11:18 | 31/3/16
Η παρατεταμένη καλοκαιρία, που δημιούργησε συνθήκες ανθοφορίας νωρίτερα κατά περίπου ενάμιση μήνα
Μεγάλη είναι η αγωνία των παραγωγών και των γεωπόνων στην Κρήτη, που δεν μπορούν με βεβαιότητα να πουν πώς θα καταλήξει η παραγωγή της ελιάς, και όχι μόνο, για την επόμενη σεζόν.
Η παρατεταμένη καλοκαιρία, που δημιούργησε συνθήκες ανθοφορίας νωρίτερα κατά περίπου ενάμιση μήνα, καθιστά από απειλητική μέχρι και καταστροφική την πιθανότητα να εκδηλωθούν σοβαρά προβλήματα.
Όπως διευκρίνισε η αντιπρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Παραρτήματος Κρήτης, Ευγενία Στυλιανού: «Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο ενός κύματος κακοκαιρίας που θα ήταν καταστροφικό για τις καλλιέργειες, αν τις βρει σε φάση ανθοφορίας. Εάν, για παράδειγμα, σε μια τέτοια φάση πέσει χαλάζι (που δεν είναι απίθανο), τότε τα προβλήματα θα είναι σύνθετα». Αν και το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στην καλλιέργεια της ελιάς, οι ίδιες ανησυχίες υπάρχουν και για τα αμπέλια.
Όπως τονίζει το μέλος της διοίκησης της ΟΑΣΝΗ, Μιχάλης Καμπιτάκης: «Τα αμπέλια στις περισσότερες περιοχές έχουν “ανοίξει”. Έχουμε όμως χειμώνα, δεν μπήκαμε ακόμη στο καλοκαίρι. Με το παραμικρό θα πάθουν ζημιές και οι ελιές και τα αμπέλια. Το χειρότερο είναι ότι οι παραγωγοί είναι δίχως ευρώ στην τσέπη, ενώ ακόμη και χρήματα που πρόκειται να λάβουν για καταστροφές πριν από δύο και τρία χρόνια, ακόμη δεν τα έχουν λάβει. Αυτό αρκεί για να καταλάβει κανείς την αγωνία μας».
Γενικότερα, πάντως, οι καλλιέργειες στο νησί έχουν υποστεί λόγω του καιρού ένα ιδιότυπο «στρες», όπως εξηγούν οι επιστήμονες. Ακόμη και εκτάσεις αλόης, φυτά που είναι ανθεκτικά στις υψηλές θερμοκρασίες, εμφάνισαν κοκκινίλες στα φύλλα τους, ενώ έχει επηρεαστεί και το εσωτερικό τους. Όπως διευκρινίζουν οι παραγωγοί, το ευτυχές είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος της συγκομιδής, λόγω των παραγγελιών, είναι από τον Απρίλιο και μετά, οπότε τα φυτά λογικά θα έχουν επανέλθει.
Σχετικές ετικέτες:ΕλλάδαΚαιρόςκαλλιέργειεςΚρήτηΠεριβάλλον
Σχετικά άρθρα