15:44 | 29/2/16
Παράλληλα παραδίδονται και μαθήματα ελληνικών στους γονείς
Στα θρανία για να μάθουν ελληνικά κάθονται παιδιά που έφτασαν στην χώρα μας με τις πρόσφατες προσφυγικές ροές. Μετά την περιπέτειά τους στο Αιγαίο, είναι έτοιμα να κάνουν ένα διαφορετικό ταξίδι, να περιπλανηθούν σε νέες λέξεις και έννοιες με τη βοήθεια εθελοντών.
Τα μαθήματα για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας αποτελούν ένα ξεχωριστό κομμάτι του προγράμματος Κοινωνικό Φροντιστήριο «After School», που πραγματοποιεί η μη κυβερνητική οργάνωση CIVIS PLUS. Ήδη, έχει αρχίσει να λειτουργεί με την έναρξη της σχολικής χρονιάς και αφορά στην ενισχυτική διδασκαλία σε ανήλικους μετανάστες που πηγαίνουν στο δημοτικό σχολείο, αλλά και στο γυμνάσιο.
«Το κύριο κομμάτι του προγράμματός μας είναι η ενισχυτική διδασκαλία για τα παιδιά μεταναστών που παρακολουθούν μαθήματα στο σχολείο και έχουν κάποια κενά, ωστόσο κατέχουν ως ένα βαθμό την ελληνική γλώσσα. Παράλληλα, όμως, δημιουργήσαμε και μια διαφορετική τάξη για παιδιά που ήρθαν στην Ελλάδα με τις προσφυγικές ροές. Έχουμε διαμορφώσει ένα διαφορετικό μεθοδολογικό και εκπαιδευτικό πλαίσιο και διδάσκουμε τα ελληνικά ως ξένη γλώσσα», δηλώνει στο ΑΠΕ ΜΠΕ η υπεύθυνη του προγράμματος, Ιωάννα Τσέτικα.
«Μαζί με τα παιδιά κι εμείς καλούμαστε να ανακαλύψουμε καινούργια πράγματα, καινούργιες μεθοδολογίες, νέες προσεγγίσεις στη γλώσσα. Τα παιδιά θέλουν να συμμετέχουν σε όλο αυτό παρά πολύ. Εξάλλου, έχουν εκφράσει τα ίδια την ανάγκη να έρθουν και να μάθουν» υπογραμμίζει η κ. Τσέτικα.
Στόχος του Κοινωνικού Φροντιστηρίου είναι η ένταξη των περίπου 50 μαθητών του στο σχολικό περιβάλλον, αλλά και η μείωση των πιθανοτήτων πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου για όσους καταφέρνουν και μπαίνουν στις σχολικές αίθουσες.
Παράλληλα με τα μαθήματα της ενισχυτικής διδασκαλίας, παραδίδονται και μαθήματα ελληνικών στους γονείς, ενώ οι 20 εκπαιδευτές φροντίζουν να απασχολούν τα παιδιά και με δημιουργικές δραστηριότητες όπως θέατρο, εικαστικά, χορό, ενώ οργανώνουν κι επισκέψεις σε μουσεία και χώρους τέχνης. «Προσπαθούμε να συμμετέχουμε μαζί με τα παιδιά σε δραστηριότητες που οργανώνονται στην πόλη, όπως για παράδειγμα αυτήν την περίοδο είναι οι εκδηλώσεις για τις Αποκριές. Ό, τι κάνουμε στο πλαίσιο της δημιουργικής απασχόλησης θέλουμε να συνδέεται και με κάτι που συμβαίνει μέσα στην πόλη και μέσα στην κοινωνία» τονίζει η κ. Τσέτικα.
Η πρώτη φάση του προγράμματος θα ολοκληρωθεί με τη λήξη της ακαδημαϊκής χρονιάς, ενώ τον Ιούλιο θα λειτουργήσουν θερινά τμήματα.
Στα άμεσα σχέδια του Κοινωνικού Φροντιστηρίου «After School» είναι η έναρξη τμήματος παιδικής χορωδίας, καθώς και η δημιουργία μιας παιδικής-εφηβικής βιβλιοθήκης. «Μέσα από μια καμπάνια crowdfunding θα καλέσουμε τον κόσμο να συνεισφέρει ό,τι μπορεί. Να προσφέρει ένα παιδικό βιβλίο, όχι κατ' ανάγκη ελληνικό, αλλά σε οποιαδήποτε γλώσσα. Η βιβλιοθήκη μας θα είναι ανοιχτή σε όλα τα παιδιά που θα θέλουν να την επισκεφθούν κι όχι μόνο αυτά που συμμετέχουν στο "After School"» καταλήγει η κ. Τσέτικα. Τα μαθήματα γίνονται σε έναν κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο, στην οδό Κωλέττη στα Εξάρχεια.
Σχετικές ετικέτες:Ελλάδαμετανάστεςπρόσφυγες
Σχετικά άρθρα