Στροφή στην ανάπτυξη και τις επενδύσεις θέλει ο Τσίπρας | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Στροφή στην ανάπτυξη και τις επενδύσεις θέλει ο Τσίπρας

10:45 | 25/5/16
strofh-sthn-anaptyksh-kai-tis-ependuseis-thelei-o-tsipras

Το «θρίλερ» της αξιολόγησης θέλει να αφήσει πίσω της η κυβέρνηση σχεδιάζοντας τα επόμενα βήματά της - Αμέσως μετά τη συνάντηση που θα έχει με τον Νίκο Αναστασιάδη ο πρωθυπουργός θα βάλει στο τραπέζι  ένα νέο χρονοδιάγραμμα δράσης, ενώ δεν αποκλείεται να καθοριστεί και η ημερομηνία σύγκλισης του υπουργικού συμβουλίου

Οι  διορθώσεις στην αγορά «κόκκινων» δανείων, καθώς και ορισμένα σημεία που έχουν να κάνουν με τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση δεν φαίνεται να ανησυχούν την ελληνική πλευρά που εκφράζει την ικανοποίηση της για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

«Υπάρχει το κατάλληλο έδαφος για να μπορούμε να αισιοδοξούμε ότι αυτή είναι η αρχή αντιστροφής του φαύλου κύκλου στον οποίο είχε περιέλθει η Ελλάδα, με ύφεση και μέτρα, και ότι η χώρα με την επιστροφή των επενδυτών θα μπει σε έναν ενάρετο κύκλο», δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με την κυβέρνηση να σχεδιάζει ήδη την επόμενη ημέρα.

Ο υπουργός Οικονομικών αναμένεται με την επιστροφή του στην Ελλάδα να ενημερώσει τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος δεν θέλει να χάσει καθόλου χρόνο από εδώ και πέρα. Αμέσως μετά τη συνάντηση που θα έχει με τον Νίκο Αναστασιάδη ο πρωθυπουργός θα βάλει στο τραπέζι  ένα νέο χρονοδιάγραμμα δράσης, ενώ δεν αποκλείεται να καθοριστεί και η ημερομηνία σύγκλισης του υπουργικού συμβουλίου.

Ο χρόνος που απομένει μέχρι τον Οκτώβριο για την επόμενη αξιολόγηση είναι πολύς και στο Μαξίμου θα επιχειρήσουν, μέσω και της νομοθετικής διαδικασίας, να τον εκμεταλλευτούν. Δίνοντας έμφαση στην ανάπτυξη, με τον σχετικό νόμο να έρχεται τις επόμενες ημέρες στη Βουλή, την πάταξη του λαθρεμπορίου και της φοροδιαφυγής, τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, και τις αδήλωτες καταθέσεις θα επιχειρήσει να αλλάξει την ατζέντα.

Αυτές οι πρωτοβουλίες παράλληλα με το τρίπτυχο των πληρωμών των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ιδιωτικού τομέα την ενεργοποίηση των waivers από την ΕΚΤ και την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης πιστεύουν πως θα αλλάξουν πολύ σύντομα την εικόνα της ελληνικής οικονομίας.

Όσον αφορά τη συμφωνία για το χρέος στο κυβερνητικό στρατόπεδο πιστεύουν πως παρά τις δεδομένες διαφωνίες του ΔΝΤ με την Ευρώπη έγιναν αρκετά βήματα μπροστά. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε ότι κάποια μέτρα θα εφαρμοστούν βραχυπρόθεσμα, δηλαδή, μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης και ως τη λήξη του προγράμματος. Για τα μέτρα σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο, τα οποία θα συγκεκριμενοποιηθούν το 2018, συμπλήρωσε πως ήδη γνωρίζουμε τη μορφή τους.

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών