09:37 | 12/4/16
Οι αλληλέγγυοι υποσχέθηκαν να εφοδιάσουν μετανάστες και πρόσφυγες με βόμβες μολότοφ
Φόβοι για νέες εντάσεις εκφράζονται πάλι στην Ειδομένη, καθώς χθες διακινήθηκαν πληροφορίες από άγνωστους κύκλους που καλούν τους πρόσφυγες σε νέα διαμαρτυρία σήμερα το πρωί για το άνοιγμα των συνόρων.
Αυτή τη φορά η πληροφορία διακινείται στόμα με στόμα και όχι με κάποιο φυλλάδιο όπως το περασμένο Σάββατο. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσαν τηλεοπτικοί σταθμοί, οι αλληλέγγυοι υποσχέθηκαν να τους εφοδιάσουν με βόμβες μολότοφ. Η Ελληνική Αστυνομία αυτή την φορά θα προσπαθήσει να αποτρέψει παρόμοια κίνηση προκειμένου να μην επαναληφθούν τα επεισόδια.
Πολλοί από τους πρόσφυγες που εδώ και μήνες διαμένουν εκεί δήλωσαν σοκαρισμένοι από τη χρήση δακρυγόνων και σφαιρών από καουτσούκ, που έκαναν οι αστυνομικές δυνάμεις των Σκοπίων, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είμαστε ζώα και μας φέρονται έτσι; Δεν έχουν μάνα και παιδιά αυτοί; Δεν ξέρουν πώς δεν μπορούσαμε να πάρουμε ανάσα με όλα αυτά τα δακρυγόνα που έριξαν;».
Η κατάσταση που επικρατεί τα τελευταία 24ωρα στην περιοχή του πρόχειρου καταυλισμού έχει οδηγήσει περίπου 400 πρόσφυγες στην απόφαση να φύγουν από την Ειδομένη για να εγκατασταθούν στο νέο κέντρο φιλοξενίας που θα λειτουργήσει από σήμερα στην Πέτρα Ολύμπου.
Στα επεισόδια και στη στάση των Σκοπίων αλλά και στις ΜΚΟ ξένης ιθαγένειας αναφέρθηκε χθες κατά την διάρκεια των δηλώσεών του με τον Πορτογάλο πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα ο πρωθυπουργός Αλέξη Τσίπρας.
Ο πρωθυπουργός μίλησε για «μεγάλη ντροπή για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό».
Χαρακτήρισε διπλή πρόκληση τα επεισόδια και εξήγησε: «Παρακινήθηκαν από ορισμένους ''αλληλέγγυους εθελοντές'', εκπροσώπους ΜΚΟ, και μάλιστα κάποιοι από αυτούς είναι ξένης ιθαγένειας και δεν διαμένουν σε ελληνικό έδαφος. Η δεύτερη πρόκληση, είναι η στάση της αστυνομίας της ΠΓΔΜ, η οποία απέναντι σε ανθρώπους που, προφανώς δεν κρατούσαν όπλα, επιτέθηκε με χημικά, δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες, και αυτό αποτελεί μεγάλη ντροπή για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό και για χώρες που θέλουν να γίνουν κομμάτι του ευρωπαϊκού πολιτισμού».
Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι σε αυτό τον αγώνα, εκτός από τις αντικειμενικές δυσκολίες, η κυβέρνηση βρίσκει απέναντί της και ορισμένες ΜΚΟ που κάνουν την εντελώς αντίθετη δουλειά και προσπαθούν να πείσουν τους ανθρώπους να παραμείνουν εκεί, αδιαφορώντας αν η παραμονή τους εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους, διότι έχουν στο μυαλό τους, όχι να προσφέρουν αλλά να πάρουν κονδύλια. «Περιμένω τις ευρωπαϊκές αρχές, τους διεθνείς οργανισμούς, την Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες να πούνε κάτι για όσα συνέβησαν χθες» δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Στα δύο διαβήματα που έκανε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών την Κυριακή προς τα Σκόπια και στις αιτιάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, απάντησε με επίθεση σε συνέντευξη που έδωσε στο Mega ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβανόφ ο οποίος είπε ότι οι αρχές της χώρας του έκαναν ότι θα έπρεπε να έχει κάνει η ελληνική πλευρά.
Ο κ. Ιβανόφ υποστηρίζει ότι η Αστυνομία της χώρας του επέβαλε την τάξη στη μεθόριο. «Οι Αρχές της “Μακεδονίας” πήραν όλα τα μέτρα που έπρεπε να έχουν λάβει οι ελληνικές Αρχές για να αποτρέψουν την απόπειρα για μαζική είσοδο μεταναστών στην επικράτειά μας.
Επομένως, καλώ την ΕΕ να βοηθήσει την Ελλάδα να εκκενώσει τον καταυλισμό της Ειδομένης από όπου ξεκίνησαν αυτές οι παράνομες απόπειρες να περάσουν οι μετανάστες στην επικράτειά μας και να διασχίσουν το διάδρομο που έκλεισε με απόφαση των Βρυξελλών» λέει.
Σχετικές ετικέτες:ΕιδομένηΕλλάδαμετανάστεςμεταναστευτικόμολότοφπρόσφυγες
Σχετικά άρθρα