17:55 | 18/3/16
Βάλλει κατά του ΔΝΤ το ΥΠΟΙΚ για το αφορολόγητο - «Δείχνει να μη διαπραγματεύεται με σοβαρότητα» - «Η θέση του ΔΝΤ θα μπορούσε να προκαλέσει υπαρξιακό πρόβλημα στους μεγαλύτερους οικονομολόγους», δηλώνουν κύκλοι του υπουργείου
Σφοδρή επίθεση στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τις ακραίες απαιτήσεις που διατυπώνουν οι τεχνοκράτες του, την ώρα που η διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση βρίσκεται στην κρισιμότερη φάση της, εξαπολύουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών.
Η επίθεση της ελληνικής πλευράς στο ΔΝΤ αφορά το αφορολόγητο όριο και έρχεται λίγες ώρες μετά τις κρίσιμες διαβουλεύσεις της Πέμπτης, κατά τη διάρκεια των οποίων η κυβέρνηση κατέθεσε στο κουαρτέτο νέα πρόταση για τη φορολογική κλίμακα μισθωτών και συνταξιούχων.
Όπως τονίζουν χαρακτηριστικά οι παράγοντες του υπουργείου, «έκπληξη προκαλεί, για μία ακόμα φορά, η στάση του ΔΝΤ. Αυτή τη φορά, οι ισχυρισμοί των στελεχών του αποτελούν παγκόσμια πρωτοτυπία στην οικονομική πολιτική. Υποστηρίζουν ότι αν το αφορολόγητο μειωθεί πολύ και παράλληλα δοθεί σε όλους ακόμα σε όσους έχουν εισόδημα πάνω από 40.000 ευρώ, τότε βοηθάμε τους φτωχούς, όχι τους πλούσιους!».
Συνεχίζοντας οι ίδιοι κύκλοι δεν διστάζουν να τονίσουν πως «Με αυτή την πρωτότυπη (;) άποψη -για την οποία Ανταμ Σμιθ, Τζον Μέιναρντ Κέινς, Μίλτον Φρίντμαν και άλλοι αντίστοιχοι οικονομολόγοι θα είχαν υπαρξιακό πρόβλημα...- είναι φανερό ότι ο... παραδοσιακός υποστηριχτής των φτωχών του πλανήτη, το Ταμείο δηλαδή, μάλλον δεν διαπραγματεύεται με την ανάλογη σοβαρότητα!».
«Υπήρξε μεγάλη πρόοδος στη φορολογία εισοδήματος. Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία», δήλωσε αργά το βράδυ της Πέμπτης ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του νέου γύρου επαφών με τους δανειστές.
Οι πληροφορίες θέλουν με τη νέα ελληνική πρόταση που κατατέθηκε στους θεσμούς να «θωρακίζεται» πάνω από τα 9.000 ευρώ το ύψος του αφορολόγητου ορίου και συγκεκριμένα να «κλειδώνει» κοντά στις 9.300 - 9.350 ευρώ έναντι των 9.550 ευρώ που είναι σήμερα.
Η μέγιστη έκπτωση φόρου έως 2.100 ευρώ για τους φορολογούμενους διατηρείται, ωστόσο η μείωση του αφορολόγητου ορίου (στα επίπεδα των 9.300 - 9.350 ευρώ) αυξάνει, επί της ουσίας, τους φόρους για μισθωτούς και συνταξιούχους με εισοδήματα που υπερβαίνουν τα 9.300 - 9.350 ευρώ.
Αναλυτικά, η ελληνική πρόταση για τη νέα φορολογική κλίμακα προβλέπει:
- Συντελεστή 22,5% για εισοδήματα έως 25.000 ευρώ (από 22% που είναι σήμερα).
- Συντελεστή 32% για εισοδήματα από 25.001 ευρώ έως 32.000 ευρώ (32% που ισχύει σήμερα για εισοδήματα από 25.001 ευρώ έως 42.000 ευρώ).
- Συντελεστή 42% για εισοδήματα από 32.001 ευρώ έως 60.000 ευρώ (σήμερα ο συντελεστής 42% επιβάλλεται για εισοδήματα που ξεπερνούν τα 42.000 ευρώ).
- Συντελεστή 50% για εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ.
Σχετικές ετικέτες:αφορολόγητο εισόδημαΔΝΤΕυκλείδης ΤσακαλώτοςκυβέρνησηΟικονομίαΠολιτικήΣΥΡΙΖΑυπουργείο οικονομικώνφορολογία
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων