Έρχεται φθηνότερο χρήμα για τις Τράπεζες | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Έρχεται φθηνότερο χρήμα για τις Τράπεζες

19:58 | 31/5/16

Τι συζήτησαν κατά τη συνάντησή τους οι Γιάννης Στουρνάρας, Γιάννης Δραγασάκης και Ευκλείδης Τσακαλώτος - Ποιες είναι οι θετικές εξελίξεις για την ελληνική οικονομία

Τα στάδια για την μείωση το κόστους δανεισμού προς την εμπορικές τράπεζες συζήτησαν κατά το γεύμα εργασίας που είχαν ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Γιάννης Στουρνάρας με τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης κ Γιάννη Δραγασάκη και τον υπουργό οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Ο κ . Στουρνάρας που είχε και την πρωτοβουλία για το γεύμα εργασίας ανέλυσε στους συνομιλητές του την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών και την δυνατότητα μεγαλύτερης και φθηνότερης χρηματοδότησης που δίνει το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Μετά την επίτευξη συμφωνίας σε επίπεδο θεσμών (stuff level agreement) πλέον η ΕΚΤ είναι έτοιμη να επαναφέρει την παρέκκλιση για τα ελληνικά ομόλογα κάνοντας τα και πάλι αποδεκτά ως ενέχυρα για τον απευθείας δανεισμό από τις εμπορικές τράπεζες. Το γεγονός αυτό μειώνεται το κόστος δανεισμού από το 1,5% που απαιτούσε ο έκτακτος μηχανισμός χρηματοδότησης (ELA) στο μηδενικό επιτόκιο που δίνει η ΕΚΤ.

Ένα δεύτερο πολύ σημαντικό κέρδος είναι εκτός από την αποδοχή των ομολόγων ως ενέχυρα θα μειωθεί και η έκπτωση με την οποία θα τα κάνει αποδεκτά η ΕΚΤ και κατά συνέπεια θα αυξηθεί το περιθώριο δανεισμού τους . Με την άρση του waiver και την μεταφορά του δανεισμού στον ELA λόγω της αφερεγγυότητας τότε των ελληνικών τραπεζών η έκπτωση με την οποία γίνονται αποδεκτά είχε αυξηθεί κατά περίπτωση από 10% έως και 18% περιορίζοντας σημαντικά τα περιθώρια δανεισμού.

Μια δεύτερη θετική εξέλιξη για την οποία ενημερώθηκαν τα δύο κορυφαία Κυβερνητικά στελέχη είναι η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Αρχικά αναμένονταν ότι η ένταξη της Ελλάδας όχι νωρίτερα από το φθινόπωρο. Τώρα όμως υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι η ένταξη στο πρόγραμμα μπορεί να γίνει ακόμη και μέσα στον Ιούλιο . Η εξαγορά ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ αναμένεται να ενισχύσει κεφαλαιακά το χρηματοπιστωτικό σύστημα με 3,5 -4 δις ευρώ . Η κίνηση αυτή θα δώσει στις αγορές την εικόνα επαναφοράς στην «κανονικότητα».

Τέλος κατά την διάρκεια του γεύματος εργασίας συζητήθηκε και το ενεχόμενο περαιτέρω ελάφρυνσης των κεφαλαιακών ελέγχων ( capital control ) που θα σηματοδοτήσει ένα βήμα ακόμη προς την κατεύθυνση της πλήρους άρσης των περιορισμών.

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών