Πυρά της αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση για τη συμφωνία με την Τουρκία | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Πυρά της αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση για τη συμφωνία με την Τουρκία

16:00 | 19/3/16
pyra-ths-antipoliteyshs-sthn-kyvernhsh-gia-th-symfwnia-me-thn-toyrkia

Για συμφωνία που δεν θα εφαρμοστεί κάνει λόγο το ΠΑΣΟΚ, ενώ το ΚΚΕ μιλά για μια "συμφωνία-ταφόπλακα" στα δικαιώματα των προσφύγων - Βάρος στην πλάτης της Ελλάδας, χαρακτηρίζει το κείμενο των 28 το Ποτάμι

Με σκληρές εκφράσεις απευθύνεται σύσσωμη η αντιπολίτευση στη συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία, αλλά και τις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργό μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής από τις Βρυξέλλες. Για ασάφειες κάνει λόγο η Νέα Δημοκρατίας, ενώ από το ΠΑΣΟΚ τονίζουν πως πρόκειται για μια συμφωνία η οποία δεν θα εφαρμοστεί. Για συμφωνία ταφόπλακα μιλά το ΚΚΕ, "βάρος για την Ελλάδα" διαβλέπει το Ποτάμι, ενώ ο Παναγιώτης Λαφαζάνης χαρακτηρίζει τον Αλέξη Τσίπρα "πολιτικό κανείς του γαλλογερμανικού άξονα".

Το κρίσιμο είναι η εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας σημειώνει σε ανακοίνωση της η Νέα Δημοκρατία για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής η Νέα Δημοκρατία, θέτοντας τρία ερωτήματα. "Είναι θετικό βήμα ότι υπάρχει συμφωνία. Τυχόν αποτυχία επίτευξης συμφωνίας, θα διαιώνιζε, χωρίς οποιαδήποτε προοπτική βελτίωσης, την τραγική κατάσταση που αντιμετωπίζει η χώρα, εξαιτίας της κυβερνητικής ανικανότητας", αναφέρει η ανακοίνωση.

ΠΑΣΟΚ: Η συμφωνία πιθανότατα δεν θα εφαρμοστεί

Η Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, απευθύνοντας χαιρετισμό στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της ΔΗΜΑΡ, ανέφερε για το προσφυγικό: 
"Η τελική συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας είναι ένα πακέτο ρυθμίσεων που το πιθανότερο είναι ότι δεν θα εφαρμοστεί τουλάχιστον στην ολότητά του, αλλά κι αν εφαρμοσθεί δεν πρόκειται να επιλύσει το προσφυγικό/ μεταναστευτικό πρόβλημα ούτε για την Ευρώπη ούτε για την Ελλάδα.

Οι αποφάσεις της Συνόδου δεν προβλέπουν με σαφήνεια αν, πως και πότε θα γίνει ημετεγκατάσταση προσφύγων από την Ελλάδα στις Ευρωπαϊκές χώρες, ή θα παραμείνουν εγκλωβισμένες πολλές χιλιάδες ανθρώπων στην χώρα μας. Αυτό είναι ένα ιδιαίτερα σοβαρό πρόβλημα.

Ο πρωθυπουργός, βέβαια όπως συνηθίζει μετά από κάθε σύνοδο, πανηγυρίζει και αυτοσυγχαίρεται για το αποτέλεσμα. Η Συμφωνία όμως δεν συνιστά την κοινή μεταναστευτική πολιτική που επειγόντως έχει ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση"

ΚΚΕ: Ο Τσίπρας έβαλε την υπογραφή του σε μια συμφωνία ταφόπλακα

«Για άλλη μια φορά, ο Έλληνας πρωθυπουργός προσπάθησε να παρουσιάσει το μαύρο-άσπρο» συνεχίζοντας ότι «οι δυσνόητες και στρογγυλεμένες διατυπώσεις της συμφωνίας που υπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ" σημειώνει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ και τονίζει πως ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε "ακόμη μια φορά προκλητικός στις θριαμβολογίες του, με αναφορές στο σεβασμό, δήθεν, του διεθνούς δικαίου, προσπαθεί να αποκρύψει ότι έβαλε την υπογραφή του σε μια ακόμη συμφωνία-ταφόπλακα για τα δικαιώματα των προσφύγων, που επιτείνει τον εγκλωβισμό τους στην Ελλάδα".

Το ΚΚΕ τονίζει πως οι υπεύθυνοι της ΕΕ δε μπορούν να κρύψουν ότι:

1.- Το κλείσιμο των βόρειων συνόρων για τους πρόσφυγες αποτελεί κοινή απόφαση της ΕΕ, όχι αποτέλεσμα μονομερών ενεργειών, όπως συνεχίζει να ψεύδεται ο Έλληνας πρωθυπουργός. Οι χιλιάδες πρόσφυγες-μετανάστες που βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα, αλλά και όσοι θα εξακολουθήσουν να έρχονται, θα παραμείνουν εγκλωβισμένοι. Το πρόγραμμα επιλεκτικής μετεγκατάστασης από την Ελλάδα σε άλλα κράτη της ΕΕ, ενός ελάχιστου αριθμού προσφύγων, που γίνεται με ρυθμούς χελώνας, δεν αποτελεί λύση, σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς του κ. Τσίπρα.

2.- Η απόφαση της Συνόδου, ότι για κάθε «επιστροφή» από την Ελλάδα στην Τουρκία ενός Σύρου πρόσφυγα, ένας άλλος θα επανεγκαθίσταται από την Τουρκία σε χώρα της ΕΕ, μέχρι να συμπληρωθεί το όριο των 72.000 προσφύγων, αποτελεί ένα απαράδεκτο πιγκ-πογκ, που παίζεται στις πλάτες των προσφύγων, παραβιάζοντας ωμά και απροκάλυπτα τα δικαιώματά τους. Η απόφαση για υποχρεωτική κατάθεση των αιτήσεων ασύλου και fast-track εξέτασή τους στην Ελλάδα σημαίνει επαναφορά σε ισχύ και αυστηρή εφαρμογή του απαράδεκτου Κανονισμού του Δουβλίνου. 

Αποτέλεσμα αυτών των αποφάσεων θα είναι να αυξηθούν τα κυκλώματα και οι ταρίφες των δουλεμπόρων, τα δρομολόγια να γίνουν πιο επικίνδυνα, να ανέβει ο αριθμός των νεκρών προσφύγων-μεταναστών, οι συνθήκες κυνηγητού και παρανομίας θα δημιουργήσουν και άλλα προβλήματα με επιπτώσεις στο ντόπιο πληθυσμό στα νησιά, την ενδοχώρα και τα σύνορα προς τις άλλες χώρες της ΕΕ.

3.- Η απόφαση να «ανοίξει» ακόμη ένα κεφάλαιο για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, στην πραγματικότητα, αποτελεί επιβράβευση, με δεδομένη τη συνεχιζόμενη επιθετικότητα και προκλητικότητα της τουρκικής κυβέρνησης, τόσο απέναντι στο Κυπριακό πρόβλημα όσο και στα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας στο Αιγαίο. Το ίδιο ισχύει και για την έναρξη εκταμίευσης των 3 δισ. ευρώ, καθώς και για την υπόσχεση καταβολής ακόμη άλλων 3 δισ. μέχρι το τέλος του 2018.

4.- Με τη συμφωνία, η άρχουσα τάξη της Τουρκίας πήρε από την Ε.Ε. αυτό που επιδιώκει εδώ και καιρό, δηλαδή να «βάλει πόδι» στην περιοχή της Συρίας που βρίσκονται οι Κούρδοι, στο όνομα δήθεν του να δημιουργηθούν «ασφαλέστερες περιοχές» για τους πρόσφυγες «σε ορισμένες περιοχές κοντά στα τουρκικά σύνορα».

Ποτάμι: Βάρος στις πλάτες της Ελλάδας η συμφωνία

Η συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας για το προσφυγικό, έχει πολλά ασαφή σημεία και πολλές δυσκολίες στην εφαρμογή της. Τα βόρεια σύνορα θα παραμείνουν κλειστά και πλέον το βάρος για να σταματήσουν οι ροές πέφτει στην Ελλάδα και την Τουρκία ενώ η υποδοχή προσφύγων από τις χώρες μέλη θα είναι σε εθελοντική βάση, όπως προβλέπει η συμφωνία. Έτσι χώρες μέλη της ΕΕ που δεν επιθυμούν πρόσφυγες, δεν υποχρεούνται να δεχθούν ενώ οι υπόλοιποι θα δεχθούν τον αριθμό που θέλουν.

Η χώρα μας αναλαμβάνει ένα τεράστιο έργο. Η εμπλοκή προσωπικού 4000 ανθρώπων από την Ελλάδα και την ΕΕ στις διαδικασίες καταγραφής και χορήγησης ασύλου, απαιτεί διαφορετικού τύπου συντονισμό και λειτουργία από το ελληνικό κράτος. Κι όταν δεν μπορεί να λειτουργήσει στοιχειωδώς, όπως είδαμε τις προηγούμενες μέρες, πώς θα ανταποκριθεί σε πολύ πιο σύνθετα καθήκοντα; Είναι ώρα να υλοποιηθούν οι προτάσεις του Ποταμιού για την τοποθέτηση υπερυπουργού που θα έχει τον συντονισμό, και τη δημιουργία ενιαίας συντονιστικής αρχής. Είναι σαφές ότι η καθυστερημένη αντίδραση της κυβέρνησης και η λάθος πολιτική της στο προσφυγικό έχει τεράστιο κόστος για τη χώρα. Με νέα σύνθετα καθήκοντα και δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες να παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα, ειλικρινά δεν καταλαβαίνουμε τις πανηγυρικές δηλώσεις του πρωθυπουργού που βλέπει νίκες ύστερα από κάθε Σύνοδο.

ΛΑ.Ε.: Συμφωνία που κάνει κουρελόχαρτο το διεθνές δίκαιο

"Ο Αλ. Τσίπρας συνυπέγραψε μια επονείδιστη συμφωνία ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία, η οποία κάνει κουρελόχαρτο το Διεθνές Δίκαιο και τη Σύμβαση της Γενεύης, βαπτίζει την απολυταρχική Τουρκία των διώξεων σε “ασφαλή χώρα” και ακόμα χειρότερο βοηθάει την ξενοφοβική ΕΕ να ξεφορτωθεί το προσφυγικό ζήτημα και από ευρωπαϊκό και διεθνές θέμα να το μετατρέψει σε ελληνοτουρκική υπόθεση, με την Ελλάδα στο μάτι του κυκλώνα" σημείωσε ο επικεφαλής της ΛΑ.Ε. Παναγιώτης Λαφαζάνης από την Έδεσσα, χαρακτηρίζοντας τον Τσίπρα "πολιτικό κανίς του γερμανογαλλικού άξονα".

Ο Αλ. Τσίπρας, δίπλα στο οικονομικο-κοινωνικό μνημόνιο, συνομολόγησε τώρα, για χάρη της Μέρκελ και του Ολάντ και ένα προσφυγικό μνημόνιο, που θα γεμίσει μια κατεστραμμένη και εξαθλιωμένη Ελλάδα, με τόπους προσφυγικών μαρτυρίων και με πολλές Ειδομένες.

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών