Αναβρασμός σε Μαξίμου και ΣΥΡΙΖΑ για τα νέα μέτρα | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Αναβρασμός σε Μαξίμου και ΣΥΡΙΖΑ για τα νέα μέτρα

09:21 | 25/4/16

Την ώρα που ο προβληματισμός της Αθήνας για την υιοθέτηση νέων εφεδρικών μέτρων παραμένει, στο Μαξίμου ψάχνουν να βρουν τη φόρμουλα για να μπορέσει η νέα απαίτηση των δανειστών να γίνει αποδεκτή από την πλειοψηφία των «153»

Η δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα των «Παθών» ξεκινάει για την κυβέρνηση με τον Αλέξη Τσίπρα και τους συνεργάτες του να αναλύουν όλα τα δεδομένα στην πρωινή καθιερωμένη σύσκεψη της Δευτέρας. Το κλείσιμο της αξιολόγησης, η νομοθέτηση του ασφαλιστικού – φορολογικού, τα επιπλέον μέτρα, το θέμα του χρέους και το εσωκομματικό πεδίο είναι τα «καυτά» μέτωπα του Μεγάρου Μαξίμου.

Οι συζητήσεις ξεκινούν και πάλι στο Χίλτον, ενώ σημαντικά μηνύματα για την Αθήνα αναμένεται να βγουν και από τη συνάντηση Ομπάμα, Ολάντ, Ρέντσι, Μέρκελ και Κάμερον στο Αννόβερο.

Η αξιολόγηση

Για την ολοκλήρωση του προγράμματος κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούν πως οι πρόσφατες συζητήσεις των τεχνικών κλιμακίων και το Eurogroup της Παρασκευής ήταν τα δυο αποφασιστικά βήματα προκειμένου στη νέα σύσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης η αξιολόγηση να κλείσει και να «κλειδώσουν» τα μέτρα των 5,4 δισ. ευρώ. Κάποιες τελευταίες λεπτομέρειες έχουν απομείνει στα κόκκινα δάνεια, στο ταμείο αποκρατικοποιήσεων, το ασφαλιστικό και το φορολογικό.

Στο Eurogroup της Μ. Πέμπτης η κυβέρνηση προσβλέπει στη συγγραφή μιας συνολικής έκθεσης από την πλευρά των τριών θεσμών (staff level agreement) προκειμένου όλα τα συμφωνηθέντα να αποτυπωθούν και η συμφωνία να κλείσει.

Φορολογικό και Ασφαλιστικό

Με αυτές τις προϋποθέσεις το φορολογικό και το ασφαλιστικό νομοσχέδιο θα εισαχθούν μέχρι και την Μ. Τετάρτη στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής με τη συζήτηση στην Ολομέλεια να αρχίζει αμέσως μετά τις διακοπές του Πάσχα. Παράλληλα η Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης θα επεξεργάζεται τα νομοθετήματα για τα κόκκινα δάνεια και για τις αποκρατικοποιήσεις.

Κυβερνητικά στελέχη επεσήμαναν με νόημα πως τελικά η κατάθεση των νομοσχεδίων δεν έφερε καμία εμπλοκή στην διαπραγμάτευση και η ελληνική πλευρά είχε τον απαραίτητο χρόνο, ώστε τα νομοθετήματα να συζητηθούν στη Βουλή με τις προβλεπόμενες διαδικασίες, και την απαραίτητη συμμετοχή των κοινωνικών φορέων.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο παραδέχονται πως τα μέτρα της συμφωνίας δεν είναι αναπτυξιακά, όμως υπενθυμίζουν πως αποτελούν προϊόν της δέσμευσης του περασμένου καλοκαιριού. Ως αντιστάθμισμα αυτών των μέτρων το Μαξίμου έχει ήδη έτοιμα μια σειρά από νομοθετήματα, όπως ο αναπτυξιακός νόμος, το νομοσχέδιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, η αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου σε ποτά και καπνικά προϊόντα που πιστεύουν ότι θα δράσουν συμπληρωματικά για την σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας.

Τα επιπλέον μέτρα

Στην κορυφής της ατζέντας μέχρι την Μ.Τετάρτη θα είναι οι συζητήσεις για τη χρυσή τομή που θα πρέπει να βρεθεί μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών για την μορφή των εφεδρικών μέτρων, που έχουν τεθεί, πλέον, ως προαπαιτούμενο για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Κυβερνητικές πηγές ξεκαθάριζαν για άλλη μια φορά πως «μέτρα υπό αίρεση δεν επιτρέπονται από την ελληνική νομοθεσία» και αυτό στο οποίο προσανατολίζονται είναι η υιοθέτηση ενός «μηχανισμού διόρθωσης». Με το Οικονομικό και το Νομικό επιτελείο της κυβέρνησης να ψάχνει ακόμα για την τελική «φόρμουλα» που θα εισηγηθούν στους δανειστές,  ως πιο πιθανή λύση φαίνεται να προωθείται μια νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει «προσαρμογή στους στόχους σε περίπτωση απόκλισης» που πιθανότατα θα είναι ενταγμένη μέσα στη συμφωνία.

Σε κάθε περίπτωση αυτό που θέλει να επιτύχει το οικονομικό επιτελείο είναι να υπάρχει διασπορά των νέων μέτρων  των 3,5 δισ. ευρώ σε μια μεγάλη βάση και σε αυτά να περιλαμβάνονται πολλές περικοπές δαπανών.

Αυτό που θεωρεί «κακό σενάριο» το Μαξίμου είναι οι δανειστές να επιμείνουν σε αναλυτική αναφορά των μέτρων μέσα στη συμφωνία.

Συνεχίζεται η πολιτική διαπραγμάτευση

Με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως Ιταλία, Πορτογαλία και Γαλλία διαφώνησαν με την επιβολή εφεδρικών μέτρων στην Ελλάδα, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται μέχρι και την Μ. Πέμπτη να συνεχίσει το μπαράζ των τηλεφωνικών επαφών που έχει ξεκινήσει με Ευρωπαίους ομολόγους του και αξιωματούχους.

Στο πλευρό του Αλέξη Τσίπρα ήταν όλο το προηγούμενο διάστημα και ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ με τον οποίον εκκρεμεί να πραγματοποιηθεί μια τηλεφωνική συνομιλία.

Αρωγός στην προσπάθεια της Αθήνας παραμένει και ο Μάριο Ντράγκι μετά το «δώρο Πάσχα» που επεφύλασσε για τη συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης.

Από τη στιγμή που η έναρξη της συζήτησης για το χρέος εξαρτάται πλήρως και από τη λήψη των εφεδρικών μέτρων ο πρωθυπουργός αναμένεται τις επόμενες ώρες να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση έτσι ώστε να εξασφαλίσει ότι η συμφωνία του περασμένου Ιουλίου θα τηρηθεί.

Κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούσαν πως το επόμενο Eurogroup θα έχει στην ατζέντα του και το θέμα του χρέους, καθώς από αυτό θα εξαρτηθεί και η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Μπορεί γύρω από τη συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους να υπάρχουν πολλά ερωτηματικά για το αν θα αφορά  μόνο την επέκταση της περιόδου χάριτος, τη μείωση επιτοκίων που θέλει η ελληνική πλευρά, αλλά και την υπερσυγκέντρωση αποπληρωμής χρέους από τον ESM, όμως κορυφαία στελέχη επισημαίνουν σε αυτή τη φάση πως το σημαντικό είναι το μήνυμα που θα δοθεί. Σύμφωνα με εκτιμήσεις η έναρξη της συζήτησης αναμένεται να δώσει ένα «σήμα» για την αναστροφή του κλίματος της ελληνικής οικονομίας προς τους ξένους επενδυτές.

Το βλέμμα στους «153»

Κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος απέρριπτε κατηγορηματικά όλα τα σενάρια που θέλουν τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να «κλείνει τον κύκλο του στην κυβέρνηση» αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Στο Μαξίμου γνωρίζουν καλά πως η στάση του αποτελεί βαρόμετρο για την ομαλή «μετάβαση» σε μια διαφορετική περίοδο διακυβέρνησης, όπου θα υπάρχουν περιθώρια εφαρμογής μέρους του προεκλογικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ.

Όλη η «παραφιλολογία» γύρω από τον υπουργό Οικονομικών έχει ξεκινήσει από την δέσμευση του ίδιου πως δεν θα συναινέσει στη μείωση του αφορολόγητου κάτω από τα 9.100 ευρώ, αλλά και στη νέα δυναμική που παρουσιάζουν οι «53+» με τον ίδιο να εμφανίζεται «άτυπα» επικεφαλής τους.

Από το Μαξίμου θεωρούν πως το έργο του Ευκλείδη Τσακαλώτου δεν έχει ολοκληρωθεί με το κλείσιμο της αξιολόγησης, καθώς ο ίδιος θα πρέπει να συνεχίσει να εργάζεται ώστε  τα 3,6 δισ. ευρώ των εφεδρικών μέτρων να «ξεπεραστούν», αλλά και να δρομολογήσει τη συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους.

Το βλέμμα στο Μαξίμου είναι στραμμένο τόσο στην Κουμουνδούρου και στις συζητήσεις που γίνονται όσο και σε όλη την κοινοβουλευτική ομάδα με τον Διευθυντή της Κώστα Ζαχαριάδη και την Γραμματέα Αφροδίτη Θεοπεφτάτου να περνούν συνεχώς το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου.

Στην Ηρώδου Αττικού γνωρίζουν καλά πως το σύνολο των βουλευτών είναι ήδη πιεσμένο από τη συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού και πως το πολιτικό κόστος  που θα σήκωνε η κυβέρνηση από την ψήφιση επιπλέον μέτρων θα ήταν πολύ μεγάλο οδηγώντας ακόμα και σε πολιτικές εξελίξεις.

Μεγάλη αναμένεται να είναι η κινητικότητα και οι διαβουλεύσεις με τους βουλευτές την εβδομάδα που έρχεται, τόσο σε επίπεδο επαφών όσο και στην καθιερωμένη συνεδρίαση του προεδρείου της ΚΟ την Μ. Τρίτη.

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών