Σβίγκου: Δημοκρατικό τείχος απέναντι στο φονταμενταλισμό και την ακροδεξιά | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Σβίγκου: Δημοκρατικό τείχος απέναντι στο φονταμενταλισμό και την ακροδεξιά

12:53 | 23/3/16
svigkoy-dhmokratiko-teixos-apenanti-sto-fontamentalismo-kai-thn-akrodeksia

Υπαρκτό χαρακτηρίζει τον κίνδυνο μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες, ορισμένα κράτη- μέλη να προβάλλουν προσκόμματα στην εφαρμογή της συμφωνίας η εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι η μεγαλύτερη νίκη των τρομοκρατών θα είναι μία Ευρώπη φοβισμένη

Η μεγαλύτερη νίκη των τρομοκρατών θα είναι μια Ευρώπη φοβισμένη, ανήμπορη να υπερασπιστεί τις θεμελιώδεις αξίες της, τονίζει μιλώντας για την επομένη ημέρα των τρομοκρατικών επιθέσεων στις Βρυξέλλες η εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου.

“Δεν πρέπει να αντιμετωπίσουμε  διαζευκτικά τη δημοκρατία και την ασφάλεια, την αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και την ασφάλεια”, σημειώνει η κ.Σβίγκου, απορρίπτοντας έτσι τις απόψεις που θέτουν διλημματικά αυτό το ζήτημα και κυρίως τη σύνδεση που εκτιμάται ότι θα επιχειρήσουν ορισμένοι μεταξύ τρομοκρατίας και προσφυγικού, με αποτέλεσμα προβλήματα στην εφαρμογή της συμφωνίας, τα οποία υπάρχει φόβος να πληρώσει η Ελλάδα. Κίνδυνος που αναγνωρίζει ότι είναι υπαρκτός.

Για αυτό και η εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για την ανάγκη να υψωθεί ένα δημοκρατικό τείχος απέναντι στο φονταμενταλισμό και την ακροδεξιά.

Προτείνει επίσης τον ευρωπαϊκό συντονισμό και συνεργασία για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, αντί επαναφοράς ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα κάτι που θα ξαναζωντάνευε τη συνθήκη Σένγκεν.

Η συνέντευξη της κ.Σβίγκου έχει ως εξής:

Μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες, οι οποίες μάλιστα σημειώθηκαν τη στιγμή που ο κ.Τσίπρας μιλούσε στο τηλέφωνο με την κ.Μέρκελ για το προσφυγικό, ανησυχείτε ότι θα υπάρξουν νέα προβλήματα στην εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας, λόγω του φόβου των κρατών μελών που ούτως ή άλλως δεν πολυθέλουν να πάρουν πρόσφυγες;

Το σίγουρο είναι ότι η Ευρώπη μετά τις επιθέσεις σε Παρίσι και Βρυξέλλες δεν θα είναι ποτέ ίδια. Και τίθεται ενώπιον διλημμάτων υπαρξιακής φύσης, τα οποία θα καθορίσουν το μέλλον της. Το πώς θα αντιμετωπίσει την τρομοκρατία είναι το κυριότερο από αυτά.

Η μεγαλύτερη νίκη των τρομοκρατών θα είναι μια Ευρώπη φοβισμένη, ανήμπορη να υπερασπιστεί τις θεμελιώδεις αξίες της. Δεν πρέπει να αντιμετωπίσουμε  διαζευκτικά τη δημοκρατία και την ασφάλεια, την αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και την ασφάλεια. ‘Η το ένα ή το άλλο, δηλαδή.

Μια Ευρώπη που θα υιοθετήσει την ατζέντα της ακροδεξιάς, ως απάντηση στις δολοφονίες των φονταμενταλιστών, θα είναι μια νικημένη Ευρώπη. Μια Ευρώπη που θα συνδέσει το δράμα των χιλιάδων προσφύγων που εκδιώκονται από τις πατρίδες τους από τους φονταμενταλιστές του ISIS με την τρομοκρατία, θα είναι μια Ευρώπη παραδομένη στο φόβο. Μια Ευρώπη που θα κλείσει τα σύνορά της για τους πρόσφυγες δεν θα νικήσει την τρομοκρατία, αλλά θα νικηθεί από αυτήν.

Ακριβώς επειδή είναι υπαρκτός ο κίνδυνος που αναφέρετε είναι κρίσιμος ο ρόλος των προοδευτικών ευρωπαϊκών δυνάμεων και η ανόρθωση ενός δημοκρατικού τείχους απέναντι στον φονταμενταλισμό και την ακροδεξιά.

Ανησυχείτε ότι μπορεί να τεθεί πάλι θέμα εξόδου της Ελλάδας από τη συνθήκη Σένγκεν;

Εάν επικρατήσει ο φόβος, η περιχαράκωση και οι διαιρετικές τομές στην Ευρώπη, αυτό δεν θα έχει επιπτώσεις μόνο στην Ελλάδα, αλλά στο συλλογικό ευρωπαϊκό εγχείρημα. Γι’ αυτό και θα πρέπει η Ευρώπη να λειτουργήσει πιο συλλογικά από πότε, να εργαστεί μεθοδικά και συντονισμένα, ώστε οι ευρωπαϊκές χώρες να αντιπαλέψουν από κοινού την τρομοκρατία και τα αίτια γέννησής της.

Ποια μέτρα πρέπει να λάβει η Ελλάδα και η Ευρώπη;

Η απάντηση των ευρωπαϊκών κρατών πρέπει να είναι συλλογική, ενιαία και αποφασιστική, με διασφάλιση των δημοκρατικών αξιών και όχι αποδόμησή τους. Δεν είναι ζήτημα ενός κράτους η απάντηση. Χρειάζεται συντονισμός για την καταπολέμηση και την εξάρθρωση της τρομοκρατίας. Ταυτόχρονα, όμως, χρειάζονται και στοχευμένες δράσεις για την ενδυνάμωση της κοινωνική συνοχής και την αποτροπή δημιουργίας γκέτο στις ευρωπαϊκές κοινωνίες, καθώς και απομόνωση των φωνών μισαλλοδοξίας.

Πηγή: news247.gr

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών