15:10 | 19/3/16
Τα σενάρια για νέους φόρους και τα ανοιχτά μέτωπα – Αναζητούν μέτρα 1,7 δισ. ευρώ – Ενστάσεις από τους δανειστές για την παρατεταμένη καθυστέρηση στην είσπραξη φόρων που έχουν συμφωνηθεί και ψηφιστεί, όπως η επιβολή τέλους στα τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ
Σε κρίσιμη καμπή βρίσκεται η διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, καθώς ο χρόνος τελειώνει και συμφωνία δεν διαφαίνεται ακόμη στον ορίζοντα, αφού μια σειρά από καίρια ζητήματα παραμένουν ακόμη ανοιχτά.
Έως αργά το βράδυ της Παρασκευής, κράτησε η διαπραγμάτευση μεταξύ Αθήνας και κουαρτέτου, με τις πληροφορίες ωστόσο να μιλούν για δύσκολες διαβουλεύσεις, σε εξαιρετικά «βαριά» ατμόσφαιρα.
Οι πληροφορίες θέλουν τις δύο πλευρές να αναζητούν μέτρα ύψους 1,7 δισ. ευρώ. Κορυφαία κυβερνητική πηγή, από το περιβάλλον της διαπραγμάτευσης, δήλωσε πως «το φορολογικό έκλεισε», υπονοώντας πως οι δύο πλευρές τα βρήκαν μεταξύ τους, χωρίς ωστόσο να αποκαλύπτει τις πτυχές αυτής της συμφωνίας.
Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν νωρίτερα φόροι που είχαν και παλαιότερα τεθεί στο τραπέζι, όπως η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, αλλά και η επιβολή ειδικού τέλους στις τραπεζικές συναλλαγές.
Κατά τις πληροφορίες, για το πρώτο από τα δύο αυτά μέτρα οι δανειστές δεν παρουσίαζαν ενστάσεις, κάτι που όμως δεν φαίνεται να ισχύει και για το δεύτερο.
Ειδικότερα, το εν λόγω μέτρο για το οποίο επέμενε έως αργά η ελληνική πλευρά ήταν η επιβολή ειδικού τέλους ένα τοις χιλίοις σε όλες τις τραπεζικές συναλλαγές.
Ενστάσεις από τους δανειστές για φόρους που έχουν ψηφιστεί και δεν έχουν εισπραχθεί
Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με πληροφορίες οι δανειστές πιέζουν και για την περίπτωση του ΟΠΑΠ. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί το μέτρο της επιβολής του τέλους, 5 λεπτών του ευρώ ανά στήλη, στα τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ και επί της ουσίας δεν έχει ακόμη αποδώσει ζεστό χρήμα στα κρατικά ταμεία.
Τα έσοδα από το τέλος των 5 λεπτών στον ΟΠΑΠ υπολογίζονται μεταξύ 200 και 300 εκατ. ευρώ ενώ σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου το ποσό αυτό μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 500 εκατ. ευρώ δίνοντας βαθιά ανάσα στα έσοδα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και κατ' επέκταση στους υπερφορολογημένους πολίτες. Ταυτόχρονα, με τη λειτουργία των VLTs προκύπτουν επιπλέον 100 εκατ. ευρώ με τα συνολικά έσοδα να κυμαίνονται μεταξύ 300 και 400 εκατ. ευρώ.
Μένει για την ώρα να φανεί εάν η συμφωνία για το φορολογικό περιορίζεται στη νέα φορολογική κλίμακα και τον προσδιορισμό του αφορολόγητου ορίου ή έχει επεκταθεί και σε κάποιον ακόμη φόρο…
Τα περί απειλών για αποχώρηση
Στο μεταξύ, επικίνδυνα δυναμιτίζουν το κλίμα πληροφορίες των Financial Times περί απειλών από την πλευρά των δανειστών για αποχώρηση από την Αθήνα, χωρίς να έχει υπάρξει συμφωνία.
«Οι δανειστές είναι έτοιμοι να φύγουν από την Αθήνα χωρίς συμφωνία, γεγονός που θα καθυστερήσει περαιτέρω την έναρξη της συζήτησης για την ελάφρυνση χρέους αλλά και θα θέσει υπό αμφισβήτηση το μέλλον του νέου ελληνικού προγράμματος», υποστηρίζουν οι Financial Times.
Όπως εξηγούν, οι δανειστές απειλούν να βάλουν «στον πάγο» τη διαπραγμάτευση μέχρι να περάσει και το Πάσχα των Καθολικών (φέτος γιορτάζεται στις 27 Μαρτίου). Επικαλούμενοι μάλιστα δύο ανώτατους αξιωματούχους, οι Financial Times αποκαλύπτουν πως ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, απείλησε και εκείνος από την πλευρά του τους δανειστές «να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ από την Ειδομένη, στην οποία εξελίσσονται δραματικές ώρες λόγω του προσφυγικού.
«Δεν έχουν σημειώσει μεγάλη πρόοδο (οι Έλληνες)» φέρεται να δηλώνει στους Financial Times πηγή από την πλευρά των δανειστών και συμπληρώνει «Υπάρχει συμφωνία μεταξύ των θεσμών πως πρέπει να κάνουμε ένα διάλειμμα (στη διαπραγμάτευση)».
«Οι δανειστές μπορεί να αναχωρήσουν έως την Κυριακή ή και λίγο αργότερα. Όλα είναι ανοιχτά», δήλωναν ωστόσο άλλες κυβερνητικές πηγές, λαμβάνοντας κάποιες αποστάσεις από τις πληροφορίες των Financial Times.
Ο πόλεμος με το ΔΝΤ είχε από νωρίς αρχίσει…
Στο μεταξύ, σφοδρή επίθεση στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τις ακραίες απαιτήσεις που διατυπώνουν οι τεχνοκράτες του εξαπέλυσαν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών.
Η επίθεση της ελληνικής πλευράς στο ΔΝΤ αφορά το αφορολόγητο όριο και έρχεται λίγες ώρες μετά τις κρίσιμες διαβουλεύσεις της Πέμπτης, κατά τη διάρκεια των οποίων η κυβέρνηση κατέθεσε στο κουαρτέτο νέα πρόταση για τη φορολογική κλίμακα μισθωτών και συνταξιούχων.
Όπως τονίζουν χαρακτηριστικά οι παράγοντες του υπουργείου, «έκπληξη προκαλεί, για μία ακόμα φορά, η στάση του ΔΝΤ. Αυτή τη φορά, οι ισχυρισμοί των στελεχών του αποτελούν παγκόσμια πρωτοτυπία στην οικονομική πολιτική. Υποστηρίζουν ότι αν το αφορολόγητο μειωθεί πολύ και παράλληλα δοθεί σε όλους ακόμα σε όσους έχουν εισόδημα πάνω από 40.000 ευρώ, τότε βοηθάμε τους φτωχούς, όχι τους πλούσιους!».
Συνεχίζοντας οι ίδιοι κύκλοι δεν διστάζουν να τονίσουν πως «Με αυτή την πρωτότυπη (;) άποψη -για την οποία Ανταμ Σμιθ, Τζον Μέιναρντ Κέινς, Μίλτον Φρίντμαν και άλλοι αντίστοιχοι οικονομολόγοι θα είχαν υπαρξιακό πρόβλημα...- είναι φανερό ότι ο... παραδοσιακός υποστηριχτής των φτωχών του πλανήτη, το Ταμείο δηλαδή, μάλλον δεν διαπραγματεύεται με την ανάλογη σοβαρότητα!».
Οι πληροφορίες θέλουν με τη νέα ελληνική πρόταση που κατατέθηκε στους θεσμούς να «θωρακίζεται» πάνω από τα 9.000 ευρώ το ύψος του αφορολόγητου ορίου και συγκεκριμένα να «κλειδώνει» κοντά στις 9.300 - 9.350 ευρώ έναντι των 9.550 ευρώ που είναι σήμερα.
Η μέγιστη έκπτωση φόρου έως 2.100 ευρώ για τους φορολογούμενους διατηρείται, ωστόσο η μείωση του αφορολόγητου ορίου (στα επίπεδα των 9.300 - 9.350 ευρώ) αυξάνει, επί της ουσίας, τους φόρους για μισθωτούς και συνταξιούχους με εισοδήματα που υπερβαίνουν τα 9.300 - 9.350 ευρώ.
Αναλυτικά, η ελληνική πρόταση για τη νέα φορολογική κλίμακα προβλέπει:
- Συντελεστή 22,5% για εισοδήματα έως 25.000 ευρώ (από 22% που είναι σήμερα).
- Συντελεστή 32% για εισοδήματα από 25.001 ευρώ έως 32.000 ευρώ (32% που ισχύει σήμερα για εισοδήματα από 25.001 ευρώ έως 42.000 ευρώ).
- Συντελεστή 42% για εισοδήματα από 32.001 ευρώ έως 60.000 ευρώ (σήμερα ο συντελεστής 42% επιβάλλεται για εισοδήματα που ξεπερνούν τα 42.000 ευρώ).
- Συντελεστή 50% για εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ.
Σχετικές ετικέτες:διαπραγμάτευσηΕυκλείδης ΤσακαλώτοςκυβέρνησηΟικονομίαΠολιτικήΣΥΡΙΖΑυπουργείο οικονομικών
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων