08:44 | 18/3/16
Την πώληση των δύο εργοστασίων στη Σερβία, των μόνων κερδοφόρων, περιλαμβάνει το σχέδιο εξυγίανσης της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, γεγονός που οδήγησε σε παραίτηση τον Διευθύνοντα Σύμβουλο
Μετά από ένα χρόνο ακριβώς στο τιμόνι της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, παραιτήθηκε ο διευθύνων σύμβουλος και αντιπρόεδρος, Δημήτρης Γιαννακίδης, διαφωνώντας με το επιχειρησιακό σχέδιο εξυγίανσης και κυρίως την πώληση των εργοστασίων στη Σερβία που αποτελούν το μοναδικό κερδοφόρο τμήμα της εταιρείας.
Το σχέδιο, σύμφωνα με πληροφορίες, σε αδρές γραμμές χωρίζει στα τρία τα δάνεια συνολικού ύψους περί τα 160 εκατ. ευρώ που έχει η ΕΒΖ στην Τράπεζα Πειραιώς. Το ένα τρίτο των δανείων, περίπου 50 εκατ. ευρώ, διαγράφεται. Άλλα 50 εκατ. ευρώ αποπληρώνονται στην Τράπεζα μέσα από την παραχώρηση σε αυτήν των δύο εργοστασίων που διαθέτει η ΕΒΖ στη Σερβία, καθώς και υπόλοιπων μη παραγωγικών ακινήτων στον ελλαδικό χώρο, με σκοπό την εκποίησή τους. Τα υπόλοιπα περίπου 60 εκατ. ευρώ μπαίνουν σε ρύθμιση για την αποπληρωμή τους σε 10 χρόνια.
Με την έγκριση του σχεδίου, η τράπεζα Πειραιώς θα δανειοδοτήσει την ΕΒΖ με 12 εκατ. ευρώ "ρευστό". Εξ αυτών, τα 8 αναμένεται να καταβληθούν στους τευτλοπαραγωγούς για την αποπληρωμή της περσινής σοδειάς και τα υπόλοιπα χρήματα θα αξιοποιηθούν ως κεφάλαιο κίνησης που θα διασφαλίζει την ομαλή παραγωγική και οικονομική λειτουργία της ΕΒΖ την τρέχουσα χρονιά.
Το σχέδιο εκπονήθηκε σε συνεργασία της ΕΒΖ με το υπουργείο Οικονομίας και την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία είναι ο μοναδικός πιστωτής της Βιομηχανίας, ενώ η ιδιοκτησία της εταιρείας ανήκει στον εκκαθαριστή της Αγροτικής Τράπεζας.
Η Βιομηχανίας Ζάχαρης, όπως γνωρίζουν οι «παροικούντες την Ιερουσαλήμ», αποτελούσε ένα κατ’ εξοχήν παράδειγμα πολιτικών διαμεσολαβήσεων και ανορθολογικής λειτουργίας για πολλές δεκαετίες, που οδήγησε σε μια υπερχρεωμένη επιχείρηση. Με την πώληση της ΑΤΕ στην Τράπεζα Πειραιώς, η ιδιοκτησία πέρασε στον εκκαθαριστή της ΑΤΕ και τα δάνεια στην Τράπεζα Πειραιώς.
Πέρυσι με παρέμβαση της κυβέρνησης έγινε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της επιχείρησης κατά 30 εκατ. ευρώ τα οποία κατέβαλλε ο εκκαθαριστής. Αυτό επέτρεψε να λειτουργήσουν τα εργοστάσια, λειτουργία όμως που έγραψε νέες ζημιές.
Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν οι εμπνευστές του, το τωρινό σχέδιο εξυγίανσης θα επιτρέψει στα εν Ελλάδι εργοστάσια να δουλέψουν και να εξυπηρετήσουν το δανεισμό των 50, πλέον, εκατομμυρίων. Ταυτόχρονα προβλέπονται δραστικές παρεμβάσεις μείωσης του κοστολογίου της επιχείρησης που περιλαμβάνουν και περικοπές μισθολογικού κόστους.
Σχετικές ετικέτες:ΕλλάδαΕλληνική Βιομηχανία ΖάχαρηςεργοστάσιοΟικονομίαΣερβία
Σχετικά άρθρα