10:00 | 29/2/16
Εβδομάδα «φωτιά» για την κυβέρνηση που θα κρίνει το μέλλον της διαπραγμάτευσης τη στιγμή που την επόμενη Δευτέρα ο πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες θα επιχειρήσει να απεμπλέξει τη χώρα από την δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει στο μεταναστευτικό
Με μια «βαριά» ατζέντα ο πρωθυπουργός σήμερα το πρωί στη Βουλή μαζί με τους στενούς του συνεργάτες θα επιχειρήσει να οριοθετήσει τις προτεραιότητες και τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης τόσο για το προσφυγικό όσο και για την διαπραγμάτευση.
Σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους «κλειδί» για την επιστροφή των θεσμών θα είναι το σημερινό euroworking group το οποίο θα προετοιμάσει τη συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της 7ης Μαρτίου. Όλα τα ζητήματα αναμένεται να πέσουν στο τραπέζι με το «καλό σενάριο» να θέλει τους θεσμούς να επιστρέφουν στην Αθήνα προς το τέλος της εβδομάδας.
Σε διαφορετική περίπτωση όλα τα βλέμματα θα στραφούν στο Eurogroup της επόμενης Δευτέρας που θα πραγματοποιείται παράλληλα και υπό την σκιά της κρίσιμης έκτακτης συνόδου κορυφής για το προσφυγικό. Σε μια τέτοια περίπτωση οι συζητήσεις με τους δανειστές θα πρέπει να ενταθούν προκειμένου η επιστροφή τους να ξεκινήσει άμεσα την ερχόμενη εβδομάδα.
Για την ελληνική πλευρά «τροχοπέδη» στην επιστροφή του κουαρτέτου εξακολουθεί να είναι το ΔΝΤ και η συνεχόμενη αυστηρή στάση του. Η απαίτηση για μείωση των συντάξεων, αλλά και οι προειδοποιήσεις για το δημοσιονομικό κενό πηγαίνουν συνεχώς πίσω την διαπραγμάτευση, σύμφωνα με εκτιμήσεις κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών. Αρωγός στο Μέγαρο Μαξίμου παραμένει η «ευρωπαϊκή πλευρά» των διαπραγματεύσεων, καθώς πολλοί αξιωματούχοι της Κομισιόν βλέποντας και τις εξελίξεις του προσφυγικού εκτιμούν ότι μέσω της καθυστέρησης μπορεί να προκληθεί ένα «ντόμινο» αρνητικών εξελίξεων.
«Αγκάθι» των διαβουλεύσεων εξακολουθεί να αποτελεί και το θέμα των κόκκινων δανείων, το οποίο λόγω του ασφαλιστικού που «προηγείται», έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα.
Οι τηλεδιασκέψεις, πάντως με τους επικεφαλής των δανειστών και τα τεχνικά κλιμάκια ήταν συνεχής όλη την προηγούμενη εβδομάδα και αναμένεται να συνεχιστούν για την ανταλλαγή των απαραίτητων στοιχείων.
Στο Μαξίμου πιστεύουν πως το εναλλακτικό σχέδιο, το οποίο έχει ήδη μελετηθεί για το ασφαλιστικό, μπορεί να αποτελέσει τη διέξοδο για την λύση. Τα αυστηρότερα πλαφόν για τις κύριες υψηλές συντάξεις στις 2.000 ευρώ, οι μειώσεις για τις επικουρικές συντάξεις άνω των 170 ευρώ, το «μαχαίρι» στο εφάπαξ και στα μερίσματα θεωρούν πως μπορούν να δράσουν «πυροσβεστικά» ακόμα και απέναντι στις απαιτήσεις της Ουάσιγκτον.
Τα δύσκολα, πάντως δεν τελειώνουν εκεί γιατί το Μαξίμου θα πρέπει να συνεχίσει τις πιέσεις προκειμένου να πείσει για τις αυξήσεις στις εργοδοτικές και εργατικές εισφορές κατά 1,5%, αλλά και την διατήρηση της εθνικής σύνταξης στα 384 ευρώ με 15ετία.
Σε αυτό το πλαίσιο ο πρωθυπουργός έχει πάρει ήδη μια σειρά από πρωτοβουλίες για το γρήγορο κλείσιμο της αξιολόγησης ανοίγοντας έναν νέο κύκλο συζητήσεων με αξιωματούχους εντός και εκτός της Γηραιάς Ηπείρου.
Με το «βλέμμα» στις 7 Μαρτίου
Μετά την Τετάρτη, ενδεχομένως την Πέμπτη, αναμένεται να πραγματοποιηθεί το «ραντεβού» των πολιτικών αρχηγών με αποκλειστικό αντικείμενο το προσφυγικό. Ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει στους αρχηγούς των άλλων κομμάτων την βασική πρότασή του προς τους Ευρωπαίους ομολόγους του που είναι «η δεσμευτική απόφαση από όλα τα κράτη μέλη για αναλογικό – υποχρεωτικό διαμερισμό της ευθύνης των προσφυγικών ροών».
Παράλληλα ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να αναδείξει πως η Ελλάδα έχει κάνει το καλύτερο δυνατό για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, με τις ευρωπαϊκές αποφάσεις, όμως να καταπατούνται μονομερώς λίγες ώρες μετά την έγκρισή τους.
Από τις αναφορές του πρωθυπουργού όλο το τελευταίο διάστημα έχει σαφώς υπονοηθεί ότι το «χαρτί» του βέτο παραμένει στο τραπέζι. Αν και στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα εκτιμούν πως κάτι τέτοιο δεν θα χρειαστεί και τελικά η Ευρώπη «θα σταθεί αντάξια των ιδρυτικών της αξιών», ωστόσο το μπλοκάρισμα αποφάσεων της ΕΕ που απαιτούν ομοφωνία και έχουν να κάνουν με χρηματοδοτήσεις ή κοινοτικά προγράμματα είναι ένα σενάριο το οποίο φαίνεται να εξετάζεται. Για μονομερείς ενέργειες είχε κάνει λόγο και ο Γιάννης Μουζάλας, την προηγούμενη Παρασκευή, μιλώντας στο Euronews.
Κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής η Αυστρία και οι χώρες του Βίζενγκραντ αναμένεται να στοχοποιηθούν τόσο από τον Αλέξη Τσίπρα όσο και από τις υπόλοιπες δυνάμεις που έχουν συστρατευθεί με την Ελλάδα όλο το τελευταίο διάστημα.
Η άλλη κατεύθυνση στην οποία θα κινηθεί ο πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες αφορά την πίεση που θα ασκήσει προς την Τουρκία έχοντας στο πλευρό του σχεδόν το σύνολο των κρατών μελών της ΕΕ. Η μείωση των προσφυγικών ροών με την συνδρομή πλέον του ΝΑΤΟ είναι μονόδρομος για την λύση του προσφυγικού και αναμένεται να απαιτηθεί από τη γείτονα χώρα να επιδείξει αποφασιστικότητα.
Έκτακτο σχέδιο για το προσφυγικό
Όπως είχε δημοσιεύει το NEWS 247 η χώρα μας έχει ήδη καταθέσει έκτακτο σχέδιο ανάγκης για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος σε περίπτωση μακροχρόνιου κλεισίματος των συνόρων.
Αυτό πιστοποίησε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας μιλώντας στο MEGA και κάνοντας λόγο για τα χρήματα, το προσωπικό και τα υλικά που ζητά η Ελλάδα.
Τέσσερα κέντρα υποδοχής αναμένεται να κατασκευαστούν στην Μακεδονία, ενώ εκτίμησε πως μέσα στον Μάρτιο θα έχουν εγκλωβιστεί στη χώρα 50.000 – 70.000 πρόσφυγες και μετανάστες.
Σχετικά άρθρα