Αντίστροφη μέτρηση για το μπλόκο στις καταθέσεις εξωτερικού | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Αντίστροφη μέτρηση για το μπλόκο στις καταθέσεις εξωτερικού

15:18 | 30/3/16

Οριστικοποιείται το νομικό υπόβαθρο ώστε να μπορεί το ελληνικό κράτος να έχει πληροφορίες από άλλες χώρες σε ότι αφορά καταθέσεις και εισοδήματα του εξωτερικού

Εγκρίθηκε από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής και οδεύει για ψήφιση στην ολομέλεια νομοσχέδιο με το οποίο ενσωματώνεται στην ελληνική νομοθεσία κοινοτική οδηγία που αφορά στην εφαρμογή του προτύπου ανταλλαγής πληροφοριών του ΟΟΣΑ (Common Reporting Standard).

Στην πράξη δημιουργείται το νομικό υπόβαθρο στην Ελλάδα προκειμένου οι ελληνικές φορολογικές αρχές να αρχίσουν να λαμβάνουν αλλά και να παρέχουν σε άλλες χώρες πληροφορίες για τις καταθέσεις και το εισόδημα από χρηματοοικονομικά προϊόντα. Το σχετικό σχέδιο νόμου βρίθει νομοτεχνικών διατάξεων για την εφαρμογή της σχετικής υποχρέωσης της Ελλάδας στο πλαίσιο συμφωνίας που υπέγραψε το 2013 αλλά η ουσία βρίσκεται στην 4η παράγραφο του 2ου άρθρου. Εκεί περιγράφονται τα στοιχεία καταθετών και επενδυτών που έχουν ξένη φορολογική κατοικία αλλά διαθέτουν λογαριασμούς και χρηματοοικονομικές επενδύσεις στην Ελλάδα και τα οποία θα αποστέλλει η Ελλάδα στο εξωτερικό, αλλά και τα στοιχεία για Έλληνες φορολογικούς κάτοικους που θα λαμβάνει από ξένες χώρες.

Στο άρθρο αυτό ορίζεται ότι τα παραπάνω στοιχεία των φυσικών και νομικών προσώπων που θα ανταλλάσσονται είναι:

-το όνομα
-η διεύθυνση κατοικίας
-η χώρα  κατοικίας
-ο αριθμός φορολογικού μητρώου
-η ημερομηνία και το τόπος γέννησης
-ο αριθμός λογαριασμού
-το υπόλοιπο του τραπεζικού λογαριασμού ή η αξία του ασφαλιστηρίου συμβολαίου
-σε περίπτωση λογαριασμού θεματοφυλακής, το ποσό των τόκων, μερισμάτων και γενικά του εισοδήματος που προκύπτει από τις επενδύσεις
-σε περιπτώσεις καταθετικών λογαριασμών, το συνολικό ποσό των τόκων που καταβλήθηκαν ετησίως

Η ανταλλαγή πληροφοριών θα γίνει για πρώτη φορά το 2017 και θα αφορά στα στοιχεία του έτους 2016, δηλαδή στις καταθέσεις και γενικά χρηματοοικονομικές επενδύσεις  που τηρούνται το τρέχον έτος. Τη σχετική συμφωνία ανταλλαγής έχουν ήδη υπογράψει 96 χώρες με τις περισσότερες από αυτές να ξεκινούν τις ανταλλαγές πληροφοριών το 2017, όπως η Ελλάδα.

Στην πράξη η Ελλάδα θα λαμβάνει στοιχεία για καταθέσεις, χρηματοοικονομικές επενδύσεις και εισόδημα από τόκους και προσόδους Ελλήνων φορολογικών κατοίκων σε χώρες του εξωτερικού. Με δεδομένο ότι οι Έλληνες φορολογικοί κάτοικοι είναι υποχρεωμένοι να δηλώνουν στην Ελλάδα το παγκόσμιο εισόδημά τους θα γίνεται έλεγχος για το αν αυτά τα εισοδήματα έχουν δηλωθεί. Στην περίπτωση που δεν δηλώνονται τότε θα επιβάλλονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις για φοροδιαφυγή.

Τη συμφωνία για την ανταλλαγή των πληροφοριών έχουν ήδη υπογράψει 96 χώρες.

Η λίστα των χωρών

Πρώτες ανταλλαγές πληροφοριών από το 2017

Ανγκίλα, Αργεντινή, Μπαρμπέιντος, Βέλγιο, Βερμούδες, Βρεττανικές Παρθένες Νήσοι, Βουλγαρία, Νήσοι Κέιμαν, Κολομβία, Κροατία, Κουρακάο, Κύπρος, Τσέχία, Δανία, Δομηνικανή Δημοκρατία, Εσθονία, Νήσοι Φερόε, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Γιβραλτάρ, ΕΛΛΑΔΑ, Γροιλανδία, Γκέρσνεϊ, Ουγγαρία, Ισλανδία, Ινδία, Ιρλανδία, Νήσος Μαν, Ιταλία, Τζέρσεϊ, Κορέα, Λεττονία, Λιχτενστάιν, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Μορίσιους, Μεξικό, Μοτσεράτ, Ολλανδία, Niue, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σαν Μαρίνο, Σεϋχέλλες, Σλοβακία. Σλοβενία, Νότιος Αφρική, Ισπανία, Σουηδία, Τρινιντατ και Τομπάγκο, Νήσοι Τερκς και Κάικος, Ηνωμένο Βασίλειο.

Πρώτες ανταλλαγές πληροφοριών από το 2018

Αλβανία, Ανδόρα, Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, Αρούμπα, Αυστραλία, Αυστρία, Μπαχάμες, Μπελίζ, Βραζιλία, Μπρουνέι Νταρουσαλάμ, Καναδάς, Χιλή, Κίνα, Νήσοι Κουκ, Κόστα Ρίκα, Γκάνα, Γρενάδα, Χόνγκ Κόνγκ, Ινδονησία, Ισραήλ, Ιαπωνία, Κουβέιτ, Νήσοι Μάρσαλ, Μακάο, Μαλαισία, Μονακό, Νέα Ζηλανδία, Παναμάς, Κατάρ, Ρωσία, Σεντ Κίτς και Νέβιλ, Σαμόα, Σαιντ Λουσία, Σαιντ Βινσεντ και Γρεναδινες, Σαουδική Αραβία, Σινγκαπούρη, Σιντ Μαρτεέν, Ελβετία, Τουρκία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ουρουγουάη.

Χωρίς χρονοδιάγραμμα

Μπαχρέιν, Ναούρου, Βανουάτου.

Ειδική σχέση οι ΗΠΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ειδική σχέση με το πρόγραμμα ανταλλαγής πληροφοριών για φορολογικά θέματα του ΟΟΣΑ και προχωρούν σε διμερείς συμφωνίες με άλλα κράτη για ανταλλαγή πληροφοριών φορολογικού χαρακτήρα.

Η ενσωμάτωση της οδηγίας για την ανταλλαγή πληροφοριών φορολογικού ενδιαφέροντος έρχεται και ενόψει της κατάθεσης στη Βουλή της ρύθμισης για τη νομιμοποίηση των αδήλωτων καταθέσεων που βρίσκονται στην Ελλάδα ή το εξωτερικό. Η νομιμοποίηση, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, θα γίνεται με την καταβολή φόρου που θα υπολογιστεί με βάση τη φορολογική κλίμακα που ίσχυε κατά το έτος απόκτησης των σχετικών ποσών.

Για όσους φορολογούμενους ενταχθούν στη ρύθμιση θα προσφέρεται ασυλία από ποινικές διώξεις για φοροδιαφυγή ενώ για όσους εξοφλήσουν το φόρο εφάπαξ θα υπάρχει έκπτωσης από τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής.

Οι προτάσεις του οικονομικού επιτελείου για παροχή εκπτώσεων από το φόρο για όσους επενδύσουν στην Ελλάδα τα ποσά που θα νομιμοποιήσουν (π.χ. σε καταθέσεις σε ελληνικές τράπεζες, αγορά ακινήτων) έχουν απορριφθεί από τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών.

Πηγή: Capital.gr

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών