Μήνυμα Τσίπρα στο ΔΝΤ: Τίποτε λιγότερο, τίποτε περισσότερο από τη συμφωνία | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Μήνυμα Τσίπρα στο ΔΝΤ: Τίποτε λιγότερο, τίποτε περισσότερο από τη συμφωνία

00:20 | 19/3/16
mhnyma-tsipra-sto-dnt-tipote-ligotero-tipote-perissotero-apo-th-symfwnia

Ο πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες παρενέβη στον πόλεμο του ΥΠΟΙΚ με το ταμείο για το αφορολόγητο

Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συζήτησε ανεπισήμως και το θέμα της αξιολόγησης όπως είπε στη συνέντευξη τύπου στις Βρυξέλλες, στέλνοντας μήνυμα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο βρίσκεται σε πόλεμο με το υπουργείο Οικονομικών για το αφορολόγητο.

“Η Ελλάδα έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Η ελληνική πλευρά θα τηρήσει όσα συμφωνήσαμε. Δε θα κάνει λιγότερα από όσα συμφωνήσαμε τον Ιούλιο, αλλά δε θα κάνει και τίποτε περισσότερο από όσα συμφωνήσαμε τον Ιούλιο. Τίποτε λιγότερο, τίποτε περισσότερο” δήλωσε ο πρωθυπουργός.
“Όσοι ζητούν περισσότερα θα πρέπει να δώσουν απαντήσεις, εάν το κάνουν γιατί έχουν άλλους  στόχους και σκοπούς και θέλουν να εγκαταλείψουν την παρουσία τους στο πρόγραμμα. Αυτό είναι ένα ερώτημα που σύντομα θα κληθούν να απαντήσουν” πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Σφοδρή επίθεση στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τις ακραίες απαιτήσεις που διατυπώνουν οι τεχνοκράτες του, την ώρα που η διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση βρίσκεται στην κρισιμότερη φάση της, εξαπέλυσαν νωρίτερα κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών.

Η επίθεση της ελληνικής πλευράς στο ΔΝΤ για το αφορολόγητο όριο ήρθε λίγες ώρες μετά τις κρίσιμες διαβουλεύσεις της Πέμπτης, κατά τη διάρκεια των οποίων η κυβέρνηση κατέθεσε στο κουαρτέτο νέα πρόταση για τη φορολογική κλίμακα μισθωτών και συνταξιούχων.

Όπως τόνιζαν χαρακτηριστικά οι παράγοντες του υπουργείου, «έκπληξη προκαλεί, για μία ακόμα φορά, η στάση του ΔΝΤ. Αυτή τη φορά, οι ισχυρισμοί των στελεχών του αποτελούν παγκόσμια πρωτοτυπία στην οικονομική πολιτική. Υποστηρίζουν ότι αν το αφορολόγητο μειωθεί πολύ και παράλληλα δοθεί σε όλους ακόμα σε όσους έχουν εισόδημα πάνω από 40.000 ευρώ, τότε βοηθάμε τους φτωχούς, όχι τους πλούσιους!»

Συνεχίζοντας οι ίδιοι κύκλοι έλεγαν πως «Με αυτή την πρωτότυπη (;) άποψη -για την οποία Ανταμ Σμιθ, Τζον Μέιναρντ Κέινς, Μίλτον Φρίντμαν και άλλοι αντίστοιχοι οικονομολόγοι θα είχαν υπαρξιακό πρόβλημα...-  είναι φανερό ότι ο... παραδοσιακός υποστηριχτής των φτωχών του πλανήτη, το Ταμείο δηλαδή, μάλλον δεν διαπραγματεύεται με την ανάλογη σοβαρότητα!».


Οι πληροφορίες θέλουν με τη νέα ελληνική πρόταση που κατατέθηκε στους θεσμούς να «θωρακίζεται» πάνω από τα 9.000 ευρώ το ύψος του αφορολόγητου ορίου και συγκεκριμένα να «κλειδώνει» κοντά στις 9.300 - 9.350 ευρώ έναντι των 9.550 ευρώ που είναι σήμερα.

Η μέγιστη έκπτωση φόρου έως 2.100 ευρώ για τους φορολογούμενους διατηρείται, ωστόσο η μείωση του αφορολόγητου ορίου (στα επίπεδα των 9.300 - 9.350 ευρώ) αυξάνει, επί της ουσίας, τους φόρους για μισθωτούς και συνταξιούχους με εισοδήματα που υπερβαίνουν τα 9.300 - 9.350 ευρώ.

Αναλυτικά, η ελληνική πρόταση για τη νέα φορολογική κλίμακα προβλέπει:

- Συντελεστή 22,5% για εισοδήματα έως 25.000 ευρώ (από 22% που είναι σήμερα).

- Συντελεστή 32% για εισοδήματα από 25.001 ευρώ έως 32.000 ευρώ (32% που ισχύει σήμερα για εισοδήματα από 25.001 ευρώ έως 42.000 ευρώ).

- Συντελεστή 42% για εισοδήματα από 32.001 ευρώ έως 60.000 ευρώ (σήμερα ο συντελεστής 42% επιβάλλεται για εισοδήματα που ξεπερνούν τα 42.000 ευρώ).

- Συντελεστή 50% για εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ.

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών