O… καντηλανάφτης, τα κυκλώματα, η καύση νεκρών και το Γηροκομείο | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

O… καντηλανάφτης, τα κυκλώματα, η καύση νεκρών και το Γηροκομείο

14:47 | 24/5/16
o-kantilanaftis-ta-kiklomata-i-kafsi-nekron-ke-to-girokomio

Η συζήτηση για το νέο κανονισμό λειτουργίας των κοιμητηρίων στο Αγρίνιο

Ιδιαίτερο  ενδιαφέρον παρουσίασε χθες βράδυ η συζήτηση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου, σχετικά με τον νέο κανονισμό λειτουργίας των κοιμητηρίων στον δήμο, περίπου τρία χρόνια μετά τον κανονισμό που ομόφωνα είχε ψηφιστεί τότε.

Στον νέο κανονισμό σύμφωνα με τον εισηγητή αντιδήμαρχο κ. Μελιάδη αλλά και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο κ. Γρίβα, υπάρχουν πολλές αλλαγές οι οποίες προήλθαν μετά από αιτήματα φορέων και δημοτών, όπως εξήγησαν.

Αν και δεν διευκρίνισαν ποια ήταν αυτά τα «επείγοντα»  αιτήματα των δημοτών, από την εισήγηση και τα έγγραφα που διανεμήθηκαν προέκυψαν πολλά και ουσιαστικά ερωτήματα.

Καταρχήν προκάλεσε αίσθηση η πρόβλεψη να γίνεται με έξοδα του δήμου η ταφή των ηλικιωμένων που ζουν στο Γηροκομείο του Αγρινίου, σαν άποροι, αν και κάτι τέτοιο βέβαια δεν ισχύει. Οι περισσότεροι εκ των τροφίμων του Γηροκομείου είναι συνταξιούχοι και με περιουσίες και η πρόταση αυτή της δημοτικής αρχής, είχε σαν αποτέλεσμα την αντίδραση της αντιπολίτευσης και να γίνεται λόγος για «ψηφοθηρική πρόβλεψη», «πελατειακές σχέσεις» που έχουν συγκεκριμένη στόχευση, δηλαδή την Χριστιανική Ένωση, όπως αφέθηκε να εννοηθεί.

Αναφορά έγινε ακόμη σε «κυκλώματα» που λυμαίνονται ειδικά το νεκροταφείο του Αγρινίου , αναλαμβάνοντας παράνομα την συντήρηση τάφων, το άναμμα καντηλιών κλπ και πως με τον νέο κανονισμό γίνεται προσπάθεια και σε αυτό να μπει μια τάξη και η όλη διαδικασία σε όποιον θέλει να αναθέσει μια τέτοια εργασία, να γίνεται νόμιμα και όχι όπως σήμερα με διακίνηση μαύρου χρήματος.

Άλλες παράμετροι του κανονισμού που τέθηκαν ήταν και στο ποιοι επαγγελματίες μπορούν να φτιάξουν τάφους και με τι εγγυήσεις, ο διαχωρισμός σε  ζώνες του νεκροταφείου κ.α. ενώ τέθηκαν και ακόμη πιο «βαθιά» και σίγουρα «δύσκολα»  αλλά ουσιώδη θέματα όπως αυτό της καύσης των νεκρών, της πολιτικής κηδείας  κλπ.

Συγκεκριμένα, τόσο ο κ. Πανανικολάου, όσο και ο κ. Μερμίγκης, είπαν πως είναι απαράδεκτο να υπάρχουν ζώνες, άλλες τιμές και διαχωρισμοί ακόμη και μετά θάνατον, ενώ τονίστηκε πως την στιγμή που πολλοί πολίτες επιλέγουν την καύση ή δεν θέλουν θρησκευτική κηδεία, θα πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη και για αυτούς.

Είναι χαρακτηριστικό πως για δημότες του Αγρινίου που επέλεξαν την καύση, οι συγγενείς τους υπέστησαν την ψυχική και οικονομική ταλαιπωρία να την κάνουν πράξη σε αποτεφρωτήρια της Βουλγαρίας π.χ.

Οι κ. Ράπτης, Θεοδωρόπουλος και Κορδολαίμης από την μείζονα αντιπολίτευση αλλά και ο κ. Παππάς από την συμπολίτευση , σημείωσαν πως το σχετικό θύμα θα πρέπει τελικά να αποσυρθεί και να μπει σε μια διαδικασία περαιτέρω διαβούλευσης, ώστε να επιτευχθεί και η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση. Αυτό το δέχθηκε ο εισηγητής αντιδήμαρχος, αλλά άρχισαν μετά οι διαμαρτυρίες από Συμβούλους της πλειοψηφίας επειδή το θέμα προτείνεται για αναβολή την στιγμή που συζητείται εκτενώς.

Ρόλο «πυροσβέστη» τελικά διαδραμάτισε ο αντιδήμαρχος κ. Γκρίζης, που σημείωσε πως δόθηκαν με καθυστερήσεις και κάποιες παρατηρήσεις της νομικής υπηρεσίας του δήμου, που και αυτές πρέπει να ληφθούν υπ’όψιν και γι’αυτό είναι προτιμότερο το θέμα να αναβληθεί.

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών