Τη συμφωνία με την Τουρκία καταγγέλλουν οι Γιατροί του Κόσμου | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Τη συμφωνία με την Τουρκία καταγγέλλουν οι Γιατροί του Κόσμου

14:46 | 21/3/16
ti-simfonia-me-tin-tourkia-katangelloun-i-giatri-tou-kosmou

«Η Ειδομένη είναι σήμερα η βιτρίνα του τι θα μπορούσε να γίνει η Ευρώπη του αύριο»

Την καταπάτηση των κεκτημένων δικαιωμάτων με τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας καταγγέλλει η οργάνωση Γιατροί του Κόσμου, με ανακοίνωσή της, προειδοποιώντας: «Όλοι εμείς, θα τα έχουμε χάσει όλα εξαιτίας αυτών των πολιτικών, οι οποίες δεν μπορούν να προστατέψουν τους πρόσφυγες, παρά τους αναγκάζουν να παίρνουν όλο και περισσότερα ρίσκα για να σωθούν». Παράλληλα, η οργάνωση αναφέρει πως στην Ελλάδα εξελίσσεται μία «άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική κρίση» και γι' αυτόν τον λόγο οι Γιατροί του Κόσμου έχουν κινητοποιήσει όλο το δίκτυό τους, ενισχύοντας τις ομάδες τους που είναι, ήδη, παρούσες στο πεδίο για υγειονομική κάλυψη.

Στην ανακοίνωση τονίζεται πως «το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο και το δικαίωμα στο άσυλο καταπατούνται καθημερινά. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο πρωτοφανούς ανθρωπιστικής κρίσης, η Ευρωπαϊκή Ένωση προτείνει μία συμφωνία με την Τουρκία που είναι σε πλήρη αντίθεση με τα καθήκοντα προστασίας που έχει: Η αρχή της μη επαναπροώθησης των αιτούντων άσυλο δεν τηρείται πλέον από τις αρχές, οι οποίες, όμως, είναι υποχρεωμένες να τη σεβαστούν».

Όπως σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση, τα κράτη-μέλη απομακρύνονται από τις αξίες της αλληλεγγύης και της προστασίας, χωρίς να καταλήξουν σε μία κοινή πολιτική συμφωνία. Θεωρούν τους πρόσφυγες-μετανάστες σαν μία μάζα και αρνούνται να ελέγχουν τον καθένα τους ανά περίπτωση.

Στην Ελλάδα, χιλιάδες μετανάστες βρίσκονται μπλοκαρισμένοι στα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ (Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας). Εκτός από τις άθλιες συνθήκες υγιεινής, οι ομάδες των Γιατρών του Κόσμου διαπιστώνουν μία σημαντική αύξηση των περιστατικών βίας και κυρίως θεσμικών βαρβαροτήτων, όπως η χρήση όπλων εκτόξευσης βελών που προξενούν ηλεκτρικό σοκ (tasers) και η χρήση αστυνομικών σκύλων από την πλευρά της ΠΓΔΜ. Όπως ισχυρίζεται ο Μ., όταν τον περιέθαλπαν οι Γιατροί του Κόσμου στην Ειδομένη, μετά την επιστροφή του από την ΠΓΔΜ, «θέλουν να μας σκοτώσουν, μας χτύπησαν, μας φέρονται σαν να είμαστε ζώα».

Οι μετανάστες και πρόσφυγες έχουν εγκατασταθεί στην Ελλάδα σε ανοικτά στρατόπεδα και χρήζουν ιατρικής και ψυχολογικής περίθαλψης, υπογραμμίζει η οργάνωση. «Το καθήκον μας δεν είναι μόνο να θεραπεύουμε, αλλά και να καταδικάζουμε την παραβίαση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως μαρτυρούν τα γεγονότα σήμερα στην Ειδομένη. Θα είμαστε μάρτυρες κάθε καταστρατήγησης δικαιωμάτων για να συνεχίσουμε να καταπολεμούμε κάθε μορφή αδικίας» επισημαίνει ο Νικήτας Κανάκης, πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου Ελλάδας, στην ανακοίνωση.

«Η Ειδομένη είναι σήμερα η βιτρίνα του τι θα μπορούσε να γίνει η Ευρώπη του αύριο. Μία Ευρώπη γεμάτη από στρατόπεδα, ζώνες χωρίς δικαιώματα, διαγράφοντας το δικαίωμα στο άσυλο προς όφελος ανοιχτών φυλακών, ανθρώπων σε περιπλάνηση όπως γύρω από το Καλέ (Calais), μία Ευρώπη όπου η ελεύθερη κυκλοφορία θα είναι πλέον μία μακρινή ανάμνηση» αναφέρει η ανακοίνωση.

Οι Γιατροί του Κόσμου επαναλαμβάνουν την επιτακτική ανάγκη να ανοίξει η πρόσβαση σε νόμιμες και ασφαλείς οδούς για όλους αυτούς τους ανθρώπους, με τη δυνατότητα να μπορούν να ζητήσουν άσυλο στη χώρα της επιλογής τους, εξασφαλίζοντας καθόλη τη μεταναστευτική διαδρομή μία ειδική προστασία των γυναικών και των παιδιών, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν, πλέον, την πλειονότητα των μεταναστών και προσφύγων.

Τα 28 κράτη-μέλη, προστίθεται στην ανακοίνωση, μπορούν σήμερα να επιλέξουν ανάμεσα σε ένα μέλλον αλληλεγγύης, βασισμένο στις θεμελιώδεις αξίες της Ευρώπης, ενσωματώνοντας την πολιτιστική, κοινωνική και οικονομική συμβολή που έχουν, ήδη, επιδείξει αυτές οι οικογένειες, και μία πολιτική εγκλεισμού, αναδίπλωσης, της άρνησης του άλλου, έδαφος όλων των φασισμών.

«Η Ευρώπη αδυνατεί να φιλοξενήσει ανθρώπους σε κατάσταση μεγάλης απόγνωσης, συμπεριλαμβανομένου ενός αυξανόμενου αριθμού παιδιών. Ζητούμε από τα κράτη μέλη να δεσμευθούν μέσα από φιλόδοξες πολιτικές απαντήσεις και κοινά σεβόμενες τα ανθρώπινα δικαιώματα και το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο» δηλώνει, στην ανακοίνωση, η γιατρός Φρανσουάζ Σιβινιόν (Françoise Sivignon), πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου.

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών