεις του. «Η ΠΓΔΜ πρέπει να είναι απόλυτα έτοιμη να σταματήσει την είσοδο προσφύγων και μεταναστών από τα σύνορα της με την Ελλάδα», δήλωσε χθες, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Σκοπιανό ομόλογό του, Νίκολα Ποπόσκι.
Σχετικές ετικέτες:Δημήτρης ΑβραμόπουλοςΕλλάδαζώνη Σένγκενμετανάστεςπρόσφυγες
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων