17:54 | 30/3/16
Επιστολή του Συνηγόρου του Πολίτη στα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη
Διασφάλιση των κατοχυρωμένων δικαιωμάτων των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων, ενίσχυση των εξειδικευμένων δομών φιλοξενίας τους και άμεση μετεγκατάσταση μεγάλου αριθμού ανηλίκων σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ζητά ο Συνήγορος του Πολίτη από τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη με αφορμή την πρόσφατη Συμφωνία ΕΕ και Τουρκίας.
Με επιστολή της προς τους αναπληρωτές υπουργούς Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, η ανεξάρτητη αρχή, ζητεί αυξημένη εγρήγορση για το σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων των ασυνόδευτων ανηλίκων, όπως αυτά κατοχυρώνονται βάσει του διεθνούς δικαίου και των δεσμεύσεων της χώρας μας.
Στην επιστολή τονίζεται μεταξύ άλλων ότι:
- Οι ασυνόδευτοι ανήλικοι, οι οποίοι εισέρχονται στην ελληνική επικράτεια, χρειάζεται να αντιμετωπίζονται ως παιδιά-υποκείμενα δικαιωμάτων και όχι ως παραβάτες της μεταναστευτικής νομοθεσίας.
- ∆εν επιτρέπεται απέλαση ή επαναπροώθηση ασυνόδευτου ανηλίκου, καθώς μια τέτοια ενέργεια δεν προσφέρει εγγυήσεις για την ασφάλειά του.
- Προσωρινός περιορισμός της ελευθερίας κίνησης των ασυνόδευτων ανηλίκων μπορεί να δικαιολογηθεί μόνο για τον ελάχιστο χρόνο που απαιτείται για την καταγραφή τους και για την αναζήτηση κατάλληλου χώρου φιλοξενίας και φροντίδας τους.
- Οι ανήλικοι δεν πρέπει να κρατούνται σε αστυνομικά κρατητήρια εάν δεν επαρκούν οι διαθέσιμες θέσεις σε κατάλληλες δομές φιλοξενίας, αλλά πρέπει να υπάρξει μέριµνα ώστε να μεταφέρονται για τον απολύτως αναγκαίο χρόνο, σε χώρους φιλοξενίας προσωρινού χαρακτήρα.
- Χρειάζεται να λειτουργήσουν και νέες μορφές φιλοξενίας των ασυνόδευτων ανηλίκων, όπως η αναδοχή, που εφαρμόζεται ευρέως στην Ευρώπη.
Ο Συνήγορος του Πολίτη επικαλείται πρόσφατα στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σύμφωνα με τα οποία οι ξενώνες φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων (µε 432 διαθέσιμες θέσεις) είναι πλήρεις, με συνέπεια πολλά παιδιά (240 έως την 29η Μαρτίου) που αιτούνται φιλοξενίας να βρίσκονται αναγκαστικά σε αναμονή και αρκετά να παραμένουν για μεγάλο διάστημα σε αστυνομικά κρατητήρια. Το 2015, συνολικά 2.248 ασυνόδευτοι ανήλικοι τοποθετήθηκαν σε δομές φιλοξενίας, οι περισσότεροι των οποίων αποχώρησαν μετακινούμενοι προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες, κάτι που πλέον είναι εξαιρετικά δυσχερές. Μόνο στους τρεις πρώτους μήνες του 2016 καταγράφηκαν 1.150 ασυνόδευτα παιδιά. Ο Συνήγορος ζητεί την εξασφάλιση της αδιάλειπτης λειτουργίας και της ενίσχυσης των εξειδικευμένων δομών φιλοξενίας, προκρίνει την άμεση μετεγκατάσταση σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μεγάλου αριθμού ασυνόδευτων ανηλίκων, πέραν του προβλεπομένου για τον γενικό πληθυσμό.
Την επιστολή υπογράφουν ο αναπληρωτής ΣτΠ Βασίλης Καρύδης και ο βοηθός ΣτΠ για τα δικαιώματα του παιδιού, Γιώργος Μόσχος.
Σχετικές ετικέτες:ασυνόδευτα παιδιάΕλλάδαμετανάστεςπρόσφυγεςΣυνήγορος του Πολίτη
Σχετικά άρθρα