Οι προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο σώζουν ζωές | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Οι προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο σώζουν ζωές

21:26 | 5/2/16
oi-proliptikes-exetasis-gia-ton-karkino-sonoun-zoes

Τι επισημαίνει η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και Πρόληψης

Τη διενέργεια, χωρίς συμμετοχή του ασφαλισμένου, προληπτικών εξετάσεων για διάφορους τύπους καρκίνου υπενθυμίζει η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και Πρόληψης του υπουργείου Υγείας, στο πλαίσιο δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού σε θέματα Δημόσιας Υγείας, πρόληψης και προαγωγής της υγείας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου (4 Φεβρουαρίου) και την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου (15 Φεβρουαρίου).

Ειδικότερα:

Για την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, μαστογραφία με την ακόλουθη συχνότητα: κάθε δύο χρόνια σε γυναίκες ηλικίας από 40 έως 50 ετών και κάθε χρόνο σε γυναίκες ηλικίας άνω των 50 ετών ή σε γυναίκες άνω των 35 ετών, εφόσον οι τελευταίες ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου. Για την τελευταία περίπτωση απαιτείται παραπομπή ειδικού γιατρού.

Για την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, τεστ PAP κάθε χρόνο σε όλες τις γυναίκες από την έναρξη της σεξουαλικά ενεργούς ζωής.

Για την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη, τεστ PSA κάθε δύο χρόνια σε άνδρες ηλικίας άνω των 50 ετών και κάθε χρόνο σε άνδρες ηλικίας άνω των 60 ετών.

Για την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του παχέος εντέρου, μικροσκοπική εξέταση ανίχνευσης αιμοσφαιρίνης στα κόπρανα κάθε δύο χρόνια σε άνδρες και γυναίκες ηλικίας 50 έως 70 ετών και κολονοσκόπηση κάθε πέντε έτη σε άνδρες και γυναίκες ηλικίας 50 ετών και άνω ή κάθε έτος σε άνδρες και γυναίκες ηλικίας 40 ετών και άνω, εφόσον ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου. Στην τελευταία περίπτωση απαιτείται παραπομπή ειδικού ιατρού.

Αναφορικά με την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, σημαντικό ρόλο διαδραματίζει το εμβόλιο έναντι του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), το οποίο περιλαμβάνεται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών και σύμφωνα με αυτό ο εμβολιασμός ενδείκνυται για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, καθώς και για την πρόληψη άλλων καρκίνων και καλοήθων νοσημάτων σχετιζόμενων με τον ιό. Η μέγιστη προστασία επιτυγχάνεται εφόσον ο εμβολιασμός ολοκληρωθεί πριν την έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας. Στη χώρα μας διατίθενται το διδύναμο (HPV2) και το τετραδύναμο (HPV4) εμβόλιο HPV και χορηγούνται δωρεάν σε 2 δόσεις με μεσοδιάστημα 6 μηνών (σχήμα 0, 6) σε κορίτσια ηλικίας 11-15 ετών. Για τις έφηβες 15-18 ετών ο εμβολιασμός χορηγείται δωρεάν με το εμβολιαστικό σχήμα να περιλαμβάνει τρεις δόσεις. Το εμβόλιο HPV συνιστάται να γίνεται σε γυναίκες 18-26 ετών με εμβολιαστικό σχήμα τριών δόσεων και θα χορηγείται δωρεάν μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2016, ενώ από 1η Ιανουαρίου 2017 το εμβόλιο παύει να χορηγείται δωρεάν και θα πρέπει να πληρώνεται εξ' ολοκλήρου από την ασφαλιζόμενη αυτής της ηλικιακής ομάδας.

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών