Ο παγετός του Μαρτίου «καθήλωσε» την παραγωγή του ροδάκινου | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Ο παγετός του Μαρτίου «καθήλωσε» την παραγωγή του ροδάκινου

23:22 | 23/4/16
o-pagetos-tou-martiou-kathilose-tin-paragogi-tou-rodakinou

Οι παράγοντες της αγοράς ελπίζουν πλέον να κυμανθεί στα περσινά επίπεδα των 160.000 τόνων

Την ελπίδα ότι η φετινή παραγωγή επιτραπέζιου ροδάκινου θα διαμορφωθεί τελικά στα περσινά επίπεδα των 160.000 τόνων, εξέφρασαν μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ παράγοντες και παραγωγοί της αγοράς, τονίζοντας χαρακτηριστικά, «όλοι μας μιλούσαμε φέτος για μια θαυμάσια χρονιά και περιμέναμε η παραγωγή της χώρας να υπερβεί ακόμα και τους 250.000 τόνους, αλλά ο παγετός στις 26 και 28 Μαρτίου του 2016, ανέτρεψε τα σχέδιά μας, ζημιώνοντας έτσι και την τσέπη μας».

«Ελπίζουμε, με κάθε επιφύλαξη να πιάσουμε φέτος σαν χώρα τα επίπεδα της περσινής παραγωγής επιτραπέζιου ροδάκινου, που ήταν μειωμένη σε ποσοστό 35% συγκριτικά με το 2014 και αποτέλεσε και μια καταστροφική χρονιά σε επίπεδο τιμών για τους παραγωγούς», επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γεωπόνος και πρώην διευθυντής Γεωργίας Πέλλας, Βασίλης Κουκουργιάννης, προσθέτοντας δε, «αυτή η εκτίμηση διατυπώνεται με κάθε επιφύλαξη, ενώ ασφαλή νούμερα θα μπορέσουμε να δώσουμε στις αρχές Ιουνίου».

Μεταξύ άλλων, ο ίδιος, στο περιθώριο σχετικής εκδήλωσης που έγινε στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης «Freskon», που ρίχνει σήμερα αυλαία στη Θεσσαλονίκη, μας επισήμανε ότι στα περσινά επίπεδα των 75.000 τόνων αναμένεται και η παραγωγή νεκταρινιών.

Παράλληλα, ο ίδιος απαντώντας στις ανησυχίες που εκφράζονται με τη συνέχιση του εμπάργκο από την Ρωσία και την επέκτασή του στην Τουρκία, αλλά και τις δυσκολίες που εντοπίζονται στις αγορές της Ουκρανία, τόνισε ότι Αίγυπτος και Αραβικές χώρες είναι πλέον ώριμες και θα απορροφήσουν μεγάλες ποσότητες των ελληνικών επιτραπέζιων ροδακίνων.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Ομάδων Παραγωγών και Συνεταιρισμών Ημαθίας, Χρήστος Γιαννακάκης, μας εξέφρασε την ανησυχία του για την μονίλια, που αποτελεί έναν ασκομύκητα και είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη ασθένεια για τα πυρηνόκαρπα. Τα συμπτώματα της μονίλιας στα πυρηνόκαρπα είναι σαφή και ξεχωρίζονται εύκολα. Η είσοδος του παθογόνου, γίνεται κυρίως από τα άνθη ή τις ουλές στο φυτό. Ενώ οι καρποί μπορούν να προσβληθούν από μικρό εκδορές. Είναι σαφές ότι οι προσβολές από τον μύκητα αυτόν είναι ένα πολυδύναμο φαινόμενο και δεν καταπολεμούνται με απλούς ψεκασμούς.

Μεταξύ άλλων, ο ίδιος αναφέρθηκε στον οξυμμένο ανταγωνισμό που αναμένεται φέτος από την Ισπανία και σημείωσε ότι «για να μην βρεθούν τα ελληνικά ροδάκινα εκτός παιχνιδιού απαιτείται μεγάλη προσοχή στα υπολείμματα φυτοφαρμάκων», αλλά και γενικά όπως διευκρίνισε, «οφείλουμε τώρα περισσότερο από ποτέ να παραδίδουμε στους πελάτες μας ποιοτικά προϊόντα και στους χρόνους που έχουν συμφωνηθεί».

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών