Κυρίτσης: Σε μία με δύο εβδομάδες θα έχει αδειάσει η Ειδομένη | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Κυρίτσης: Σε μία με δύο εβδομάδες θα έχει αδειάσει η Ειδομένη

16:26 | 10/3/16

Ο εκπρόσωπος τύπου του Συντονιστικού για το Προσφυγικό εκτιμά ότι κυκλώματα διακινητών επιχειρούν να δημιουργήσουν τετελεσμένο μέχρι την τελική συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας στις 18 Μαρτίου - Μόνο οικειοθελής μετακίνηση προσφύγων από την Ειδομένη - Φυλλάδιο σε αραβικά, φαρσί και παστούν

Την εκτίμηση ότι μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της 18ης Μαρτίου οπότε αναμένεται οριστική συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας για τη διαχείριση του προσφυγικού, κυκλώματα διακινητών από τη γείτονα θα επιχειρήσουν να δημιουργήσουν τετελεσμένα "σπρώχνοντας" ανθρώπους στα ελληνικά νησιά, κάνει μιλώντας στο News247 ο εκπρόσωπος τύπου του Συντονιστικού για το Προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης, απαντώντας στο ερώτημα γιατί οι σημερινές νέες αφίξεις στα ελληνικά νησιά.

Αποφεύγει βεβαίως να αποδώσει ευθύνες στην Άγκυρα για την κατάσταση, υπενθυμίζοντας όμως με νόημα τη συμφωνία της Σμύρνης.

Σε κάθε περίπτωση, σημειώνουμε εμείς, γίνεται σαφές ότι το κρίσιμο διάστημα των επτά ημερών μέχρι τη Σύνοδο διακινητές και διπλωμάτες θα εμπλακούν σε ένα πόκερ με ανθρώπινες ζωές και με την Ελλάδα στο μάτι του κυκλώνα να προσπαθεί να διαχειριστεί την κατάσταση με ανθρωπισμό.

Ο κ.Κυρίτσης εκτιμά επίσης ότι σε μία με δύο εβδομάδες θα έχει μετακινηθεί η πλειοψηφία των προσφύγων από την Ειδομένη, όχι όμως με αναγκαστικό τρόπο στα πλαίσια μίας αστυνομικού τύπου επιχείρηση, αλλά οικειοθελώς προκειμένου να εγκατασταθούν στις κατάλληλες δομές που υπάρχουν. Προς ενημέρωση των προσφύγων γενικότερα, η κυβέρνηση ετοιμάζει μάλιστα φυλλάδιο σε αραβικά, φαρσί και παστούν, το οποιο θα διανεμηθεί και στους ανθρώπους που έχουν συγκεντρωθεί στην Ειδομένη.

Γιατί η αυτή η αύξηση των προσφυγικών, με πολλές νέες αφίξεις σε Χίο και Λέσβο; Μήπως έχει ανοίξει η Τουρκία τη στρόφιγγα, παρά τη συμφωνία στη Σμύρνη;

Κυρίτσης: "Υπάρχει μία εκτίμηση επ αυτού. Θεωρούμε ότι το μεσοδιάστημα ανάμεσα στη συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας στις  7 του μήνα και μέχρι τις 18 του μήνα που θα οριστικοποιηθεί, είναι πολύ πιθανόν να επιχειρηθουν τετελεσμένα. Εάν εγώ είχα ένα κύκλωμα που διακινεί κόσμο, θα τον έσπρωχνα τώρα και εάν ήμουν πρόσφυγας στα απέναντι παράλια θα σκεφτόμουν ας περάσω τώρα και βλέπουμε μετά. Στο μεσοδιάστημα αυτό της αβεβαιότητας κυκλοφορούν προφανώς διάφορες φήμες ανάμεσα στους πρόσφυγες και γίνεται ένας χειρισμός από επιτήδειους, που τους λένε βγείτε στην Ελλάδα."

Ο εκπρόσωπος τύπου του Συντονιστικού για το Προσφυγικό προσθέτει: "Προσπαθούμε με διερμηνείς να ενημερώνουμε τους πρόσφυγες για την κατάσταση. Θα βγάλουμε ενημερωτικό φυλλάδιο στα αραβικά, τα φαρσί, δηλαδή τα περσικά και τα παστούν, διάλεκτο που μιλούν στο Αφγανιστάν και στο Πακιστάν, στο οποίο θα εξηγούμε την κατάσταση. Αυτό θα αφορά και τον κόσμο στην Ειδομένη. Θα τους εξηγούμε ότι έτσι έχει η κατάσταση, μη συνωθείστε στα σύνορα τη στιγμή που το ελληνικό κράτος έχει δομές"

Θα εκκενώσετε δηλαδή την Ειδομένη;

Κυρίτσης: "Δε θα μαζέψουμε τους πρόσφυγες. Πέραν του ότι δε θέλουμε μία αστυνομική επιχείρηση, δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Είναι 12.000 άνθρωποι, οι μισοί γυναικόπαιδα, μέσα στη λάσπη. Με ποιο τρόπο να τους μαζέψεις; Τους ενθαρρύνουμε να μπούνε στα πούλμαν και να μεταφερθούν σε χώρους με ανθρώπινες συνθήκες. Θα χρειαστεί όμως χρόνο για να ενημερωθούν γιατί είναι άνθρωποι ταλαιπωρημένοι, που ακούνε αλληλοσυγκρουόμενα πράγματα. Σε μία με δύο εβδομάδες θεωρούμε ότι θα έχει αδειάσει η Ειδομένη, αυτή είναι μία εκτίμηση που κάνουμε. Από εκεί και πέρα, έχει να κάνει με το είδος της συμφωνίας που θα κάνει η ΕΕ με την Τουρκία."

Πέραν όμως των κυκλωμάτων στα οποία αναφερθήκατε, μήπως τους σπρώχνει και επίσημα η Τουρκία; Σήμερα ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υπόθέσεων της γείτονος δήλωσε ότι δε θα δεχθούν πίσω πρόσφυγες που είναι ήδη στα ελληνικά νησιά, όπου είχαμε και πάλι αυξημένες νέες αφίξεις.

"Αυτό εγώ δεν μπρώ να το επιβεβαιώσω. Μπορώ μόνο να πω ότι το κλίμα στις συναντήσεις Σμύρνης ήταν θετικό και συνεννόησης. Από εκεί και πέρα όλοι ξέρουμε ότι στις διεθνείς σχέσεις, τη διπλωματία, υπάρχουν ζητήματα κάτω από το τραπέζι."

Πηγή: news247.gr

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών