14:04 | 28/4/16
Αισιόδοξος για τις προοπτικές της Τράπεζας, ο πρόεδρος της Πειραιώς, κ, Μιχάλης Σάλλας, με αφορμή τη λήξη των εγγυήσεων του Πυλώνα ΙΙ του νόμου Αλογοσκούφη - Τι αλλάζει
Αλλαγή σελίδας από σήμερα για την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία εγκαινιάζει το πέρασμα στην αυτονομία, μετά την αντίστοιχη αποπληρωμή των υποχρεώσεων της στο πλαίσιο του Νόμου Αλογοσκούφη. Ο κρατικός εναγκαλισμός αποτελεί παρελθόν πια για την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία όπως και οι άλλες συστημικές τράπεζες είχαν Εκπρόσωπο του Δημοσίου, στα διοικητικά τους συμβούλια, ο οποίος δρούσε με δικαίωμα βέτο σε αποφάσεις στρατηγικής σημασίας για τους τραπεζικούς ομίλους.Αισιόδοξος για τις προοπτικές της Τράπεζας, ο πρόεδρος της Πειραιώς, κ, Μιχάλης Σάλλας, με αφορμή την σημερινή (28/4) λήξη των εγγυήσεων του Πυλώνα ΙΙ του νόμου Αλογοσκούφη, ανέφερε χαρακτηριστικά τα εξής: "η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει ότι το πρόγραμμα αναδιοργάνωσης της Τράπεζας κινείται στη σωστή κατεύθυνση και πιστεύει, όπως πρόσθεσε, πως με την ολοκλήρωση και της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από τους θεσμούς θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο το ελληνικό τραπεζικό σύστημα."
Οι κινήσεις αυτές σε συνδυασμό με το κλείσιμο της αξιολόγησης της οικονομίας θα δώσουν νέα ανάσα στο τραπεζικό σύστημα. Ο κ. Μ. Σάλλας, σε πρόσφατες δηλώσεις του σε ξένα πρακτορεία, επεσήμανε ότι η Τράπεζα Πειραιώς βρίσκεται πλέον σε θέση να διατηρήσει τα επίπεδα ρευστότητάς της, χωρίς να κάνει χρήση κρατικών εγγυήσεων. Και μάλιστα εξέφρασε τη βεβαιότητα πως το 2016 η τράπεζα θα καταγράψει κέρδη, καθώς περιορίζονται τα κόστη και μειώνονται τα επίπεδα των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs). Με την προϋπόθεση ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί άμεσα, θα μπορέσουν οι ελληνικές τράπεζες να κάνουν χρήση των διαθέσιμων εργαλείων ανάπτυξης που έχουν μακροπρόθεσμη προοπτική, όπως τα νέα προγράμματα αναχρηματοδότησης της Ευρωπαϊκης Κεντρικής Τράπεζας. Άλλωστε μόλις η κεντρική τράπεζα προχωρήσει σε επαναφορά του waiver, της κατ' εξαίρεση αποδοχής των ελληνικών ομολόγων ως εγγυήσεις, τότε οι ελληνικές τράπεζες θα ανακτήσουν την πρόσβασή τους στις χρηματοδοτικές διευκολύνσεις της ΕΚΤ.
Μετά τις εξελίξεις στην αποπληρωμή του νόμου Αλογοσκούφη, η Τράπεζα Πειραιώς δεν θα είναι πλέον υποχρεωμένη να ενημερώνει και να λαμβάνει την απαιτούμενη εδώ και 7 χρόνια έγκριση του Εκπροσώπου του ελληνικού δημοσίου για οποιαδήποτε επιχειρηματική και στρατηγική απόφαση. Η τράπεζα από φέτος αναμένεται να μπει σε τροχιά κερδοφορίας και παράλληλα τρέχει το επιχειρησιακό της πρόγραμμα εντός των αρχικών της στόχων. Στο πλαίσιο αυτό, εκτιμάται ότι η πώληση των θυγατρικών της Τράπεζας Πειραιώς στην Κύπρο θα έχει ολοκληρωθεί έως τα μέσα του καλοκαιριού.
Η λήξη των εγγυήσεων που ισχύει από σήμερα ήταν το τρίτο βήμα στην απεμπλοκή της Τράπεζας Πειραιώς από το κράτος. Ήδη, η Τράπεζα έχει αποπληρώσει από τον Μάιο 2014 τις Προνομιούχες Μετοχές (Πυλώνας Ι) που κατείχε το Δημόσιο στο κεφάλαιο της Τράπεζας, ενώ από τον Σεπτέμβριο 2015 έχει επιστρέψει και το σύνολο των "Ειδικών Ομολόγων" που χρησιμοποιούσε (Πυλώνας ΙΙΙ).Με τη λήξη των εγγυήσεων του Πυλώνα ΙΙ στις 28 Απριλίου 2016, η Τράπεζα Πειραιώς παύει να κάνει χρήση των μέτρων του ν. 3723/2008 και κατά συνέπεια παύει να εμπίπτει στις δεσμεύσεις του προγράμματος θωράκισης, όπως μεταξύ άλλων η υποχρέωση διορισμού εκπροσώπου του Ελληνικού Δημοσίου στο Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Πειραιώς, όπως γινόταν κατά τα τελευταία 7 χρόνια.
Επίσης, η Τράπεζα αποπλήρωσε στο ακέραιο όλους τους Πυλώνες του ν. 3723/2008 χωρίς να προκύψει οποιαδήποτε ζημία για τα κεφάλαια και τις εγγυήσεις που της παρείχε το Δημόσιο, ενώ παράλληλα το Ελληνικό Δημόσιο έχει εισπράξει από την Τράπεζα, για τους Πυλώνες ΙΙ & ΙΙΙ, προμήθειες συνολικού ύψους 675 εκατ περίπου.
Να σημειωθεί ότι η Τράπεζα Πειραιώς κατείχε ομόλογα (Πυλώνας ΙΙ) του νόμου Αλογοσκούφη ύψους 1,75 δις ευρώ. Τα ομόλογα λήγουν και δεν θα τα ανανεώσει καθώς κάλυψε τη ρευστότητα από την μικρή κεφαλαιακή ενίσχυση λόγω της πώλησης ομολόγων EFSF καθώς και από άλλου είδους ενέχυρα, που μπορεί να προσκομίσει από τον ELA.
Σχετικά άρθρα