Το προσφυγικό στην ατζέντα του 15ου ThessISMUN | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Το προσφυγικό στην ατζέντα του 15ου ThessISMUN

17:14 | 4/5/16
to-prosfigiko-stin-atzenta-tou-15ou-thessismun

Φωτογραφίες προσφυγόπουλων από την Ελλάδα τη δεκαετία του '40 στην αποψινή έναρξη του

Δεκαεπτά ασυνόδευτα προσφυγόπουλα από την Ελλάδα, που παρέμειναν για τρία χρόνια σε καταυλισμό των Ηνωμένων Εθνών στη Βόρεια Αφρική, επιστρέφουν με πλοίο στη Σάμο. Τα παιδιά αυτά, κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, έφυγαν από μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, πέρασαν στα νησιά του Αιγαίου και από εκεί στη Μικρά Ασία. Έπειτα, οδικώς, έφτασαν σε περιοχές που βρίσκονταν τότε υπό αγγλική επιρροή, όπως ο Λίβανος, η Συρία και η Παλαιστίνη. Μέχρι να τελειώσει ο πόλεμος, παρέμειναν σε καταυλισμό στη Βόρεια Αφρική και το 1948 με πλοίο των Ηνωμένων Εθνών επέστρεψαν στη Σάμο, ώστε στη συνέχεια να επανενωθούν με τις οικογένειές τους στην Ελλάδα.

Αυτή την ασπρόμαυρη εικόνα των παιδιών που βρίσκονται πάνω στο πλοίο και χαμογελούν στο φωτογραφικό φακό της UNRRA (Οργανισμού Περίθαλψης και Αποκατάστασης των Ηνωμένων Εθνών) θα κρατά απόψε στα χέρια του ένας φοιτητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας δίπλα σε πολλούς ακόμη που θα κρατούν φωτογραφίες, στο πλαίσιο της ζωντανής παρουσίασης της έκθεσης με τίτλο «Η Ελλάδα στα Ηνωμένα Έθνη - Τα Ηνωμένα Έθνη στην Ελλάδα».

Η έκθεση φωτογραφίας θα πραγματοποιηθεί παράλληλα με την τελετή έναρξης του 15ου ThessISMUN, του διεθνούς συνεδρίου προσομοίωσης των οργάνων των Ηνωμένων Εθνών, της UNESCO, του Συμβουλίου της Ευρώπης και άλλων διεθνών οργανισμών που θα διαρκέσει μέχρι τις 8 Μαΐου, στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ). Η διοργάνωση υποστηρίζεται από το Περιφερειακό Κέντρο Πληροφόρησης των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη και ειδικά για φέτος, το συνέδριο συμμετέχει στην εκστρατεία προώθησης των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών.

«Η εικόνα των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων από την Ελλάδα που επιστρέφουν στη Σάμο με τη βοήθεια των Ηνωμένων Εθνών δημιουργεί δικαιολογημένα συνειρμούς με άλλα παιδιά που έρχονται σήμερα στην Ελλάδα λόγω προσφυγιάς» τονίζει ο υπεύθυνος του Περιφερειακού Κέντρου Πληροφόρησης του ΟΗΕ για την Ελλάδα και την Κύπρο, Δημήτρης Φατούρος.

Αναφερόμενος, εξάλλου, στην ελληνική παρουσία στα Ηνωμένα Έθνη επισημαίνει ότι ανάμεσα στις 23 φωτογραφίες από το αρχείο των Ηνωμένων Εθνών ξεχωρίζει και εκείνη που απεικονίζει τον Έλληνα Πρόξενο στη Βηρυττό Ιωάννη Τσαούση να παραδίδει, το 1951, στον Τζον Θέλαν, υπάλληλο της Υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) 54 τόνους σταφίδας αξίας 16.000 δολαρίων.

Το προσφυγικό, άλλωστε, θα βρίσκεται στην ατζέντα του 15ου ThessISMUN, στο οποίο φέτος θα συμμετέχουν πάνω από 450 φοιτητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, εκπροσωπώντας 110 κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών.

Στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, ο αναπληρωτής πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Ευτύχιος Σαρτζετάκης, επισήμανε ότι το διεθνές συνέδριο προσομοίωσης των οργάνων των Ηνωμένων Εθνών, της UNESCO, του Συμβουλίου της Ευρώπης και άλλων διεθνών οργανισμών έχει καθιερωθεί πλέον ως μια εκπαιδευτική διαδικασία που βοηθά καθοριστικά στην εξοικείωση των φοιτητών με τις εν λόγω διεργασίες σε διεθνές επίπεδο. Το φετινό συνέδριο είναι αφιερωμένο στον ομότιμο καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου Στέλιο Περράκη, πρέσβη, μόνιμο αντιπρόσωπο της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Οργανωτικής Επιτροπής του ThessISMUN καθηγητής, Θεοδόσης Καρβουναράκης, υπογράμμισε ότι η διοργάνωση έχει ιδιαίτερη εκπαιδευτική σημασία, αλλά επιπλέον βοηθά τους φοιτητές να καταλάβουν και την έννοια της διεθνούς κοινωνίας, στην οποία ανήκουν όλα τα κράτη της γης, με αντίκτυπο στον εθνικό μας βίο και τον προσωπικό βίο του καθενός.

«Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας εδώ και 15 χρόνια μας παρέχει τη δυνατότητα να συμμετέχουμε σε μια εκπαιδευτική διαδικασία που είναι από αυτές που τις βλέπουμε και λέμε αυτά δεν γίνονται στην Ελλάδα. Το πανεπιστήμιο διαψεύδει όσους ισχυρίζονται ότι η εκπαίδευση στην Ελλάδα είναι γραμμική και δεν είναι διαδραστική» τόνισε ο γενικός γραμματέας του ThessISMUN, Σταύρος Παγωνίδης.

Μιλώντας για τα ζητήματα που απασχολούν το τελευταίο χρονικό διάστημα τα Ηνωμένα Έθνη, ο κ. Φατούρος αναφέρθηκε στην ιστορική συμφωνία 195 κρατών για την κλιματική αλλαγή, τη διαδικασία εκλογής νέου Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού και τη συμφωνία για τους 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης στους οποίους συμπεριλαμβάνονται η εξάλειψη της ακραίας φτώχειας και της πείνας, η υγεία και η ευημερία, η εκπαίδευση, η πλήρης και παραγωγική απασχόληση.

«Ως γραφείο για την Ελλάδα ξεκινάμε μια πανελλαδική εκστρατεία ώστε ο κόσμος να γνωρίσει τους στόχους αυτούς, να τους υιοθετήσει. Το σύνθημα της εκστρατείας αυτής είναι 'ποιος είναι ο στόχος σου; υιοθέτησε έναν στόχο για τη βιώσιμη ανάπτυξη» σημείωσε ο κ. Φατούρος.

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών