11:20 | 18/4/16
Πλησιάζει το νέο crash test κυβέρνησης - δανειστών - Επιστρέφουν στην Αθήνα τις επόμενες ώρες οι θεσμοί - Μάχη μέχρι τελικής πτώσεως ως το Eurogroup της Παρασκευής - Συστάσεις - φωτιά για εφεδρικά μέτρα 3 δισ. ευρώ
Στην κρισιμότερη καμπή της βρίσκεται η διαδικασία αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, με την κυβέρνηση να αποτιμά την έκβαση των επαφών της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Ουάσιγκτον κι ενώ απομένουν μόλις τέσσερις ημέρες πριν το Eurogroup της 22ας Απριλίου.
Οι δανειστές επιστρέφουν τις επόμενες ώρες στην Αθήνα με στόχο την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, εκτός απροόπτου, αύριο και με απώτερο στόχο της ελληνικής πλευράς την ολοκλήρωσή τους πριν τα τέλη του μήνα, ει δυνατόν ως τo Eurogroup της Παρασκευής ή το αργότερο σε μια έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης τη Μεγάλη Εβδομάδα.
Η διαπραγμάτευση μπορεί να εισέρχεται στο τελικό - και πλέον καθοριστικό της - στάδιο, όμως τα μηνύματα που έρχονται από την πλευρά των δανειστών μόνο ενθαρρυντικά δεν είναι. Η ελληνική πλευρά γύρισε από την αμερικανική πρωτεύουσα με συστάσεις για νέα - συμπληρωματικά - μέτρα ύψους 3 δισ. ευρώ, πριν καν ολοκληρώσει τις διαβουλεύσεις για τα μέτρα των 5,4 δισ. ευρώ που απαιτούνται ως το 2018!
Την ίδια στιγμή η Αθήνα δεν έλαβε καμία "ηχηρή" δέσμευση από τους δανειστές για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, οι οποίοι αρκέστηκαν σε μερικές γενικόλογες τοποθετήσεις επί του συγκεκριμένου θέματος.
Και όλα αυτά ενώ ο χρόνος τελειώνει επικίνδυνα για την κυβέρνηση και τα εφιαλτικά σενάρια για... διαπραγμάτευση ως το καλοκαίρι δίνουν και παίρνουν...
Τα εφεδρικά μέτρα - φωτιά
Η Αθήνα επιβεβαίωσε το βράδυ της Κυριακής πως πράγματι υπάρχουν συστάσεις από την πλευρά των δανειστών για νέα, εφεδρικά μέτρα ύψους έως 3 δισ. ευρώ, υποστηρίζοντας ωστόσο πως για την ώρα μια τέτοια πρόταση δεν έχει γίνει αποδεκτή, αλλά και πως τυχόν αποδοχή της θα είναι πλήρως συνυφασμένη με τη συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Τα πρόσθετα μέτρα που απαιτούν οι δανειστές λογίζονται ως εφεδρικά, γιατί θα πρέπει να ψηφιστούν τώρα προληπτικά και να τεθούν σε ισχύ μόνο αν διαπιστωθεί απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους του προγράμματος.
Όπως τόνιζαν χαρακτηριστικά το βράδυ της Κυριακής ανώτατες κυβερνητικές πηγές, τα συμπληρωματικά αυτά μέτρα "θα εφαρμοστούν, εάν και μόνο εάν, δεν καλύψουμε τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018".
Όπως σημείωναν οι ίδιες πηγές "η συγκεκριμένη πρόταση προβλέπει να κλείσει η αξιολόγηση με τα μέτρα που υπολογίζουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και συμφωνούν και οι ελληνικές αρχές και, μόνο αν το 2018 δεν πιάσουμε το στόχο, να είμαστε υποχρεωμένοι, τότε, να εφαρμόσουμε και κάποια από τα μέτρα που προτείνει το ΔΝΤ. Τα περαιτέρω μέτρα θα είναι ανάλογα με την απόκλιση από το στόχο. Για παράδειγμα, μια απόκλιση 0,3% θα οδηγούσε σε μέτρα ύψους μόνο 0,3%".
Οι πληροφορίες θέλουν το εφεδρικό αυτό πακέτο μέτρων να περιλαμβάνει παρεμβάσεις - φωτιά, για τις οποίες ωστόσο θα απαιτηθούν νέες πολύωρες διαβουλεύσεις μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των θεσμών, δεδομένου ότι ακόμη δεν έχει υπάρξει συμφωνία για το τρέχον πακέτο μέτρων.
Μεταξύ των συμπληρωματικών μέτρων που προτείνουν οι δανειστές συμπεριλαμβάνονται αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ (μετάταξη του ΦΠΑ από το 13% στο 24%), κατάργηση του υπερμειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 6% που ισχύει για φάρμακα, θέατρα, βιβλία, νέες περικοπές στις συντάξεις, καθώς και μεγάλο "μαχαίρι" του αφορολόγητου ορίου.
Ειδικά σε ό,τι αφορά το τελευταίο μέτρο, η κυβέρνηση εμμένει πως το αφορολόγητο όριο δεν πρόκειται να μειωθεί περαιτέρω, μετά την ήδη καθοδική "προσαρμογή" του στις 9.091 ευρώ.
Κι όμως οι Ευρωπαίοι επανήλθαν με νέα αντιπρόταση, η οποία προβλέπει τη μείωση του αφορολόγητου στα επίπεδα των 8.182 ευρώ, σταδιακά, σε μία τριετία.
Η διαπραγμάτευση για το τρέχον - αλλά και το εφεδρικό - πακέτο μέτρων προμηνύεται ιδιαίτερα σκληρή και τα αμέσως επόμενα 24ωρα θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμα για την πορεία της αξιολόγησης. Από τις επόμενες ημέρες άλλωστε θα κριθεί εάν είναι εφικτή η συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών ως το Eurogroup της Παρασκευής ή το αργότερο ως τα τέλη του μήνα ή θα επιβεβαιωθούν οι "Κασσάνδρες" για διαπραγματεύσεις - θρίλερ ως τον Ιούλιο...
Σχετικές ετικέτες:διαπραγμάτευσηΔΝΤΕυκλείδης ΤσακαλώτοςκυβέρνησηΟικονομίαΠολιτικήΣΥΡΙΖΑτρόικαυπουργείο οικονομικώνEurogroup
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων