ΝΔ: Τι σηματοδοτεί η πρόταση Μητσοτάκη για εκκένωση της Ειδομένης | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

ΝΔ: Τι σηματοδοτεί η πρόταση Μητσοτάκη για εκκένωση της Ειδομένης

12:27 | 16/3/16
nd-ti-shmatodotei-h-protash-mhtsotakh-gia-ekkenwsh-ths-eidomenhs

Γιατί ο πρόεδρος της ΝΔ μετέβη χτες στα σύνορα με τα Σκόπια - Σε πολιτικές αποτροπής εστιάζουν στη Συγγρού καθώς προεξοφλούν νέο ναυάγιο στη αυριανή σύνοδο της ΕΕ για το προσφυγικό

Να διαχωρίσει τη θέση της από την κυβέρνηση σπεύδει η ΝΔ που χαράζει αντιπολιτευτική γραμμή στη βάση του χειρότερου δυνατού σεναρίου, το οποίο θέλει την ΕΕ στην αυριανή σύνοδο κορυφής να αδυνατεί να πάρει απόφαση για το άνοιγμα των συνόρων στο βαλκανικό διάδρομο για τους πρόσφυγες.

Στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη μάλιστα δείχνουν να έχουν προεξοφλήσει μια τέτοια εξέλιξη με βάση την εικόνα που έχουν από τις Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και επισημαίνουν ότι «δεν φαίνεται εύκολη η επίτευξη συμφωνίας και αυτό θα ήταν καταστροφικό για τη χώρα».

Στο πλαίσιο αυτό στη Συγγρού έχουν ανεβάσει κατακόρυφα τους τόνους κατά της κυβέρνησης σε ότι αφορά το προσφυγικό και ρίχνουν όλο το βάρος τους στην διαμόρφωση μιας γραμμής που κυρίαρχο στοιχείο της θα είναι η «αποτροπή» της εισόδου νέων προσφύγων και μεταναστών από τα θαλάσσια σύνορά μας στο Αιγαίο.

Η χτεσινή έκτακτη επίσκεψη του προέδρου της ΝΔ στην Ειδομένη εντάσσεται σ’ αυτή την κατεύθυνση, ενώ σ’ αυτό το μήκος κύματος κινήθηκαν και τα συμπεράσματα της «ομάδας διαχείρισης κρίσεως» του κόμματος. Συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη επισήμαιναν χαρακτηριστικά ότι η χτεσινή πρωτοβουλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπου από τα σύνορα Ελλάδας και ΠΓΔΜ ζήτησε την εκκένωση της Ειδομένης από τους πρόσφυγες ήταν μια «αποτρεπτική παρέμβαση» για όσους πρόσφυγες προσδοκούν να διέλθουν μέσω της Ελλάδας προς τις χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης. Παράλληλα οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι με την κατάσταση αυτή και με αφορμή την μαζική είσοδο προσφύγων από την Ειδομένη στην ΠΓΔΜ «η κυβέρνηση τείνει να μετατρέψει μια προσφυγική κρίση σε διπλωματική».

Πλέον στη ΝΔ καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι θα αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα ο εγκλωβισμός εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα, καθώς εκτός των κλειστών συνόρων των χωρών βόρεια της Ελλάδας εκτιμούν ότι ούτε η Τουρκία συνεργάζεται αλλά ούτε και η παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο λειτουργεί αποτρεπτικά.

Μπροστά σ’ αυτή την κατάσταση όπου η ΕΕ αλλά και το ΝΑΤΟ λειτουργούν περισσότερο ως παράγοντας όξυνσης της προσφυγικής κρίσης παρά ως παράγοντας ανάσχεσής της η ΝΔ επιλέγει να οξύνει τη ρητορική της κατά του ΣΥΡΙΖΑ εστιάζοντας σε μέτρα «αποτροπής» της εισόδου νέων κυμάτων προσφύγων και μεταναστών.

Αυτή η γραμμή καθιστά ευάλωτο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ανταπόδοση των πυρών από το Μαξίμου για «ακροδεξιά ατζέντα» και «αστυνομικές επεμβάσεις» κατά προσφύγων και μεταναστών, με αφορμή την πρόταση για εκκένωση της Ειδομένης. Για να προσπεράσει αυτό το σκόπελο η Συγγρού απαντά πως «η Ελλάδα δεν αντέχει άλλο. Έχει ξεπεράσει τα όριά της» και επικαλείται τις καθημερινές εικόνες των προσφύγων που βρίσκονται στη χώρα προκειμένου να υποστηρίξει πως η κυβέρνηση «αποδεικνύεται πως δεν προστατεύει ούτε τα σύνορα, ούτε τους πρόσφυγες και μετανάστες, ούτε και την ασφάλεια της χώρας και των Ελλήνων πολιτών». Μάλιστα ο αναπληρωτής γραμματέας της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης σχολιάζοντας την κατάσταση στην Ειδομένη ανέφερε ότι «αυτό που συμβαίνει δεν είναι ανθρωπισμός. Είναι ιδεοληψίες της κυβέρνησης και τα αποτελέσματα είναι ορατά και έχουν όνομα».

Ουσιαστικά η ΝΔ έχει προχωρήσει σε αναπροσαρμογή της γραμμής της και μένει να απαντηθεί το ερώτημα αν αυτό σημαίνει και απόσυρση της συναίνεσης που παρείχε στο προσφυγικό. Πάντως στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτιμούν πως έτσι και αλλιώς ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπόρεσε να προωθήσει τους στόχους του ανακοινωθέντος των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και εξ’ αυτού του λόγου η ΝΔ επιμένει ότι «εμείς κάνουμε το καθήκον μας με πλήρη συναίσθηση εθνικής ευθύνης. Ταυτόχρονα, όμως, δεν θα κάνουμε ούτε βήμα πίσω από την απόφασή μας να μην αφήσουμε να γίνει η Ελλάδα χώρα – καταυλισμός».

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών