21:50 | 24/3/16
“Δεν υφίστανται κέντρα κράτησης - Δεν έχουμε την αντίληψη να φυλακίζουμε ανθρώπους”, δήλωσε ο Κυρίτσης - Την Τετάρτη νομοσχέδιο για την εφαρμογή της συμφωνίας -Σύσταση οργάνου με εποπτικό ρόλο
Η εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας βρέθηκε στο επίκεντρο της πρώτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Μεταναστευτικής Πολιτικής, για τις αποφάσεις του οποίου ενημέρωση πραγματοποίησε ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού Γιώργος Κυρίτσης.
Την Τετάρτη θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο που αφορά στην εφαρμογή της συμφωνίας από ελληνικής πλευράς, καθώς απαιτούνται νομικές διευθετήσεις. Σημειωτέον πάντως ότι η κυβέρνηση δεν κρίνει αναγκαίο να νομοθετήσει για την αναγνώριση της Τουρκίας ως ασφαλούς τρίτης χώρας, κάτι που προϋποθέτει η συμφωνία, αλλά έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις ανθρωπιστικών οργανώσεων και πολλών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.
Προχωρά παράλληλα η σύσταση ενός ακόμη οργάνου με εποπτικό ρόλο, το οποίο θα διαχειριστεί τα ήδη υπάρχοντα όργανα και δομές. Υπεύθυνος για τον επιτελικό συντονισμό αναλαμβάνει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Άμυνας Γιάννης Ταφύλλης.
Προχωρά επίσης η αναβάθμιση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής με την αναβάθμιση της υπηρεσίας πρώτης υποδοχής σε γενική γραμματεία. Θα προσληφθεί εποχικό προσωπικό που θα τη στελεχώσει και τα σχέδια για τη διαδικασία επανεισδοχής και ασύλου είναι έτοιμα.
Παρουσιάστηκε επίσης το σχέδιο δημιουργίας εντός 30 ημέρων 30.000 επιπλέον θέσεων, που θα προστεθούν στις ήδη υπάρχουσες.
Προτεραιότητα η εκκένωση της Ειδομένης
Η ενημέρωση των προσφύγων στην Ειδομένη και η διάθεση μεταφορικών μέσων για άλλα κέντρα φιλοξενίας θα προχωρήσει πιο εντατικά τις επόμενες ημέρες, καθώς η λογική της κυβέρνησης είναι όλες οι μη τυπικές δομές να πάψουν να υφίστανται και προτεραιότητα είναι το ζήτημα της Ειδομένης και ακολούθως ο Πειραιάς.
Όπως είπε ο κ.Κυρίτσης, το γενικότερο πλαίσιο της ενημέρωσης των προσφύγων είναι ότι τα σύνορα έχουν κλείσει και είναι αδιέξοδη παραμονή τους. Μέσα στο επόμενο διήμερο θα υπάρχει η δυνατότητα μεταφοράς προσφύγων σε άλλους χώρους. Και από Δευτέρα η προσπάθεια αυτή θα εντατικοποιηθεί.
Στο ερώτημα που θα μεταφερθούν οι πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ειδομένη, ο κ.Κυρίτσης ανέφερε ότι μπορούν να εξοικονομηθούν πάνω από 2000 θέσεις σε ήδη υπάρχουσες δομές και από τη Δευτέρα θα υπάρξει διπλασιασμός των διαθέσιμων θέσεων, καθώς εντατικοποιούνται οι ενέργειες σε αυτή την κατεύθυνση.
Ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού εκτίμησε ότι το αραβόφωνο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ και το wifi στην Ειδομένη συμβάλλουν πολύ στην εκστρατεία ενημέρωσης γιατί υπάρχει σημαντικό έλλειμμα πληροφόρησης των προσφύγων.
“Δεν υφίστανται κέντρα κράτησης”
Ο κ.Κυρίτσης αρνήθηκε πάντως ότι οι πρόσφυγες κρατούνται στη χώρα μας.
“Δεν υφίστανται κέντρα κράτησης έτσι όπως τα λέτε στην ηπειρωτική Ελλάδα. Στα νησιά τα θεωρούμε κλειστές δομές, καθώς οι πρόσφυγες και μετανάστες πρέπει να βρίσκονται στη διάθεση των ελληνικών αρχών. Δεν έχουμε την αντίληψη να φυλακίζουμε τους ανθρώπους”, είπε σε σχετική ερώτηση ο κ.Κυρίτσης.
Ερωτηθείς για τη δράση των ΜΚΟ, ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού, σημείωσε ότι οι ΜΚΟ ειναι αρμοδιότητα του υπουργείου Εξωτερικών και στην περίπτωση του προσφυγικού υπάρχει η επαφή με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει κάποια ανεξέλεγκτη λειτουργία και ότι σε γενικές γραμμές τα περισσότερα είναι οριοθετημένα.
Ο κ.Κυρίτσης αναφέρθηκε και στις μηδενικές τα δύο τελευταία 24ώρα ροές, καθώς σήμερα για παράδειγμα πέρασαν στην Ελλάδα λιγότερα από 50 άτομα. “Ενδεχομένως να είναι ο καιρός, αλλά θέλουμε να το παρακολουθήσουμε για να δούμε εάν έχει μειωθεί η ροή ή είναι κάτι συγκυριακό”, είπε.
Σχετικά άρθρα