Εγγραφές για τον 1ο «Δρόμο Ολυμπιακής Εκεχειρίας» | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Εγγραφές για τον 1ο «Δρόμο Ολυμπιακής Εκεχειρίας»

20:36 | 12/4/16
eggrafes-gia-ton-1o-dromo-olympiakhs-ekexeirias

Ένα κορυφαίο γεγονός θα διεξαχθεί σε λίγες ημέρες στην ιερή γη της Ολυμπίας


Ο πρώτος «Δρόμος Ολυμπιακής Εκεχειρίας»!

Η ανακοίνωση απο την Συμπολιτεία Ολυμπίας

Γίνε και εσύ μέρος της ιστορίας 1623 χρόνια μετά! Είτε ως δρομέας είτε ως εθελοντής! Οι συμμετοχές άνοιξαν στο site: routeoftruce.gr. O αριθμός είναι περιορισμένος και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Για την επιβεβαίωση της συμμετοχής σας θα λάβετε απάντηση μέσω email.

Προπομπός της πορείας των 49.5χλμ θα είναι επίλεκτη ομάδα των ΕΔ, με επικεφαλής τον σπουδαίο Έλληνα αθλητή υπεραποστάσεων Σμηναγό Ιωάννη Κούρο, η οποία φέροντας στολή εκστρατείας χωρίς οπλισμό θα διανύσει την διαδρομή στον προκαθορισμένο χρόνο των περίπου 11 ωρών. Την πορεία αυτή θα συνοδεύσει, περιορισμένος αριθμός ιδιωτών αθλητών.

Ξεκινάμε από την Αρχαία Ήλιδα, την πόλη που οργάνωνε του Ολυμπιακούς Αγώνες της Αρχαιότητας. Και ακολουθώντας το «Μονοπάτι της Εκεχειρίας» θα περάσουμε από τη Δάφνη με το μυκηναϊκό νεκροταφείο. Την Κεραμιδιά και θα θαυμάσουμε την πανέμορφη θέα προς το Φράγμα του Πηνειού. Από τη Δαφνιώτισσα και θα φτάσουμε στο Περιστέρι όπου μέχρι το Χειμαδιό στις έντονες ανηφοριές και κατηφοριές θα περάσουμε από τη θέση που οι ντόπιοι ονομάζουν «καλντερίμι». Σύμφωνα με την τοπική παράδοση αποτελούσε μέρος της διαδρομής Ήλιδας - Ολυμπίας και καταστράφηκε κατά τη διαπλάτυνση του αγροτικού δρόμου. Περνώντας από το Σόπι οι γέροντες θα μας πουν για την παράδοση που θέλει τους αθλητές πριν να φτάσουν στην Ολυμπία να κάνουν το τελευταίο ζέσταμά τους. «Πιλάλα» ονομάζεται η απόσταση ανάμεσα στα λοφάκια με τα εκκλησάκια της Αγίας Σοφίας και του Αγίου Γεωργίου. Πιλάλα δηλαδή γρήγορο τρέξιμο. Και σύμφωνα με τον Γ. Παπανδρέου η πεδιάδα του Καράτουλα αποτελεί σχεδόν σίγουρο πέρασμα της αρχαίας ορεινής διαδρομής. Λέει ο Γ. Παπανδρέου στο βιβλίο: «Η Ηλεία δια μέσου των αιώνων», η μεν καλούμενη ορεινή οδός……. Ήρχετο από Ήλιδος…., κατέβαινε εις την πεδιάδα του Καράτουλα, κατέληγε εις το χωριό Ηράκλεια (Μπρούμα) του Δήμου Ολυμπίων, απέχουσα της Ολυμπίας 50 σταδίους και εκείθεν παρά το νυν Κρεκούκιων και Πλάτανον έφθανε δια της κοιλάδος του Κλαδέου και της δεξιάς αυτού όχθης εις την Ολυμπίαν».

Όμως όλα αυτά αποτελούν μέρος της αναζήτησης του ιστορικού χαρακτήρα της διαδρομής που παραμένει περισσότερο ως επιδίωξη της αναβίωσης των πιθανολογούμενων κατευθύνσεων της ορεινής διαδρομής και λιγότερο ως αναβίωση με ακρίβεια της γεωγραφικής της υπόστασης.

Εμείς θέλουμε να γεφυρώσουμε το αρχαίο με το σύγχρονο και το παλιό με το νέο, ώστε να θυμίσουμε σε όλους για ποιο λόγο ετελούντο οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Και με βάση το «Μονοπάτι της Εκεχειρίας» να ξαναφέρουμε στο προσκήνιο τα ιδανικά του σεβασμού στον άνθρωπο και το ιερό δικαίωμα στην ειρήνη…

Χρειάστηκαν 1623 χρόνια για να ξαναενώσουμε την Ήλιδα και την Ολυμπία με αυτό το μοναδικό γεγονός: Τον πρώτο δρόμο της Ολυμπιακής Εκεχειρίας!

«Το Μονοπάτι της Εκεχειρίας» που ενώνει την Ήλιδα (τη διοργανώτρια πόλη των Ολυμπιακών Αγώνων) με την Ολυμπία (τον ιερό τόπο τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων) διέρχεται από ακόμη 13 χωριά (Δάφνη, Κεραμιδιά, Δαφνιώτισσα, Περιστέρι, Χειμαδιό, Σόπι, Καράτουλα, Μαγούλα, Λατζόι, Ηράκλεια, Πουρνάρι, Πελόπιο και Πλάτανο) που τα περισσότερα είχαν καεί στις φωτιές του 2007.

Το Μονοπάτι της Εκεχειρίας όχι μόνο θα ενώσει τις δύο πόλεις, αλλά θα φέρει και στο προσκήνιο την ημιορεινή Ηλεία και θα προβάλλει τον πολιτισμό, τη λαϊκή παράδοση, τα προϊόντα της και τους φιλόξενους ανθρώπους της.

Ο πρώτος «Δρόμος Ολυμπιακής Εκεχειρίας», όπως και οι λοιπές εκδηλώσεις που διοργανώνει η Συμπολιτεία Ολυμπίας με συνδιοργανωτή τον Δήμο Ήλιδας και εκτελεστικό φορέα το ΑΣΑΕΔ τελούν υπό την αιγίδα του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας, της ΕΟΕ, του CISM, του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης & Τουρισμού, του Συμβουλίου της Ευρώπης, της ΕΘΝΟΑ και του Σωματείου «Καλλιπάτειρα».

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών