Σύγκρουση για τα θαλασσοδάνεια κομμάτων-ΜΜΕ, με φόντο τη διαπραγμάτευση | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Σύγκρουση για τα θαλασσοδάνεια κομμάτων-ΜΜΕ, με φόντο τη διαπραγμάτευση

09:11 | 15/4/16
sugkroysh-gia-ta-thalassodaneia-kommatwn-mme-me-fonto-th-diapragmateysh

Η συζήτηση για την πρόταση σύστασης εξεταστικής σήμερα στη Βουλή αναμένεται να εξελιχθεί σε πολιτική μάχη, την ώρα που η άλλη μάχη για την αξιολόγηση και το χρέος θα κρίνεται στην Ουάσιγκτον

Σε πολιτική αντιπαράθεση εφ όλης της ύλης αναμένεται να εξελιχθεί η συζήτηση που ξεκινά σήμερα στις δέκα το πρωί στη Βουλή για την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για εξεταστική με αντικείμενο τα θαλασσοδάνεια κομμάτων και ΜΜΕ, την οποία έχουν ανακοινώσει ότι θα ψηφίσουν και η Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι.

Η συζήτηση ήταν προγραμματισμένη για την Τετάρτη, αναβλήθηκε ωστόσο εξαιτίας της αιφνίδιας απόφασης του Αλέξη Τσίπρα να μεταβεί στο Παρίσι για να συναντηθεί με το Φρανσουά Ολάντ, στη συνέχεια στο Στρασβούργο όπου είδε Σουλτς, Τσίμερ και Γκουαλτιέρι και τέλος στις Βρυξέλλες όπου μετείχε σε εκδήλωση του γερμανικού εκδοτικού κολοσσού Axel Springer.

Η ευρωπαϊκή αυτή “περιοδεία” του πρωθυπουργού είχε ως στόχο τη δημιουργία μίας ασπίδας έναντι των πιέσεων του ΔΝΤ (και όχι μόνον) για “επικαιροποίηση του προγράμματος”, δηλαδή για μνημόνιο πάνω στο μνημόνιο, τη στιγμή που οι διαπραγματεύσεις έχουν διακοπεί και τα επόμενα κρίσιμα επεισόδια στο σίριαλ της αξιολόγησης θα παιχθούν σήμερα στην εαρινή σύνοδο του Ταμείου στην Ουάσιγκτον και από Δευτέρα πάλι επί ελληνικού εδάφους.

Η διαπραγμάτευση λοιπόν είναι εκ των πραγμάτων αναμενόμενο να τεθεί στη συζήτηση στη Βουλή, με ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία να επιδιώκουν ο καθένας την αντιπαράθεση για τους δικούς του λόγους. Ο πρωθυπουργός καταρχήν είναι λογικό να ενημερώσει για τα αποτελέσματα των επαφών του και να στείλει νέα μηνύματα, κατηγορώντας εκ νέου τον Κυριάκο Μητσοτάκη για σύμπλευση με το ΔΝΤ, ενώ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα θέσει από την πλευρά του σκληρά ερωτήματα για την πορεία της αξιολόγησης.

Θαλασσοταραχή για τα θαλασσοδάνεια

Το καθαυτό αντικείμενο όμως της συζήτησης, δηλαδή τα δάνεια που έδωσαν τράπεζες, ακόμη και μεσούσης της κρίσης, στα κόμματα και σε ΜΜΕ, επίσης θα πυροδοτήσει αντιπαραθέσεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί προνομιακό πεδίο για εκείνον αυτό τη συζήτηση, καθώς τα δάνεια των κομμάτων αφορούν κυρίως ΠΑΣΟΚ και ΝΔ (συνολικά 270 εκ ευρώ, τα οποία όπως είχε επιβεβαιώσει το Φεβρουάριο του 2014 ο τότε επίτροπος Αλμούνια είχαν σταματήσει να εξυπηρετούνται στη συντριπτική τους πλειοψηφία από τις αρχές του 2013). Αλλά και η Συγγρού έχει δηλώσει αποφασισμένη να μην επιτρέψει μικροκομματική εκμετάλλευση του θέματος από το ΣΥΡΙΖΑ για αυτό άλλωστε και η ΝΔ ψηφίζει την πρόταση για σύσταση εξεταστικής.

Τον περασμένο Νοέμβριο όταν ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος είχε υπενθυμίσει ότι με νόμο του 2013 της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου για τη θέσπιση ακαταδίωκτου για τις διοικήσεις των τραπεζών, μπήκαν στο αρχείο οι δανειοδοτήσεις των κομμάτων από την Αγροτική Τράπεζα, ο υποψήφιος τότε για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε δηλώσει ότι οφείλεται ένα συγνώμη στον ελληνικό λαό και είχε δεσμευθεί ότι ως πρόεδρος της ΝΔ θα εισηγηθεί αλλαγή στο καταστατικό ώστε να απαγορευθεί ο δανεισμός του κόμματος και θα επιδιώξει την ιδιωτική χρηματοδότησή του με διαφάνεια.

Για την ιστορία, ο νόμος 4146/2013 είχε ψηφιστεί τον Απρίλιο του 2013 και το άρθρο 78 ανέφερε:

“Δεν συνιστά απιστία, κατά την έννοια των άρθρων 256 και 390 του Ποινικού Κώδικα, για τον Πρόεδρο, τα μέλη του Δ.Σ. και τα στελέχη των Τραπεζών, η σύναψη δανείων πάσης φύσεως με νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, του ευρύτερου δημοσίου τομέα, όπως αυτός οριοθετείται κατά νόμο, καθώς και η εν γένει παροχή πιστώσεων σε αυτά, εφόσον πληρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις: α) υφίστανται αποφάσεις των θεσμοθετημένων εγκριτικών επιτροπών ή οργάνων κάθε τράπεζας και β) τηρήθηκαν, κατά τη χορήγησή τους, οι σχετικές κανονιστικές πράξεις της Τράπεζας της Ελλάδος (ΠΔΤΕ).”

Το νόμο είχαν ψηφίσει τότε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταθέσει τροπολογία ζητώντας την απόρριψη της ρύθμισης και στη συνέχεια το θέμα είχε θέσει και στην Κομισιόν ο ευρωβουλευτής τότε και πρόεδρος της Δράσης Θόδωρος Σκυλακάκης.

Ξεχωριστό κομμάτι της συζήτησης αποτελούν τα δάνεια σε ΜΜΕ, συχνά υπερχρεωμένα και δη σε περιόδους που άλλες επιχειρήσεις δεν είχαν πρόσβαση σε “ζεστό χρήμα” από τις τράπεζες.

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών