00:19 | 31/3/16
Η κύρωση των δασικών χαρτών, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το 2019
Οι σημαντικές δυνατότητες βιώσιμης ανάπτυξης, προσέλκυσης επενδύσεων με σεβασμό στο περιβάλλονκαι επίλυσης μία κοινωνικής αδικίας δεκαετιών εις βάρος 400.000 οικογενειών, αναδείχθηκαν μέσα από την ημερίδα που διοργάνωσε η Επιτροπή Πρωτοβουλίας και Συλλογικής Δράσης Οικοδομικών Συνεταιρισμών. Η κύρωση των δασικών χαρτών, η οποία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το 2019, νομικές, τεχνικές και χρηματοδοτικές παράμετροι, καθώς και το καθεστώς λειτουργίας των 500 και πλέον συνεταιρισμών της χώρας αναφέρθηκαν ως βασικές προϋποθέσεις για την επίλυση του ζητήματος.
«Η διαχείριση και αξιοποίηση των εκτάσεων των οικοδομικών συνεταιρισμών μέσα στην κρίση μπορεί να δώσει ελπίδα και διέξοδο στην ελληνική οικονομία και να αποτελέσουν μοχλούς οικονομικής και οικιστικής ανάπτυξης, χωρίς κανένα κόστος για την Πολιτεία, με προτεραιότητα τον άνθρωπο και το περιβάλλον», ανέφερε η Γεωργία Ρωμαίου, συντονίστρια της Επιτροπής.
Όπως ανέφερε η Γλυκερία Σιούτη, καθηγήτρια στη νομική σχολή του ΕΚΠΑ, οι περισσότεροι από 500 οικοδομικοί συνεταιρισμοί έχουν εκτάσεις σε εντός σχεδίου περιοχές, σε εκτός σχεδίου αλλά μη δασικές, αλλά και σε εκτάσεις εκτός σχεδίου και δασικές. Όπως επεσήμανε, «όπου υπάρχει θέμα σύγκρουσης προστασίας του περιβάλλοντος και της ιδιοκτησίας, πρέπει να επιλύεται προς όφελος του περιβάλλοντος, αλλά με προστασία της ιδιοκτησίας». Ειδικότερα, για τις εκτός σχεδίου δασικές περιοχές υπάρχει πλήρες νομικό πλαίσιο, αλλά απαιτούνται νομοθετήματα σε επίπεδο διαδικασίας. Όπως είπε, είναι νομικά κατοχυρωμένο το δικαίωμα των συνεταιρισμών και προβλέπεται είτε ένταξη των εκτάσεών τους στο σχέδιο πόλης ή ανταλλαγή εκτάσεων».
Ως έναν «κοιμώμενο επενδυτικό γίγαντα» χαρακτήρισε τους συνεταιρισμούς ο πρώην υπουργός ΠΕΝ Γιάννης Μανιάτης, οι οποίοι, όπως είπε, μπορούν να φέρουν ανάπτυξη και στην περιφέρεια. Εκ μέρους της ΝΔ σε παρέμβασή της η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου δήλωσε ότι το κόμμα της θα σταθεί αρωγός στην επίλυση του προβλήματος, καθώς, όπως είπε, οι οικοδομικοί συνεταιρισμοί έχουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο να παίξουν στο νέο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης, με σεβασμό στο περιβάλλον, καλώντας επίσης τους υπεύθυνους να επισπεύσουν τις διαδικασίες για την κύρωση των δασικών χαρτών.
Σημαντική εξέλιξη η οποία θα επηρεάσει την πορεία των συνεταιρισμών πρόκειται να είναι η ολοκλήρωση των δασικών χαρτών της χώρας, δήλωσε εκ μέρους του ΥΠΕΝ ο Δαμιανός Ανδρέου, προσθέτοντας ότι στο υπουργείο βρίσκονται ήδη τα τελικά σχέδια που αφορούν τις προδιαγραφές για την κατηγοριοποίηση των οικοδομικών συνεταιρισμών, ενώ για τους εκτός Αττικής συνεταιρισμούς έχει ήδη ολοκληρωθεί η κατηγοριοποίηση, όπως είπε.
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός πρότεινε το σχεδιασμό και τη λειτουργία ενός ηλεκτρονικού συστήματος για την κατάθεση και έγκριση όλων των απαραίτητων μελετών και των διοικητικών εγκρίσεων και τροποποιήσεις στον 4280/2014 ώστε να απλοποιηθούν ακόμη περισσότερο οι διαδικασίες και να μπουν χρονικοί περιορισμοί, προκειμένου όπως είπε «να κερδίσουμε όλοι χρόνο και χρήμα και να καταπολεμήσουμε την όποια διαφθορά υπάρχει». Για τον κ. Στασινό «απαραίτητη είναι η κινητροδότηση, μέσω του νομοθετικού πλαισίου των επενδυτών για τη χρηματοδότηση κατασκευής των οικοδομικών συνεταιρισμών», ενώ παράλληλα ο ίδιος τόνισε ότι πρέπει να προχωρήσει γρήγορα η εφαρμογή του θεσμού της Τράπεζας Γης, που προβλέπεται ήδη στο νόμο 4178/2013. Πιο συγκεκριμένα ζητά να εφαρμοστεί ένα ηλεκτρονικό σύστημα Τράπεζας Γης που θα ξεμπλοκάρει τους τίτλους μεταφοράς συντελεστή και τις ανταλλαγές εκτάσεων και δικαιωμάτων δόμησης.
Τέλος ο Κώστας Καλογράνης, δημοσιογράφος, μέλος των Οικολόγων-Πράσινων ανέλυσε τις σημαντικές δυνατότητες βιώσιμης ανάπτυξης μέσω των συνεταιρισμών, μέσω της διατήρησης των δασικών εκτάσεων, την παραγωγή ενέργειας 100% από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, την επαναχρησιμοποίηση του νερού, τη δημιουργία χώρων για βιολογικές καλλιέργειες, δικτύου ανακύκλωσης καθώς επίσης και την κατασκευή βιοκλιματικών κτιρίων. Καταλόγισε διαχρονικές ευθύνες για την έλλειψη συνεννόησης στο συγκεκριμένο θέμα, ενώ έθεσε ως βασική προϋπόθεση για την επίλυση του ζητήματος την επαναλειτουργία του μητρώου των συνεταιρισμών.
Σχετικές ετικέτες:δασικοί χαρτεςΕλλάδαΕπιτροπή Πρωτοβουλίας και Συλλογικής Δράσης Οικοδομικών ΣυνεταιρισμώνΠεριβάλλον
Σχετικά άρθρα