11:51 | 4/3/16
Κραυγή απόγνωσης, χάνεται η ελπίδα
Μέρα με τη μέρα η κατάσταση στην Ειδομένη γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη. Κάθε μέρα ο αριθμός των αφίξεων φτάνει τα 1.000 άτομα, με το συνολικό αριθμό των ατόμων να έχουν ξεπεράσει τις 11.000 και τις συνθήκες διαβίωσης να είναι πολύ κακές. Ο καταυλισμός μεγαλώνει συνεχώς και οι σκηνές πλησιάζουν τα πρώτα σπίτια, που απέχουν περίπου 1χλμ από τη σιδηροδρομική γραμμή. Η επιδείνωση του καιρού κάνει την κάθε μέρα δυσκολότερη, ενώ και οι τροφές δεν φτάνουν.
Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και στην πλατεία Βικτωρίας με λίγο φαγητό, αλλά και πολλούς από τους πρόσφυγες, ενήλικες και παιδιά, να έχουν αρρωστήσει. Χθες σε έξι κέντρα σε ολόκληρη την Ελλάδα μοιράστηκαν 11.890 μερίδες φαγητού και άλλες 1.500 στο λιμάνι του Πειραιά. Από σήμερα θα λειτουργήσει στην πύλη Ε2 του λιμανιού συντονιστικό όργανο για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των προσφύγων.
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίς ξέμεινε από σκηνές, αφού μοίρασε όλο το απόθεμά της - 2.000 σκηνές- που είχε για κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Έτσι αν προκύψει κάποια φυσική καταστροφή, πχ σεισμός, η Περιφέρεια δεν θα μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες στέγασης.
Το πρώτο δίμηνο του 2016 πέρασαν στη Μεσόγειο 131.724 άτομα σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, με το 44% να είναι άνδρες, το 22% γυναίκες και το 34% παιδιά.
Απλοί πολίτες μαζεύουν τρόφιμα, ρούχα, φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης για να τα προσφέρουν στους πρόσφυγες και να φτιάξουν, έστω και προσωρινά, την καθημερινότητά τους. «Η Ελλάδα δίνει εξετάσεις ανθρωπιάς στο προσφυγικό, καθώς φέρει το μεγαλύτερο βάρος από κάθε άλλη χώρα της Ε.Ε.» τόνισε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.
Εν τω μεταξύ δημοσίευμα των Financial Times αποκαλύπτει ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να αποδεχθεί τις επαναπροωθήσεις μη Σύρων μεταναστών και να κλιμακώσει τις δράσεις κατά των διακινητών και πως μια συμφωνία ανάμεσα στην Άγκυρα και την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πιο κοντά από ποτέ.
Επικαλούμενο διπλωμάτες, το δημοσίευμα τονίζει πως η Τουρκία συμφώνησε, επίσης, να δεχθεί όλους τους μετανάστες που διασώζονται στα διεθνή ύδατα από την αποστολή του ΝΑΤΟ -ένα ευαίσθητο ζήτημα, που δημιούργησε ένταση μεταξύ ΕΕ και Αγκυρας.
«Παρά το γεγονός ότι η συμφωνία είναι αβέβαιη και η εφαρμογή της θα είναι σκληρή, οι όροι θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν το πολυπόθητο σημείο καμπής στην κρίση μετανάστευσης στην Ευρώπη, προσφέροντας μια νέα δυναμική σε μια στρατηγική που έχει αποτύχει να περιορίσει τις ροές, που διασχίζουν το Αιγαίο», αναφέρουν οι FT.
Σχετικές ετικέτες:ΕιδομένηΕλλάδαμετανάστεςπρόσφυγεςhotspot
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων