23:37 | 22/5/16
«Πρέπει να προχωρήσουμε με ταχύτερους ρυθμούς ιδίως στο θέμα μιας Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Προστασίας Συνόρων»
«Πρέπει να προχωρήσουμε με ταχύτερους ρυθμούς ιδίως στο θέμα της υποστήριξης της Ελλάδας μέσω μιας Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Προστασίας Συνόρων», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αλεξάντερ Γκραφ Λάμπσντορφ στην κυριακάτικη Welt και πρόσθεσε «χρειαζόμαστε μια πραγματική ευρωπαϊκή προστασία συνόρων, η οποία να μπορεί να λαμβάνει δικά της μέτρα για την προστασία των εξωτερικών συνόρων επί τη βάσει της δικής εκτίμησης της κατάστασης «. Σε αυτά τα μέτρα συμπεριλαμβάνονται το δίκαιο παροχής οδηγιών από την Κομισιόν καθώς επίσης και η κοινοβουλευτική επιτήρηση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αυτή η λειτουργία δεν προβλέπεται για την FRΟNTEX και καμία FRONTEX δεν μπορεί να κάνει ούτε ένα βήμα χωρίς την άδεια της χώρας στην οποία δραστηριοποιείται. «Αυτό πρέπει επιτέλους να το αλλάξουμε «, όπως είπε στην γερμανική εφημερίδα ο Λάμπσντορφ.
Ο εκπρόσωπος εσωτερικών θεμάτων της κοινοβουλευτικής ομάδας των Γερμανών χριστιανοδημοκρατών Στέφαν Μάιερ δήλωσε επίσης στην εφημερίδα : «Η κατάσταση στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης παραμένει κρίσιμη, αυτό ισχύει ιδίως για την Ελλάδα και την Ιταλία, Οι αριθμοί εισόδου προσφύγων θα αυξηθούν στον διάδρομο της Κεντρικής Μεσογείου και η συμφωνία Ε.Ε.- Τουρκίας πρέπει να εφαρμοσθεί στην πράξη . «Η αποτελεσματική προστασία των εξωτερικών συνόρων είναι εντούτοις η απαραίτητη προϋπόθεση για να καταργηθούν οι εσωτερικοί έλεγχοι από τα κράτη μέλη», πρόσθεσε ο Μάιερ.
Επίσης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος για εσωτερικά θέματα της κοινοβουλευτικής ομάδας των Γερμανών σοσιαλδημοκρατών Μπούρκχαρντ Λίσκα έκανε έκκληση στις Βρυξέλλες να μην βασίζεται η Ε.Ε. «στη συμφωνία με την Τουρκία, αλλά πρέπει επειγόντως να εκπληρώσει και τη δικές της υποχρεώσεις. Tα κράτη της Σένγκεν φέρουν πρωτίστως την ευθύνη να στελεχώσουν με επαρκές προσωπικό την αποστολή της Frontex στην Ελλάδα», πρόσθεσε.
Οι εσωτερικές πολιτικές αναταράξεις στην Τουρκία απειλούν, κατά την γερμανική εφημερίδα, να δημιουργήσουν ένα νέο κύμα προσφύγων σε περίπτωση που η χώρα αυτή καταγγείλει τη συμφωνία της με την Ευρώπη. Επιπλέον η επιτυχία της συμφωνίας απειλείται, διότι η Αθήνα και η Ε.Ε. δε έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να επιταχύνουν τη διαδικασία παροχής ασύλου στα ελληνικά νησιά, κάτι το οποίο αποτελεί την προϋπόθεση για να σταλούν πίσω στην Τουρκία, όπως γράφει.
Σύμφωνα με στοιχεία του γερμανικού Υπουργείου Εσωτερικών τα οποία επικαλείται η Welt μόνο 8 από τους 100 υπαλλήλους για την επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου έχουν εγκατασταθεί στην Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO) . Από τους δε 1.500 αστυνομικούς που ζήτησε η FRONTEX το Μάρτιο να σταλούν την Ελλάδα έχουν διατεθεί μόνο περί τους 900, αλλά κατά την εκπρόσωπο της FRONTEX αρκούν αυτήν την στιγμή για τις τρέχουσες ανάγκες, όπως γράφει.
Σχετικές ετικέτες:ΕλλάδαΚομισιόνμετανάστεςπρόσφυγεςπροσφυγικό
Σχετικά άρθρα