Το μεγάλο ερωτηματικό του χρέους | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Το μεγάλο ερωτηματικό του χρέους

10:38 | 24/5/16
to-megalo-erwthmatiko-toy-xreoys

"Οικονομική σταθερότητα σημαίνει και πολιτική σταθερότητα" τόνιζε στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, διευκρινίζοντας για το σημερινό Eurogroup πως η Ελλάδα έπραξε όσα ήταν υποχρεωμένη να κάνει

Στο Μέγαρο Μαξίμου θα παρακολουθήσει ο πρωθυπουργός και θα ενημερώνεται για την πορεία εξέλιξης του Eurogroup, καθώς χθες το βράδυ αναχώρησε από τη Κωνσταντινούπολη. Στην 45λεπτη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Ταγίπ Ερντογάν ο πρωθυπουργός, παρουσία των στενών του συνεργατών Όλγας Γεροβασίλη, Γιάννη Μουζάλα και Βαγγέλη Καλπαδάκη, είχε την ευκαιρία να εκφράσει την δυσαρέσκειά του για τις συνεχιζόμενες Τουρκικές παραβιάσεις. Η λύση φαίνεται πως θα δοθεί, πλέον μέσω της διπλωματικής οδού προκειμένου οι δυο πλευρές να βρουν μια κοινή συνεσταμένη.

Μπορεί τα θέματα που συζητήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη να ήταν φλέγοντα, όμως η σκέψη του Αλέξη Τσίπρα ήταν στο σημερινό Eurogroup. Η ¨μεγάλη ημέρα¨ για το κυβερνητικό στρατόπεδο έφτασε ευελπιστώντας πως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα φέρει από τις Βρυξέλλες το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Την ολοκλήρωσης της αξιολόγησης και συνεπώς της συμφωνίας σχεδόν ένα χρόνο μετά τις περσινές υπογραφές.

Εκταμίευση δόσης που να καλύπτει σε μεγάλο βαθμό και τα ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, όπως αναφέρει και το προσχέδιο.

Μια απόφαση για το χρέος που θα βελτιώνει τους όρους αποπληρωμής του βραχυπρόθεσμα και ταυτόχρονα θα περιλαμβάνει μια ισχυρή δέσμευση για το μέλλον.

Το κλίμα ήταν θετικό και στην ημίωρη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ. Αν και οι πληροφορίες για τη συγκεκριμένη συνάντηση έβγαιναν με το "σταγονόμετρο" ήταν σαφές πως ακόμα και λίγες ώρες πριν την συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης ο πρωθυπουργός ¨πόνταρε¨ επάνω στην επιρροή που έχει η Γερμανίδα καγκελάριος στον ¨σκληρό¨ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Το ¨θολό¨ τοπίο του χρέους εξακολουθεί να προβληματίζει το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς το χάσμα μεταξύ των θεσμών δείχνει να είναι αγεφύρωτο. Αυτό φαίνεται και από την έκθεση του Ταμείου που ζητά επιτακτικά γενναία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους εδώ και τώρα. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον στην κυβέρνηση έχουν ρίξει τον πήχη γνωρίζοντας πως μια μετατροπή κυμαινόμενων επιτοκίων σε σταθερά, η μεσοπρόθεσμη επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής ή άλλες λύσεις που σχετίζονται με την βραχυπρόθεσμη διαχείριση του, θα αποτελούν ένα καλό ¨πρώτο βήμα¨ για την ελληνική πλευρά.

Στο υπουργικό Συμβούλιο που θα ακολουθήσει το σημερινό Eurogroup ο Αλέξης Τσίπρας θα χαράξει τον ¨οδικό άξονα¨ της κυβέρνησης για το καλοκαίρι. Η Ολομέλεια της Βουλής αναμένεται να μην διακόψει καθόλου τις εργασίες της με το νομοθετικό έργο να είναι βαρύ, καθώς στόχος είναι η αλλαγή της ατζέντας ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι.

Πηγή: news247.gr

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών