13:06 | 8/4/16
Πολλά είναι τα μέτωπα που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση στο προσφυγικό - Βασικός στόχος είναι το λιμάνι του Πειραιά να έχει αδειάσει μέχρι το Πάσχα, χωρίς να χρειαστεί, έστω και μια ελεγχόμενη παρέμβαση αστυνομικών δυνάμεων
Λεπτές είναι οι ισορροπίες σε όλη τη χώρα με την Σάμο και τους μετανάστες που έφυγαν από το hot spot να προκαλούν μια νέα εστία έντασης και την Ειδομένη και τον Πειραιά να είναι, πλέον σε οριακό σημείο.
Χθες οι αρχές προχώρησαν σε επιχείρηση εκκένωσης της πύλης Ε3, η οποία εντός της ημέρας αναμένεται να παραδοθεί στον ΟΛΠ. Λίγοι ήταν οι μετανάστες που δέχθηκαν να μεταφερθούν σε κάποιο κέντρο φιλοξενίας, καθώς οι περισσότεροι προτίμησαν να μεταβούν σε άλλη πύλη του λιμανιού.
Κυβερνητικό στέλεχος εμφανίστηκε πεπεισμένο πως το λιμάνι θα αποσυμφορηθεί πριν το Πάσχα συμπληρώνοντας πως «ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο μπαίνουμε στην τελική φάση». Η ίδια εκτίμηση υπήρξε και στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Ναυτιλίας υπό τον Θεόδωρο Δρίτσα.
Η ίδια πηγή εξηγούσε πως δεν θα χρειαστεί η παρέμβαση της αστυνομίας, η οποία ακόμα στην περίπτωση που κινητοποιηθεί θα δράσει μόνο «με την μορφή απειλής», αποκλείοντας οποιαδήποτε περίπτωση άσκησης βίας.
Στον Πειραιά από εδώ και πέρα αναμένεται να ενταθούν οι προσπάθειες «πειθούς» μέσω των μεταφραστών, η άσκηση πίεσης και η «προβολή ισχύος», όπως τόνιζαν χαρακτηριστικά με τους λιμενικούς να παραμένουν ανυποχώρητοι στην ανάγκη εκκένωσης του λιμανιού.
Στα λεωφορεία υπάρχουν ήδη φωτογραφίες με το μέρος που θα μεταφερθούν οι μετανάστες, ενώ ενημερωτικά φυλλάδια μοιράζονται συνεχώς.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο προχωράει με γρήγορους ρυθμούς και η κατασκευή των νέων δομών φιλοξενίας στον Σκαραμαγκά, που θα αποτελέσει, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, πόλο έλξης για αρκετούς πρόσφυγες.
Τα στελέχη του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, καθώς και το Λιμενικό Σώμα εξακολουθούν να προβληματίζει ή αυθαίρετη δράση «αλληλέγγυων» που με την διασπορά ψευδών ειδήσεων παροτρύνουν τους μετανάστες να παραμείνουν στον Πειραιά ή στην Ειδομένη πιέζοντας για το άνοιγμα των συνόρων.
Είναι χαρακτηριστική η κίνηση του Λιμενικού που ζήτησε ακόμα και την παρέμβαση των εισαγγελικών αρχών.
Καλύτερη είναι η εικόνα των ροών από τα παράλια της Τουρκίας τις τελευταίες ημέρες γεγονός που τόνισε και ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου.
Σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί μια ακόμα επιχείρηση μεταφοράς παράτυπων μεταναστών στην Τουρκία, χωρίς να έχει προσδιοριστεί ακόμα ο ακριβής αριθμός.
Ο πρωθυπουργός θα συναντήσει σήμερα στις 7 μ.μ. αντιπροσωπία υπουργών εξωτερικών κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η αντιπροσωπία θα αποτελείται από τους κ.κ. Μπερτ Κούντερς, Υπουργό Εξωτερικών της Ολλανδίας η οποία ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε., Αρλέμ Ντεσίρ, Υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, Μίροσλαβ Λάιτσακ, Υπουργό Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Σλοβακίας, Σάντρο Γκότσι, Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις της Ιταλίας, Μαργκαρίντα Μαρκές, Υφυπουργό Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις της Πορτογαλίας, και Ίαν Μποργκ, Υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Μάλτας.
Σχετικές ετικέτες:Ελλάδακυβέρνησηλιμάνι ΠειραιάμεταναστευτικόΠάσχαΠειραιάςΠολιτικήπρόσφυγεςΣΥΡΙΖΑΤουρκία
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων