19:52 | 23/5/16
Παρουσιάστηκε η ανάλυση βιωσιμότητας του Ταμείου για το ελληνικό χρέος - Προτείνει αυτόματο μηχανισμό διόρθωσης, πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,5%, αποπληρωμή του χρέους προς την Ευρώπη μέχρι το 2060
Πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,5 % του ΑΕΠ το ανώτερο, αποπληρωμή του χρέους προς την Ευρώπη μέχρι και το 2060 και σταθεροποίηση στα επιτόκια αποπληρωμής και αυτόματο μηχανισμό διόρθωσης μέχρι την εξόφληση, είναι η λύση για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους σύμφωνα με την ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που έδωσε στην δημοσιότητα το ΔΝΤ με στόχο την μείωση της καθαρής παρούσας αξίας του κατά 50% του ΑΕΠ
Η έκθεση εκτιμά ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί με την λήξη του προγράμματος το 2018 και να μην αναβληθεί για μετά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος προσαρμογής.
Η λύση που προτείνει το ΔΝΤ σε βραχυπρόθεσμη μεσοπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη βάση και σύμφωνα με την έκθεση του ταμείου οδηγεί σε μείωση της καθαρής παρούσας αξίας του χρέους κατά 50% του ΑΕΠ μέχρι και το τέλος της περιόδου αποπληρωμής του . Από αυτά από 18 έως 24 % του ΑΕΠ ( 31 έως και 42 δις ευρώ ) θα είναι η εξοικονόμηση από την σταθεροποίηση των επιτοκίων την μεγαλύτερη περίοδο χάρητος και αποπληρωμής των δανείων και τα υπόλοιπα από το θεωρητικό κέδρος που θα έχει η Ελλάδα από τα χαμηλότερα επιτόκια αναχρηματοδότησης ων δανείων της λόγω της ασφάλειας που θα παρέχει η λύση του ΔΝΤ.
Ο αυτόματος μηχανισμός διόρθωσης των αποκλίσεων που μπορεί να υπάρχουν στο ΑΕΠ, σημαίνει πως όταν πχ υπάρξει ύφεση, η χώρα θα πληρώνει μόνο το 15% και θα μετατίθεται το υπόλοιπο των πληρωμών, αλλά αυτό θα συμφωνηθεί από τώρα και θα γίνεται αυτόματα αν χρειαστεί, χωρίς άλλες διαδικασίες.
Η λύση που προτείνεται αφορά στα εξής μέτρα:
Βραχυπρόθεσμα: Η επόμενη δόση προς την Ελλάδα από το δάνειο του Ευρωπαϊκό μηχανσιμό Σταθερότητα να δοθεί με νέους όρους , μεγαλύτερο χρόνο αποπληρωμής περίοδο χάριτος, σταθερά επιτόκια ώστε να δοθεί θετικό σήμα.
Μεσοπρόθεσμα: Η βελτίωση των όρων αποληρωμής για κάθε ένα πετυχημένο έτος εφαρμογής του προγράμματος Για παράδειγμα για κάθε επιτυχημένο έτος εφαρμογής το 1/3 του συνόλου των ευρωπαϊκών δανείων θα πρέπει να αναδιαρθρώνεται σε ότι αφορά την περίοδο χάριτος το χρόνο αποπληρωμής και το επιτόκια με πρώτες τις πιο κοντινές λήξεις των δανείων. Παράλληλα προτείνεται η αλλαγή της στρατηγικής δανεισμού του ΕΣ από βραχυρπόθεσμα σε μακροχπρόθεσμα ομόλογ α ώστε να μπορέσει να παρέχει σταθερά επιτόκια στην αποπληρωμή του χρέους.
Μακροπόθεσμα: Προτείνεται ένας μόνιμος μηχανισμός αυτόματης προσαρμογής των πληρωμών ώστε να μπορεί να απορροφά αρνητικά σόκ από την μείωση του ΑΕΠ μεταφέροντας πληρωμές και συνολικότερα υποχρεώσεις στο μέλλον έτσι ώστε να υπάρχει προστασία και για την Ελλάδα αλλά και διασφάλιση και των συμφερόντων των δανειστών της.
Διαβάστε και τις 23 σελίδες της προκαταρκτικής έκθεσης, που δόθηκε στη δημοσιότητα μία ημέρα πριν το Eurogroup.
Σχετικές ετικέτες:δανειστέςδιαπραγμάτευσηΔΝΤελληνικό χρέοςΟικονομία
Σχετικά άρθρα