Σύσκεψη για το προσφυγικό στην Περιφέρεια Ένωσης Δήμων Αττικής | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Σύσκεψη για το προσφυγικό στην Περιφέρεια Ένωσης Δήμων Αττικής

00:39 | 11/2/16
siskepsi-gia-to-prosfigiko-stin-periferia-enosis-dimon-attikis

Χώρους φιλοξενίας προσφύγων ζήτησε από τους δημάρχους της Αττικής ο Παπαδόπουλος

Να προτείνουν άμεσα χώρους για τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών, προκειμένου να προλάβουν τυχόν κλείσιμο των συνόρων, ζήτησε από τους δημάρχους της Αττικής ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής Βασίλης Παπαδόπουλος.

«Θα δημιουργηθεί το κέντρο στο Σχιστό, ωστόσο ζητάμε από τους δημάρχους της Αττικής -γιατί η Αττική πιθανόν να σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος λόγω του λιμανιού του Πειραιά- να μας υποδείξετε και άλλο χώρο», επισήμανε ο Βασίλης Παπαδόπουλος, κατά τη διάρκεια σημερινής σύσκεψης της περιφερειακής Ένωσης δήμων Αττικής για το προσφυγικό, όπου εκπροσώπησε τον Γιάννη Μουζάλα.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου έθεσε ως διορία για την υπόδειξη αυτή την επόμενη εβδομάδα «γιατί αν έχουμε στη Σύνοδο Κορυφής αποφάσεις για κλείσιμο των συνόρων ή σχετική διορία, θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για επιπλέον χώρους». Την υπόδειξη χώρων θα ζητήσει το υπουργείο και από όλους τους δημάρχους της χώρας. Ανάλογο αίτημα, όπως είπε, είχε γίνει από την πλευρά του υπουργείου και τον περασμένο Οκτώβριο με κατεπείγοντα έγγραφα, ωστόσο δεν προτάθηκαν χώροι υλοποιήσιμοι. «Αν εγκλωβιστεί κόσμος, τότε δυστυχώς οι λύσεις θα επιβληθούν από τα πράγματα, όχι από την κυβέρνηση», πρόσθεσε. Εκτίμησε πάντως ότι αν κλείσει η Ειδομένη, τότε θα μειωθούν και οι ροές προς την Ελλάδα.

Οι χώροι που επιλέγονται είναι γήπεδα για την ανάπτυξη κοντέινερ και σκηνών, εκτός και αν προσφερθούν κατάλληλες εγκαταστάσεις, όπως στρατόπεδα που έχουν στοιχειώδεις υποδομές. «Λύσεις τύπου αθλητικών και εκθεσιακών κέντρων είναι μάλλον προσωρινές αλλά στην ανάγκη θα πρέπει να υποδειχθούν», τόνισε.

Το υπουργείο δεν θέλει να αναπτύξει τεράστια κέντρα και θέλει η παραμονή σε αυτά προσφύγων και μεταναστών να είναι για το μικρότερο δυνατό διάστημα, «κατ’ εμέ σίγουρα δεν είναι μήνες, γιατί έτσι δημιουργείται ένα μικρό γκέτο σε κάθε περιοχή», όπως διευκρίνισε. «Με ανοιχτή την Ειδομένη το πλάνο είναι οι πρόσφυγες και μετανάστες να φιλοξενούνται 24-72 ώρες, αλλά δεν ξέρουμε αν αυτό είναι εφικτό με κλειστή την Ειδομένη», πρόσθεσε. Το υπουργείο υλοποιεί κανονισμό λειτουργίας για τα κέντρα στα νησιά και την ενδοχώρα. Πρότυπο αποτελεί η λειτουργία του Ελαιώνα («δεν είναι υποδειγματικό το Γαλάτσι ή το Ελληνικό», όπως παρατήρησε), δηλαδή η λειτουργία ανοιχτής δομής, όπου η είσοδος και η έξοδος ελέγχονται από την αστυνομία, η σίτιση γίνεται από το στρατό και η υγειονομική περίθαλψη από το ΚΕΕΛΠΝΟ με τη βοήθεια των ΜΚΟ και στο εξής και με τη συνδρομή των υγειονομικών υπηρεσιών του στρατού.

Ο Βασίλης Παπαδόπουλος παραδέχτηκε ότι, αν και η δέσμευση της Ελλάδας προς την Ευρώπη είναι η δημιουργία 50.000 θέσεων φιλοξενίας, «έχουμε έλλειψη πάνω από 10.000 θέσεις». Στα hotspots στα νησιά έχουν υπολογιστεί 8.400 θέσεις και υλοποιούνται οι 7.000 («ξεκινάει να υλοποιείται και η Κως παρά τις αντιδράσεις του δημάρχου»), 1.300 θέσεις είναι ανεπτυγμένες σε δομές όλη την Ελλάδα (θα προχωρήσει και η επέκταση του Ελαιώνα) και 5.500 θέσεις αφορούν στα προαναχωρησιακά κέντρα. Επίσης, προχωράει η κατασκευή των κέντρων μετεγκατάστασης στο Σχιστό και τη Σίνδο, καθώς και άλλων δυο μικρών χώρων, τους οποίους όμως ο γενικός γραμματέας δεν αποκάλυψε.

Ο δήμαρχος Ελληνικού - Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος, που παραχώρησε το γήπεδο του Χόκεϊ για προσωρινό κέντρο φιλοξενίας ως τον Μάρτιο, ζήτησε να δοθεί από την Πολιτεία βοήθεια στους δήμους που σηκώνουν το βάρος του προσφυγικού, «όχι μόνο οικονομική, αλλά και σε προσωπικό». Ο δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου Διονύσης Χατζηδάκης, έθεσε το ερώτημα στο γενικό γραμματέα για το αν προτίθεται να δημιουργήσει το υπουργείο κέντρο φιλοξενίας στο φαληρικό όρμο, όπως είχε ακουστεί. Ο Βασ. Παπαδόπουλος τού απάντησε ότι είχε τεθεί ως ιδέα, για την περιοχή ανάμεσα στο ΣΕΦ και το γήπεδο Τάε Κβον Ντο, «αλλά δεν είναι άμεσα υλοποιήσιμη ιδέα, κυρίως γιατί είμαστε εν μέσω χειμώνα και δεν μπορούμε να βάλουμε εκεί σκηνές».

Ο δήμαρχος Περάματος Γιάννης Λαγουδάκης, επισήμανε ότι οι δήμοι γύρω από τον Πειραιά «από την πρώτη στιγμή δεχτήκαμε και στηρίζουμε το κέντρο φιλοξενίας του Σχιστού», αλλά βάζοντας κάποιες προϋποθέσεις: να μην είναι το Σχιστό το μοναδικό κέντρο στην Αθήνα, να μην είναι ο Πειραιάς το μοναδικό λιμάνι, όπου φτάνουν τα πλοία με τους μετανάστες και πρόσφυγες από τα νησιά και να παρέχει η κυβέρνηση στους δήμους ολοκληρωμένη ενημέρωση «γιατί υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις για τον αριθμό που θα φιλοξενηθεί, πόσες μέρες θα παραμείνουν ή αν θα γίνουν άλλοι χώροι».

Να μεταφέρονται οι πρόσφυγες και μετανάστες και σε άλλα λιμάνια της χώρας ζήτησε και ο δήμαρχος Κερατσινίου - Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος (η περιοχή του οποίου συνορεύει με το κέντρο στο Σχιστό), «ώστε να πάρει ο κάθε δήμος και η κάθε τοπική κοινωνία το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί».

Τέλος, ο δήμαρχος Ιλίου Νίκος Ζενέτος, πρότεινε ένα μέρος του ποσού από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους των δήμων να διατεθεί για τη δημιουργία ενός ταμείο με στόχο την ενίσχυση των δήμων που φιλοξενούν δομές μεταναστών.

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών