12:02 | 22/5/16
Προ των πυλών για την καταβολή δόσης που μπορεί να φτάνει μέχρι και τα 11 δισ. ευρώ, αλλά και μία ανάσα πριν την ελάφρυνση του χρέους μετά την σημερινή κρίσιμη ψηφοφορία στη βουλή, η Ελλάδα
Στην τελική ευθεία για το κλείσιμο της αξιολόγησης την καταβολή μια μεγάλης δόσης που μπορεί να φτάνει τα 11 δις ευρώ έστω και να δοθεί κατά ένα μέρος της σε υπο-δόσεις, αλλά και για ένα οδικό χάρτη για την ελάφρυνση του χρέους μετά την σημερινή ψήφιση του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών.Ο υπουργός οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας χτες στη βουλή τόνισε ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου θα ανοίξει το δρόμο για να αλλάξει σελίδα η Ελλάδα.
«Δεν μπορώ να σας πως ακριβώς τι θα γίνει στο eurogroup», είπε για να συνεχίσει αναφερόμενος στο χρέος «Και στο βραχυπρόθεσμο και στο μεσοπρόθεσμο και στο μακροπρόθεσμο, αν το πάρουμε τώρα, θα έχει προσδιοριστεί με αντικειμενικότητα. Δεν θα υπάρχει η διάταξη του Νοεμβρίου του 2012 που θα λέει «θα δώσουμε κάτι στους Έλληνες αν χρειαστεί».
Προηγουμένως είχε αναφερθεί στην διαβούλευση στο παρασκήνιο που έγινε στο περιθώριο της συνόδου του G7 στην Ισε-σίμα της Ιαπωνίας για το ελληνικό χρέος μεταξύ των Ευρωπαϊκών χωρών του Γερμανού υπουργού οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε και την γενική διευθύντρια; Του ΔΤ κ. Κριστίν Λαγκάρντ για το ελληνικό χρέος.
Οι πληροφορίες θέλουν να δύο μέρη να διαφωνούν σε πολλά για τις λεπτομέρειες αλλά να συμφωνούν στο ότι να γίνει ένα ουσιαστικό βήμα συμφωνία επί της αρχής, σε ό, τι αφορά το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους .
Στην κατεύθυνση αυτή αναμένεται να υπάρχει μια συμφωνία επί της αρχής η οποία θα προχωρά σε κάποια σημεία την υπόθεση της ελάφρυνσης του χρέους.
Ως τέτοια σημεία μπορεί κανείς να επισημάνει την συμφωνία για παρεμβάσεις σε όλη την διάρκεια του χρέους ώστε η ετήσια δαπάνη για την εξυπηρέτηση του χρέους ( το κόστος για αποπληρωμή τοκοχρεολυσίων) να είναι κάτω από 15% του ΑΕΠ.
Αυτό από μόνο του σημαίνει ότι θα πρέπει:
- Να υπάρχει ρύθμιση για τις συσσωρευμένων υποχρεώσεων της Ελλάδας την τριετία 2022 -2024 είτε με την παράταση της περιόδου χάριτος είτε με την κεφαλαιοποίηση τόκων και το επιμερισμό της πληρωμής τους τα επόμενα χρόνια- Να συμφωνηθεί παρέμβαση στα επιτόκια δανεισμού μέσω της μερικής ή ολικής εξαγοράς των δανείων του ΔΝΤ με νέο δάνειο από τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητας και στην συνέχεια την σταθεροποίηση του επιτοκίου αποπληρωμής των δανείων με χαμηλό επιτόκιο ( ίσως και κάτω από 2% που προέβλεπε η πρώτη πρόταση )
- Να συμφωνηθεί η απόδοση των κερδών ύψους 8 δις ευρώ που είχε η ΕΚΤ και οι άλλες κεντρικές τράπεζες από την διακράτηση ελληνικών ομολόγων στα χαρτοφυλάκια τους μέσω την μη αναχρηματοδότηση τους και την εξαίρεση τους από το PSI.
Οι Ευρωπαίοι πιέζουν ότι η λύση πρέπει να συμπληρωθεί και από ένα πλαίσιο δημοσιονομικής εποπτείας για την Ελλάδα ώστε να είναι βέβαιο ότι δεν θα επανέλθει στην κατάσταση του 2010.
Βεβαίως θα πρέπει να σημειωθεί ότι εκτός από τις γενικές αρχές για την ελάφρυνση τα ου χρέους θα πρέπει να περιμένει ότι το κλείσιμο της αξιολόγησης θα εγκρίνει για την Ελλάδα και την μέγα δόση των περίπου 11 δις ευρώ.
Εκτός από τα 6 δις ευρώ που θα δοθούν για τις ανάγκες χρέους θα υπάρχει εκ των προτέρων δέσμευση για απόδοση άλλων 4,7 δις ευρώ για την αποπληρωμή χρεών του δημοσίου προς ιδιώτες . Το ποσό αυτό θεωρείται βέβαιο ότι θα δοθεί σε δόσεις των 700 ή 800 εκ.ευρώ προς την Ελλάδα με την κάθε δόση να αποδεσμεύεται αφού η πρώτη έχει καταλήξει στους αποδέκτες της.
Μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης η ΕΚΤ έχει ήδη προετοιμάσει για την συνεδρίαση τα της 3 Ιουνίου να εγκρίνει την επαναφορά της παρέκκλισης (waiver) με την οποία τα ελληνικά ομόλογα θα γίνουν ξανά αποδεκτά ως εγγυήσεις για τον απευθείας δανεισμό των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ με μηδενικά επιτόκια .
Σχετικές ετικέτες:βουλήελάφρυνση δημόσιου χρέουςελληνικό χρέοςΕυκλείδης ΤσακαλώτοςΟικονομίαυπουργείο οικονομικών
Σχετικά άρθρα