02:29 | 6/5/16
Διαβάστε στο ρεπορτάζ πως οδηγήθηκε η ελληνική κυβέρνηση στην ψήφιση του ασφαλιστικού – φορολογικού νομοσχεδίου μέσα στο Σαββατοκύριακο, αλλά και ποια είναι ένα προς ένα τα σημεία που μας χωρίζουν με το ΔΝΤ σε σχέση με τα εφεδρικά μέτρα των 3,6 δισ. ευρώ
Νέα δεδομένα προκαλεί η πρωτοβουλία της κυβέρνησης να φέρει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο αύριο στη Βουλή αλλάζοντας τους αρχικούς σχεδιασμούς του Μαξίμου για ψήφισή του αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup.Σύμφωνα με πληροφορίες τα πλάνα της κυβέρνησης διαφοροποιήθηκαν από την Τετάρτη το απόγευμα «μετρώντας» τις αντιδράσεις μιας τέτοιας κίνησης και στο Euroworking Group. Χρειάστηκαν να γίνουν οι απαραίτητες συνεννοήσεις του πρωθυπουργού με τους συνεργάτες προκειμένου να καταλήξουν πως σε επίπεδο στρατηγικής - και για μια σειρά από λόγους - η ψήφιση των 2/3 των μέτρων που πρέπει να πάρει η κυβέρνηση είναι προτιμότερο να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό.
- Στο Μαξίμου θεωρούν βασικό «όπλο» στην φαρέτρα του Ευκλείδη Τσακαλώτου στο Eurogroup την ψήφιση του ασφαλιστικού και φορολογικού νομοσχεδίου δείχνοντας την βούληση της ελληνικής πλευράς να προχωρήσει γρήγορα και το πακέτο των προληπτικών μέτρων με βάση την πρόταση για τον μηχανισμό διόρθωσης.
- Εκτιμούν πως επισπεύδεται η διαδικασία της αξιολόγησης «κλείνοντας μια – μια τις εκκρεμότητες», όπως έλεγε χαρακτηριστικά κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος.
- Είναι γεγονός πως στο Μαξίμου επέλεξαν να αποφύγουν στη συνεδρίαση της Δευτέρας ενδεχόμενες «κακοτοπιές της τελευταίας στιγμής» από συγκεκριμένους κύκλους και πιθανές απαιτήσεις νέων μέτρων, εξειδικεύσεις, διευκρινίσεις ή ακόμα και «μπλοκάρισμα» ζητημάτων που έχουν ξεκαθαρίσει εδώ και καιρό σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.
- Δεν υπήρξε καμία αντίδραση από το εξωτερικό στη νομοθέτηση των συγκεκριμένων μέτρων σε αντίθεση με το «σκηνικό» που, όπως υποστηρίζουν, επιχείρησε να στήσει η αντιπολίτευση περί «μονομερούς ενέργειας».
- Στο κυβερνητικό στρατόπεδο βλέπουν την ψήφιση του πρώτου πακέτου από τα 5,4 δισ. ευρώ αργά το βράδυ της Κυριακής, ως μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αποδειχτεί πως η κυβερνητική πλειοψηφία είναι «αρραγής» και να διαλυθούν τα σενάρια που έκαναν λόγο για «τριγμούς» στις τάξεις της κοινοβουλευτικής ομάδας.
Στην Γραμματεία της κυβέρνησης ετοιμάζουν ήδη το νομοσχέδιο για τα υπόλοιπα 1,8 δισ. ευρώ (1% του ΑΕΠ) που αφορούν τις αλλαγές στην φορολογία και τους έμμεσους φόρους. Στόχος της κυβέρνησης είναι και αυτό το νομοθέτημα να ψηφιστεί με τις κανονικές διαδικασίες στη Βουλή.
Ο Τσίπρας και οι βουλευτές
Πιστός στο ραντεβού του με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος παραμένει ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς πριν από κάθε μεγάλη «μάχη» στη Βουλή επιλέγει να μιλήσει στους βουλευτές του και να έχει μια συνολική εικόνα για τις σκέψεις, αλλά και τις ενστάσεις τους.Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναδείξει τον «εχθρό» που είναι η αντιπολίτευση και ειδικότερα η ΝΔ επισημαίνοντας πως οι «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης παραμένουν αλώβητες. Θα επιχειρήσει ακόμα και με στοιχεία που θα παραθέσει να υπενθυμίσει στους 144 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, πως το ασφαλιστικό δεν θίγει το 90% των συντάξεων και προστατεύει τις αδύναμες κοινωνικά ομάδες.
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να εκφράσει την εμπιστοσύνη του στην κοινοβουλευτική ομάδα για την στήριξη που θα παράσχει σε όλη την πορεία της αξιολόγησης, ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δώσει στο θέμα του χρέους τονίζοντας, πως το Eurogroup για πρώτη φορά δεσμεύτηκε ότι την Δευτέρα θα είναι στην ατζέντα της συνεδρίασης.
Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να εκφράσει για άλλη μια φορά την αισιοδοξία του για το κλείσιμο της αξιολόγησης μέσα στον Μάιο, συμπληρώνοντας πως τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας θα φανούν στο δεύτερο εξάμηνο του 2016.
«Αγκάθι» τα προληπτικά μέτρα
Ο «σκόπελος» των εφεδρικών μέτρων δεν έχει ξεπεραστεί ακόμα και αποτελεί τον μόνιμο «πονοκέφαλο» του οικονομικού επιτελείου. Ποια είναι, όμως τα ζητούμενα τόσο του Μαξίμου όσο και του ΔΝΤ που προκαλούν αυτό το χάσμα;Η ελληνική κυβέρνηση:
- Δέχεται να ψηφιστεί στη Βουλή ένας μηχανισμός δημοσιονομικής προσαρμογής που θα μπαίνει σε λειτουργία όποτε υπάρχει απόκλιση από τους στόχους- Επιμένει στο να μην προσδιοριστεί κανένα περίγραμμα μέτρων, καθώς κάτι τέτοιο αναιρεί τον ίδιο το μηχανισμό. Δεν δέχεται προληπτικά μέτρα ούτε ως απλή καταγραφή.
- Υποστηρίζει πως η τελική επιλογή για τους κωδικούς του προϋπολογισμού που θα «πειραχτούν» θα ανήκει στη Βουλή ή στο Υπουργείο Οικονομικών.
- Θέτει ως ζητούμενο να μπορούν να εξαιρούνται μέτρα από τον αυτόματο διορθωτή και η διαφορά να αντισταθμίζεται με άλλα ισόποσα μέτρα.
- Βάζει ως προϋπόθεση ο μηχανισμός εξισορρόπησης να συνδεθεί με το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους.
- Επιθυμεί η αξιολόγηση και η εξέταση των δημοσιονομικών στοιχείων να γίνεται μια φορά το χρόνο με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Eurostat. Όλα δείχνουν πως και αυτό είναι ένα πεδίο για το οποίο έχουν ξεκινήσει πολλές διαβουλεύσεις.
Το ΔΝΤ:
- Απαιτεί η λίστα των εφεδρικών μέτρων να είναι συγκεκριμένη και οριοθετημένη.- Να υπάρχει σειρά προτεραιότητας και να προβλέπονται αυτόματες περικοπές χωρίς την παρέμβαση του ελληνικού ΥΠΟΙΚ.
- Να προβλέπονται περικοπές κρατικών δαπανών (μισθών, συντάξεων, ειδικά μισθολόγια, πάγωμα προσλήψεων, απολύσεις στο δημόσιο) και καταργήσεις φοροαπαλλαγών.
- Επειδή δεν αναγνωρίζει τα στοιχεία της Eurostat θέλει να έχει λόγο στην απόδοση των μέτρων.
- Ζητά αξιολόγηση και εξέταση των δημοσιονομικών στοιχείων ανά τρίμηνο.
Πηγή: news247.gr
Σχετικά άρθρα