Μητσοτάκης: Ο Τσίπρας να δεχθεί την πρότασή μας για δικαίωμα ψήφου Ελλήνων του εξωτερικού | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Μητσοτάκης: Ο Τσίπρας να δεχθεί την πρότασή μας για δικαίωμα ψήφου Ελλήνων του εξωτερικού

22:25 | 23/5/16
mhtsotakhs-o-tsipras-na-dexthei-thn-protash-mas-gia-dikaiwma-pshfoy-ellhnwn-toy-ekswterikou

Με αφορμή τις εκλογές στην Αυστρία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επαναφέρει το θέμα της χορήγησης δικαιώματος ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού

Με ανάρτηση του στο Twitter, ο πρόεδρος της ΝΔ επισημαίνει πως τα στοιχεία δείχνουν ότι η ψήφος των ομογενών στην Αυστρία απέτρεψε την εκλογή ακροδεξιού Προέδρου.

Έτσι, επαναφέρει την επίσημη πρόταση της ΝΔ για το θέμα:



Θυμίζουμε πως η ΝΔ έχει καταθέσει πρόταση νόμου με θέμα "Άσκηση εκλογικού δικαιώματος κατά τις βουλευτικές εκλογές, εκλογέων του Απόδημου Ελληνισμού και εκλογέων που βρίσκονται στην αλλοδαπή".

Αφορά όσους διαμένουν στο εξωτερικό ή υπηρετούν σε ελληνική αρχή του εξωτερικού, καθώς και στους Έλληνες ναυτικούς, με την προϋπόθεση να είναι εγγεγραμμένοι σε δημοτολόγια και τους εκλογικούς καταλόγους Δήμου του Ελληνικού Κράτους και να μην έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν, σύμφωνα με τις διατάξεις της νομοθεσίας για την εκλογή βουλευτών.

Υπενθυμίζουμε πως πρόεδρος της Αυστρίας αναδείχθηκε ο επικεφαλής των πρασίνων Βαν Ντερ Μπέλεν με ποσοστό 50,2% έναντι του 49,8% που έλαβε ο εθνικιστής Νόρμπερτ Χόφερ, στις προεδρικές εκλογές.

Το βράδυ της Κυριακής, η διαφορά των δύο υποψηφίων ήταν τόσο οριακή, που δεν ήταν δυνατός ο προσδιορισμός του νικητή, χωρίς την καταμέτρηση και των περίπου 700.000 επιστολικών ψήφων που ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας.

Ο Βαν Ντερ Μπέλεν είναι ο ίδιος απόγονος μεταναστών και προσφύγων. Ο πατέρας του είναι απόγονος Ρώσων αριστοκρατών ολλανδικής καταγωγής που εγκατέλειψαν την πατρίδα τους όταν οι μπολσεβίκοι νίκησαν στην Οκτωβριανή Επανάσταση.

Η οικογένεια Βαν ντερ Μπέλεν εγκαταστάθηκε στην τότε ανεξάρτητη Εσθονία. Εκεί ο πατέρας του γνώρισε και παντρεύτηκε μια Εσθονή, την Αλμα.

Το 1940, όταν τα σοβιετικά στρατεύματα του Στάλιν κατέλαβαν την δημοκρατία της Βαλτικής, ο Αλεξάντερ και η Αλμα βαν ντερ Μπέλεν έφυγαν από τη χώρα καταφεύγοντας σε ένα στρατόπεδο προσφύγων στην Γερμανία. Τελικά προτίμησαν να εγκατασταθούν στην Αυστρία, που εκείνη την εποχή ήταν μια επαρχία της ναζιστικής Γερμανίας.

Η δεύτερη προσφυγιά ήρθε για το ζεύγος Μπέλεν περίπου τρία χρόνια αργότερα, όταν λίγο πριν το τέλος του, οι σοβιετικοί κατέλαβαν ένα μεγάλο μέρος της Αυστρίας. Οι Μπέλεν εγκαταστάθηκαν στο Τυρόλο.

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών