11:00 | 25/3/16
Η τρομοκρατική απειλή, η Ειδομένη, τα ανοιχτά θαλάσσια σύνορα και η συνεχόμενη αδιαλλαξία πολλών κρατών – μελών συνθέτουν το παζλ που απειλεί να τινάξει τη συμφωνία της 18ης Μαρτίου στον αέρα
«Αγώνας δρόμου» δίνει το κυβερνητικό επιτελείο για την υλοποίηση της συμφωνίας, η οποία έως ένα βαθμό μοιάζει παγωμένη, από τη στιγμή που οι προσφυγικές ροές από την Τουρκία δεν παρουσιάζουν την προσδοκώμενη μείωση. Μπορεί τις τελευταίες ώρες, λόγω της κακοκαιρίας, οι αφίξεις από τις Τουρκικές ακτές να έχουν μειωθεί, όμως τα στοιχεία που υπάρχουν δεν μπορούν να δώσουν καμία ολοκληρωμένη εικόνα.
Προτεραιότητα για το Μέγαρο Μαξίμου αποτελεί η εκπλήρωση των δικών του υποχρεώσεων προκειμένου να εμφανιστεί συνεπής ως προς τη συμφωνία των «28» με την γείτονα χώρα.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, όπως προανήγγειλε χθες ο Γιώργος Κυρίτσης, το επόμενο 20ήμερο ετοιμάζονται 30.000 νέες θέσεις κέντρων φιλοξενίας. Αυτό που θέλει να πετύχει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής είναι μια ορθολογική κατανομή των προσφυγών – μεταναστών στη χώρα. Αφορά τις νέες αφίξεις, αυτούς που μένουν εδώ, αλλά και την Ειδομένη και τον Πειραιά.
Ως επί το πλείστον πρόκειται για νέα κέντρα που θα διασκορπιστούν στην ηπειρωτική χώρα (Μακεδονία, Ήπειρος, Θεσσαλία, Πελοπόννησος), αλλά και επεκτάσεις υφιστάμενων χώρων. Στην Αττική αναμένονται να μεγαλώσουν τα κέντρα της Μαλακάσας και του Ελαιώνα. Σύμφωνα με πληροφορίες αυτή τη φορά οι υπεύθυνοι αναζητούν και έτοιμους κλειστούς χώρους (π.χ κάποιο παλιό εργοστάσιο)
Υπολογίζεται πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν 2.000 – 2.500 άμεσα διαθέσιμες κενές θέσεις, οι οποίες μπορεί να διπλασιαστούν από την Δευτέρα.
Το θέμα που συζητήθηκε εκτενώς στη χθεσινή πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Μεταναστευτικής – Προσφυγικής Πολιτικής είναι η κατάσταση που έχει προκληθεί στην Ειδομένη και τον Πειραιά. Όλοι οι υπουργοί συμφώνησαν πως με προτεραιότητα τα βόρεια σύνορα της χώρας η εικόνα θα πρέπει να αλλάξει άμεσα και η περιοχή να αποσυμφορηθεί.
Από σήμερα ετοιμάζεται ήδη η διανομή ενός νέου φυλλαδίου για την ενημέρωση των προσφύγων, ενώ επιπλέον διερμηνείς και μεταφραστές θα κληθούν να εξηγήσουν στους μετανάστες πως η παραμονή τους στην περιοχή είναι αδιέξοδη. Περαιτέρω επαφές αναμένεται να ξεκινήσουν μεταξύ κυβερνητικών κλιμακίων και ΜΚΟ μετά και την επιστροφή των τελευταίων στην Ειδομένη.
Τα πούλμαν θα είναι ήδη έτοιμα για την μεταφορά γκρουπ σε οργανωμένα κέντρα φιλοξενίας με τους επιτελείς να πιστεύουν πως η πρώτη ροή προσφύγων θα οδηγήσει στην γρήγορη εθελοντική εκκένωση της Ειδομένης.
Παράλληλα η Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης ετοιμάζει το νομοσχέδιο που θα καταθέσει στη Βουλή για το προσφυγικό. Σύμφωνα με πληροφορίες θα αφορά την αναβάθμιση της υπηρεσίας πρώτης υποδοχής σε Γενική Γραμματεία, ειδική νομοθετική ρύθμιση για την διαδικασία χορήγησης ασύλου, θα καθοριστεί το νομικό πλαίσιο των σχέσεων με το ευρωπαϊκό γραφείο για το άσυλο, προσλήψεις εποχικών υπαλλήλων για την πρώτη υποδοχή (500 άτομα χρειάζονται άμεσα), αρμοδιότητες διευθυντών hot spots, ενσωμάτωση στις ελληνικές υπηρεσίες του προσωπικού που θα έρθει από το εξωτερικό, ανθρωπιστική βοήθεια κτλπ.
Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι πως και οι υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της Ε.Ε στη Σύνοδο που πραγματοποιήθηκε τόνισαν πως αυτό που χρειάζεται άμεσα είναι η εφαρμογή της τελευταίας συμφωνίας των Βρυξελλών.
Ο Επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος ανακοίνωσε πως θα συσταθεί μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων που θα αναλάβει τον συντονισμό των χωρών σε ζητήματα τρομοκρατίας και ανταλλαγής πληροφοριών.
Πηγή: news247.gr
Σχετικές ετικέτες:ΕιδομένηκυβέρνησημετανάστεςμεταναστευτικόΠολιτικήπρόσφυγεςΣΥΡΙΖΑ
Σχετικά άρθρα