23:22 | 10/2/16
Τι δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς για τους αγρότες, τη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης για τους θεσμούς και την απόφαση της κυβέρνησης να παραχωρήσει άδεια σε τέσσερις τηλεοπτικούς σταθμούς
Για την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης στους δανειστές σχετικά με τη μεταρρύθμιση στο Ασφαλιστικό, τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στους αγρότες και την αδειοδότηση τεσσάρων τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας μίλησε ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega.
Αναφερόμενος στις ενστάσεις των δανειστών σχετικά με το προωθούμενο ασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, ο κ. Παππάς είπε:
"Δεν ξέρω αν ισχύει αυτό, η δική μας ενημέρωση δεν είναι αυτή. Εμείς ξέρουμε ότι οι θεσμοί δεν έχουν επιστρέψει με λεπτομερή κριτική στο λεπτομερέστατο σχέδιο που έχουμε υποβάλει. Δεν έχει υπάρξει καμία ένσταση στον κεντρικό πυρήνα της μεταρρύθμισης, με βασικά χαρακτηριστικά το τέλος του καθεστώτος των πολλαπλών ρυθμίσεων και προνομίων και τη μετάβαση σε άλλο καθεστώς".
"Δεν υπάρχει καμία πρόθεση για εκλογές και κανένας λόγος να συζητιέται", σημείωσε ο υπουργός Επικρατείας, σχολιάζοντας τη δήλωση Καμμένου.
Σχετικά με το εάν θα κάνει πίσω η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τους αγρότες, ο κ. Παππάς, είπε πως αυτό θα ήταν μία πολύ μεγάλη αλλαγή, σε σχέση με την πρόταση που έχει καταθέσει η κυβέρνηση και κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται.
"Θα πρέπει και οι αγρότες να καταλάβουν ότι είναι καλό για την κοινωνία να περάσουμε σε ένα ενιαίο σύστημα κανόνων. Οι θεσμοί πρότειναν το καλοκαίρι αυτή η εξίσωση να γίνει άμεσα. Τα αποτελέσματα θα ήταν πολύ περισσότερο αρνητικά και σε μικρότερο διάστημα. Σαν κοινωνία πρέπει να βάλουμε το δάχτυλο στην πληγή που λέγεται ασφαλιστικό σύστημα. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 51% των νοικοκυριών στην Ελλάδα έχει ως εισόδημα μία σύνταξη. Γίνεται μία ρύθμιση συνολική, που έχει και μία ρήτρα ανάπτυξης", είπε χαρακτηριστικά.
"Υπάρχουν κι άλλες κοινωνικές ομάδες, όπως οι μισθωτοί, οι οποίες επιδοτούν μέσω του προϋπολογισμού... Με ψυχραιμία κάνουμε έκκληση στον διάλογο", πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας πως δεν θεωρεί, ότι πρέπει να κλείνουν τα σύνορα και πως θα πρέπει να αποφεύγονται ακραίες πράξεις.
Όταν ξεκίνησε το κίνημα των Αγανακτισμένων υπήρχε κι ένα έντονο κλίμα αποστροφής προς την πολιτική. Νομίζω ότι ο ιστορικός του μέλλοντος θα καταγράψει, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συνέβαλε, στο να αποκατασταθεί αυτή η εικόνα, σημείωσε σε άλλο σημείο.
Όσον αφορά στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών, ο υπουργός είπε:
"Η κριτική που δέχθηκε η κυβέρνηση κατά τη διάρκεια των συζητήσεων, έγινε από την πλευρά των ιδιοκτητών. Όσοι επιχειρούν να βάλουν μπροστά τους εργαζόμενους για να το χρησιμοποιήσουν ως δικαιολογία, δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Τα κανάλια αυτή τη στιγμή που μιλάμε, δεν έχουν άδεια. Για πρώτη φορά θα δημοπρατηθούν τέσσερις άδειες και θα γίνει διαγωνισμός".
Ειδικά, όσον αφορά το γιατί μόνο τέσσερις άδειες, απάντησε, πως "η κυβέρνηση οφείλει να λάβει τα μέτρα της , για να εξορθολογιστεί η κατάσταση. Η διαφημιστική πίτα έχει συρρικνωθεί. Οπότε, για να έχουν βιώσιμο σχήμα, θα πρέπει να μπορούν να παράγουν προγράμματα. Το βασικό δικό μας κριτήριο είναι να διαμορφώσουμε μία κατάσταση βιώσιμη.
Ο υπουργός Επικρατείας στράφηκε κατά της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, λέγοντας πως η κυβέρνηση έχει εξαντλήσει όλα τα περιθώρια διαλόγου.
"Η ΝΔ δεν θέλει να γίνει διαγωνισμός. Η κυβέρνηση έχει εξαντλήσει όλα τα περιθώρια διαλόγου, κάναμε μία υποχώρηση αυξήσαμε τα μέλη από 7 σε 9, τίποτα δεν τους έπεισε. Τα κριτήρια για την αδειοδότηση περιγράφονται επαρκώς στον νόμο. Τις διατάξεις που αφορούν τη διαγωνιστική διαδικασία, τις ψήφισαν και το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. Δεν καταλαβαίνω, γιατί τόσα χρόνια δεν γινόταν διαγωνισμός. Νομίζω, ότι ένας εξορθολογισμός θα βοηθήσει και τους ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών", είπε, αποφεύγοντας πάντως να απαντήσει ξεκάθαρα στην αναφορά της δημοσιογράφου στο άρθρο του Συντάγματος, που προβλέπει ότι οι άδειες θα πρέπει να δίνονται από το ΕΣΡ κι όχι από την κυβέρνηση.
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων