22:58 | 31/5/16
Τηλεδιάσκεψη μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και των θεσμών για τις ουρές τις αξιολόγησης σχεδιάζεται να ξεκινήσει σύντομα με στόχο να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες επι της αρχής και να ενταχθούν σε τροπολογίες που θα κατατεθούν στην Βουλή
Από το υπουργείο εργασίας τόνιζαν ότι το θέμα του ΕΚΑΣ έχει κλείσει με την «λογιστική διευθέτηση» που έχει προτείνει το υπουργείο Εργασίας ώστε να μην ανακτηθούν τα χρήματα του πρώτου εξαμήνου του χρόνου από τους 100.000 δικαιούχους που χάνουν από 1/1/2016 το επίδομα λόγω εισοδηματικών κριτηρίων. Με βάση την λύση που έχει προτείνει το υπουργείο οι επιστροφές θα αντισταθμιστούν με ένα έκτακτο επίδομα που θα δοθεί από το δημόσιο, ώστε τελικά οι δικαιούχοι να μην χρειαστεί να επιστρέψουν χρήματα μετά τα μέσα του χρόνου. Στις ενδεχόμενες μακροπρόθεσμες λύσεις περιλαμβάνεται η πλήρης κατάργηση του ΕΚΑΣ το 2019 και όχι το 2020 όπως προέβλεπε το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.Ανοιχτά μένουν ακόμη τα θέματα των συντάξεων λόγω ατυχήματος (οι δανειστές ζητούν στις περιπτώσεις αυτές να δίνεται μόνο η εθνική σύνταξη) αλλά και το θέμα εκπτώσεων στις εισφορές που έχει ψηφίσει με το ασφαλιστικό το υπουργείο Εργασίας.
Στα ειδικά μισθολόγια οι δανειστές επιμένουν ότι το «πάγωμα» στις μισθολογικές ωριμάνσεις και οι προαγωγές για αστυνομικούς και στρατιωτικούς θα πρέπει να προχωρήσουν κανονικά χωρίς ενδεχόμενο κάλυψης της εξοικονόμησης των 118εκατ. ευρώ που είναι το δημοσιονομικό όφελος από άλλα μέτρα.
Στο θέμα του ΑΔΜΗΕ οι θεσμοί θέλουν να περάσουν ως σχέδιο “Β” ένα σχεδιασμό για την πλήρη αποκρατικοποίηση της εταιρίας (πώληση του 51% της εταιρίας με εκχώρηση του management ) θέτοντας θέμα ενδεχόμενης αποτυχίας του σχεδίου για που έχει συμφωνήσει με το υπουργείο περιβάλλοντος για αποκρατικοποίηση της εταιρίας σε ποσοστό έως 49% μέσω της εισαγωγής της εταιρίας στο χρηματιστήριο και της εισόδου στρατηγικού επενδυτή.
Η πρόταση του ΥΠΟΙΚ για ΑΔΜΗΕ και ειδικά μισθολόγια είναι η συζήτηση και η λύση να αναβληθεί για τον Σεπτέμβριο στο πλαίσιο της δεύτερη αξιολόγησης.
Σε εξέλιξη η τηλεδιάσκεψη για τα δάνεια
Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκονται από τις εννέα το βράδυ οι τεχνικές διαπραγματεύσεις για νέα πρόταση του υπουργείου Ανάπτυξης σχετικά με την ένταξη ή όχι στην αγορά δανείων αυτών που έχουν την εγγύηση του δημοσίου. Σύμφωνα με πληροφορίες το ΥΠΑΝ προτείνει την ένταξη στην αγορά των δανείων των ΔΕΚΟ τα οποία εξυπηρετούνται κανονικά και άρα δεν θα δημιουργήσουν δημοσιονομικό πρόβλημα αλλά ζητούν την εξαίρεση των εγγυήσεων σε ειδικές κατηγορίες πολιτών όπως πυρόπληκτοι σεισμόπληκτοι και δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεδομένου ότι από εκεί προέρχονται τα δάνεια ύψους 1,5 δις ευρώ με εγγύηση του δημοσίου που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμαΣχετικές ετικέτες:αξιολόγησηβουλήΕΚΑΣΟικονομίαυπουργείο οικονομικών
Σχετικά άρθρα