17:34 | 18/4/16
Το σχετικό πόρισμα της Επιτροπής Πόθεν Έσχες διαπιστώνει προβλήματα σχεδόν σε όλες τις δηλώσεις που κατέθεσε ο εκδότης - Δείτε τα σημείο προς σημείο
Σωρεία ανακριβειών και παραλείψεων εντόπισαν οι ορκωτοί λογιστές στις δηλώσεις του Σταύρου Ψυχάρη όπως προκύπτει από το σχετικό πόρισμα που εξέδωσε ομόφωνα η Επιτροπή Πόθεν Έσχες.
Πρώτον, η περιουσιακή δήλωση του οικονομικού έτους 2011 (χρήση 2010) διαπιστώνεται αρνητικό υπόλοιπο ύψους 965.685 ευρώ. Ο εκδότης αποδίδει το ποσό σε «ανάλωση ήδη φορολογηθέντος ή απαλλασσόμενου φορολογίας κεφαλαίου 1 εκ. ευρώ». Όμως, οι ελεγκτές φέρονται να μην έκαναν δεκτή την αιτιολόγηση διότι ο κ. Ψυχάρης δεν προσκόμισε τα σχετικά στοιχεία που του ζητήθηκαν (ανακριβής δήλωση).
Δεύτερον στη δήλωση περιουσιακής κατάστασης του οικονομικού έτους 2013 ο κ. Ψυχάρης δηλώνει για πρώτη φορά την κατοχή μετοχών της εταιρείας GOLDWIND χωρίς να παραθέτει βασικά στοιχεία όπως είναι ο αριθμός τεμαχίων που κατέχονται, πότε έγινε η αγορά, καθώς και το τίμημα που καταβλήθηκε. Επίσης στη δήλωση πόθεν έσχες και στον σχετικό πίνακα τέθηκε ο κωδικός 0, που σημαίνει ότι οι μετοχές αυτές είχαν δηλωθεί σε προηγούμενες χρήσεις, γεγονός όμως που δεν επιβεβαιώνεται από τις προηγούμενες δηλώσεις.
«Η μη δήλωση κατοχής τεμαχίων της εταιρείας GOLDWIND κατά την προηγούμενη τουλάχιστον δήλωση χρήσεως 2010, που κατατέθηκε την 30-06-2011, εφόσον η κατοχή μετοχών της εταιρείας GOLDWIND φερόταν ότι είχε δηλωθεί, γεγονός μη αληθές, καθιστά τη δήλωση ανακριβή» τονίζει το πόρισμα της επιτροπής που έγινε δεκτό ομόφωνα (ανακριβής δήλωση).
Τρίτον στη δήλωση του 2013 η σύζυγος του Σταύρου Ψυχάρη εμφανίζεται να πωλεί περίπου 14.200 μετοχές της Εθνικής Τράπεζας, 25.000 μετοχές Eurobank και 120.000 τεμάχια της Ελληνικά Χρηματιστήρια ΧΑ (ΕΧΑΕ) χωρίς να καταγράφει το τίμημα. Αναφέρεται πάντως ότι η εκποίηση έγινε λόγω απαίτησης πρόσθετου περιθωρίου ή αλλιώς margin call (ελλιπής δήλωση).
Τέταρτον στην δήλωση του 2015 δεν αναγράφεται ο αριθμός των μετοχών του ΔΟΛ που απέκτησε ο Στ. Ψυχάρης από την συγχώνευση του ΔΟΛ με την Σ.Π. ΨΥΧΑΡΗΣ ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ Α.Ε. διά της απορροφήσεως της δεύτερης από την πρώτη (ελλιπής δήλωση).
Πέμπτον, στην ίδια δήλωση (οικονομικό έτος 2015) δεν δηλώνονται οι μετοχές που κατείχε ο κ. Ψυχάρης άλλα είχαν δηλωθεί στη χρήση του 2013. Πρόκειται για 2.136.840 μετοχές της ΚΕΚΡΩΨ Α.Ε., καθώς και το 100% των μετοχών της BRIONTE LTD, SOLARIS LTD, GOLDWIND. Στη δήλωση δεν αναφέρεται μεταβολή της περιουσιακής κατάστασης από την κατοχή μετοχών των συγκεκριμένων εταιρειών (ανακριβής δήλωση).
Έκτον, διαπιστώθηκε ότι λείπουν παραστατικά σε σωρεία δηλώσεων (χρήσεις 2010, 2011, 2012, 2013, 2014). Υπάρχουν, μεν δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος για όλα τα κατατεθέντα Πόθεν Έσχες αλλά τραπεζικά παραστατικά καταθέσεων έχουν κατατεθεί μόνο για τις χρήσεις του 2013 και 2014 (ελλιπείς δηλώσεις).
Σχετικές ετικέτες:δικαιοσύνηεκδότεςΚοινωνίαπόθεν έσχεςΠολιτικήΣταύρος Ψυχάρης
Σχετικά άρθρα