Ελληνικές τράπεζες: Και ξανά προς τη δόξα τραβούν! | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Ελληνικές τράπεζες: Και ξανά προς τη δόξα τραβούν!

08:28 | 2/6/16
ellhnikes-trapezes-kai-ksana-pros-th-doksa-travoun

Δυναμικές και ισχυρές οι ελληνικές τράπεζες, απέδειξαν ότι παρά τις εξαιρετικές δυσκολίες και συγκυρίες, στέκονται στο ύψος των περιστάσεων - Θετικά μηνύματα από το πρώτο τρίμηνο του έτους, με κερδοφορία και μείωση λειτουργικών δαπανών και προβλέψεων

Αέρας αισιοδοξίας «φυσά» στην ελληνική τραπεζική αγορά. Οχι μόνο λόγω των προοπτικών της φθηνότερης και ευκολότερης χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών – που θα διευκολυνθεί από το waiver και την απομάκρυνση από τον ακριβό δανεισμό του ELA (Εκτακτου Μηχανισμού Ρευστότητας)- και της αποδέσμευσης ρευστότητας προς την οικονομία, από τις μειωμένες προβλέψεις, αλλά, λόγω της ισχύος και της δυναμικής των ίδιων των ελληνικών τραπεζών.

Με μία ματιά, τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου των τεσσάρων συστημικών τραπεζών φέτος είναι ενδεικτική, ειδικά όταν συγκρίνονται με ένα εξαιρετικά δυσμενές δ’ τρίμηνο του 2015, αλλά και με ένα επίσης δύσκολο α’ τρίμηνο 2015.

Αυτό το πιστοποίησαν και στα μηνύματά τους, οι διοικήσεις των τραπεζών Εθνικής, Πειραιώς, Alpha και Eurobank, όπως αποτυπώθηκαν στις δηλώσεις τους με αφορμή τις επίσημες ανακοινώσεις, αλλά και σύμφωνα με όσα διεμήνυσαν στους ξένους επενδυτές, κατά τις τηλεδιασκέψεις που ακολούθησαν.

Ενδιαφέρον έχει ότι ακόμη και όπου παρουσιάστηκαν ζημιές, υπάρχει σαφής βελτίωση με τα συγκρινόμενα διαστήματα καθώς επίσης και το γεγονός ότι οι ζημιές εμφανίζονται λόγω πολύ υψηλών προβλέψεων για επισφαλή δάνεια. Διαφορετικά, όλες οι τράπεζες θα είχαν θετικά αποτελέσματα και αύξηση κερδών.

Σημαντικό είναι ότι άρχισαν ξανά να συγκεντρώνουν πόρους από οργανικές εργασίες, δηλαδή τόκους και προμήθειες, απαραίτητο συστατικό για την επιβίωση των τραπεζικών ομίλων. Τα καθαρά έσοδα από τόκους της Alpha ήταν 482,9 εκατ ευρώ, της Πειραιώς 478 εκατ ευρώ, της Εθνικής 396 εκατ ευρώ και της Eurobank 383 εκατ ευρώ.

Παράλληλα, επιτεύχθηκε μείωση του λειτουργικού κόστους και ειδικότερα των λειτουργικών δαπανών μισθοδοσίας, μέσω προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου. Βελτιωμένη και η πορεία του καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου, που κυμαίνεται από 2,15% έως 2,80%.

Σύμφωνα με το ενεργητικό των τραπεζών, που παρατίθεται στον παρακάτω πίνακα που ετοίμασε το news247, ο μεγαλύτερος σήμερα τραπεζικός όμιλος είναι της Τράπεζας Πειραιώς με ενεργητικό 85.682 εκατ ευρώ και ακολουθεί η Εθνική, με ενεργητικό 83.802 εκατ ευρώ, η Eurobank με 72.938 εκατ ευρώ και η Alpha Bank με 68.207 εκατ. ευρώ.

Από αυτές, η Εθνική είχε θετικό αποτέλεσμα μετά από φόρους και προβλέψεις στα 26 εκατ ευρώ έναντι ζημιας 263 εκατ ευρώ πέρυσι το αντίστοιχο τρίμηνο. Η Πειραιώς είχε σε επίπεδο ομίλου οριακή ζημια 37 εκατ ευρώ ( 25 εκατ ευρώ μόνο για την τράπεζα Πειραιώς), έναντι ζημίας 63 εκατ ευρώ πέρυσι. Σχεδόν μηδαμινή ζημιά, κατά 2,2 εκατ ευρώ παρουσίασε η Alpha Bank , συγκριτικά με περσινή ζημιά τριμήνου 115,8 εκατ ευρώ. Μεγάλο θετικό αποτέλεσμα είχε η Eurobank κατά 60 εκατ ευρώ, έναντι ζημίας 175 εκατ ευρώ πέρυσι.

Στο βωμό της κερδοφορίας θυσιάστηκαν οι προβλέψεις για καθυστερούμενα και επισφαλή δάνεια, που συνολικά ανήλθαν για τις 4 τράπεζες σε 853,1 εκατ ευρώ (134 εκατ ευρώ για την Εθνική στην Ελλάδα, 175 εκατ ευρώ για Eurobank, 255,1 εκατ ευρώ για Alpha bank και 289 εκατ ευρώ για Πειραιώς.

Aντίστοιχα μείωσαν τις λειτουργικές τους δαπάνες κατά 4,4% η Εθνική, κατά 1,4% η Eurobank, κατά 3% η Πειραιώς και κατά 1,5 η Alpha Bank.

Παρά το κλίμα που διαμορφώθηκε ως προς την έλλειψη εμπιστοσύνης και το φόβο του κουρέματος καταθέσεων, στην Εθνική, οι καταθέσεις ανήλθαν σε 42.047 εκατ ευρώ, στην Πειραιώς σε 37.911 εκατ ευρώ, στην Eurobank σε 31.828 εκατ ευρώ και στην Alpha 30.963 εκατ ευρώ.

Και όσο κι αν φαίνεται περίεργο, δόθηκαν και δάνεια. Τα υπόλοιπα χορηγήσεων είναι 51.323 εκατ ευρώ στη Eurobank, 48.900 στην Πειραιώς, 45.826 στην Alpha και 38.603 εκατ ευρώ στην Εθνική.

Πέραν λοιπών των νέων εξελίξεων που θα αναζωπυρώσουν την αγορά, αναφορικά με τα επίπεδα ρευστότητας και το κόστος χρηματοδότησης του κλάδου, ακόμη και με τις επικείμενες αλλαγές στους όρους των capital controls, οι ίδιες οι ελληνικές τράπεζες περνάνε το μήνυμα, ότι όχι μόνο άντεξαν, αλλά στέκονται στο ύψος των περιστάσεων.

Τι είπαν οι ίδιοι οι τραπεζίτες για όλα αυτά; 

Ο πρόεδρος του ΔΣ της Τράπεζας Πειραιώς, κ. Μιχάλης Σάλλας, επεσήμανε τα εξής :

«Με την απόφαση του Εurogroup επιταχύνονται οι εξελίξεις για επαναφορά του τραπεζικού συστήματος σε μονιμότερη τροχιά σταθεροποίησης και ανάπτυξης. Η εκτιμώμενη βαθμιαία βελτίωση της ρευστότητας και η δημιουργία των αναγκαίων συνθηκών για την αποτελεσματικότερη διαχείριση των δανείων σε καθυστέρηση, θα απελευθερώσουν πόρους για τη χρηματοδότηση υγιών και παραγωγικών δραστηριοτήτων και θα ενισχύσουν τους ισολογισμούς των ελληνικών τραπεζών.

Η  Τράπεζα Πειραιώς, ως ο μεγαλύτερος χρηματοδότης των ελληνικών επιχειρήσεων, θα συμβάλει από θέση ευθύνης στην εθνική προσπάθεια ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας».

Ο πρόεδρος της Eurobank , κ. Νικ. Καραμούζης τόνισε μεταξύ άλλων:

“Απαλλαγμένο από το βάρος της αμφιβολίας για τις μακροοικονομικές προοπτικές, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα μπορεί πλέον να εστιάσει στο βασικό του ρόλο, που είναι η ταχύτερη δυνατή αποκατάσταση της χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας, η στήριξη των υγιών και διεθνώς ανταγωνιστικών επιχειρήσεων, η ενίσχυση της απασχόλησης και η συμβολή στη μετάβαση προς ένα βιώσιμο πρότυπο εξωστρεφούς και επενδυτικής ανάπτυξης.

Η δυνατότητα των τραπεζών να συμβάλουν σε ένα διατηρήσιμο ανοδικό κύκλο συνδέεται με την επιτυχή αντιμετώπιση μεγάλων προκλήσεων, όπως η αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η επιστροφή των καταθέσεων και η σταδιακή αποκατάσταση της πρόσβασής τους στις κεφαλαιαγορές, δηλαδή με την ανάκτηση της αξιοπιστίας τόσο στο εσωτερικό όσο και διεθνώς.

Κρίσιμο παράγοντα για την επίτευξη των παραπάνω στόχων αποτελεί η λήψη μέτρων ενίσχυσης της εμπιστοσύνης των αγορών στις προοπτικές της χώρας, η άρση όλων των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων και η αξιόπιστη υλοποίηση μεταρρυθμίσεων που προάγουν την οικονομική ανάπτυξη και τις επενδύσεις και προσελκύουν σημαντικά και εξαιρετικά αναγκαία ξένα κεφάλαια και επενδύσεις.”

Ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, κ. Δημήτρης Μαντζούνης,  «κατά το α΄ τρίμηνο του 2016, έπειτα από ένα ιδιαιτέρως απαιτητικό έτος, η Αlpha Bank επέτυχε να επανέλθει σε κερδοφόρο πορεία κυρίως ως αποτέλεσμα της αποκλιμακώσεως των προβλέψεων για την κάλυψη πιστωτικού κινδύνου σε 165 μονάδες βάσεως έναντι μέσου όρου 220 μονάδων βάσεως το 2015.

Η λειτουργική μας κερδοφορία επέδειξε αντοχή λόγω της μειώσεως του κόστους χρηματοδοτήσεως από τις Κεντρικές Τράπεζες και του περαιτέρω περιορισμού των λειτουργικών εξόδων. Εφαρμόζουμε το επιχειρησιακό μας σχέδιο μέσω της διατηρήσεως της ισχυρής μας κεφαλαιακής βάσεως, της βελτιώσεως της ρευστότητός μας και ταυτοχρόνως μέσω της ενισχύσεως των συνεργασιών με στόχο την αναδιάρθρωση των δανείων σε καθυστέρηση».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, κ. Λεωνιδας Φραγκιαδάκης, υπογράμμισε ότι:

“Τα αποτελέσματα του Α' τριμήνου σηματοδοτούν την επιστροφή στην κερδοφορία και δείχνουν ότι η Τράπεζα βρίσκεται σε πορεία επίτευξης του προϋπολογισμού και των στόχων μας για το έτος. Η Τράπεζα στοχεύει σε τρείς άξονες: σε περαιτέρω βελτίωση της λειτουργικής κερδοφορίας, στην αναβάθμιση της ποιότητας χαρτοφυλακίου και στην υποστήριξη της ελληνικής οικονομίας στην έξοδο από την ύφεση.

Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα αποτελέσει τον αναμενόμενο καταλύτη για την ανάκαμψη της εμπιστοσύνης των επιχειρήσεων και των καταναλωτών, και θα επιταχύνει την βελτίωση της ρευστότητας, την αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας και την ανάκαμψη της οικονομίας.

Τόσο το σταθερό οικονομικό κλίμα, όσο και το θετικό κλείσιμο του πρώτου τριμήνου προμηνύουν ότι οι προϋποθέσεις για την εξέλιξη ενός κερδοφόρου 2016 επιτυγχάνονται και συνδράμουν στην υλοποίηση των δεσμεύσεών μας.»

Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, κ. Φωκίων Καραβίας, τόνισε με τη σειρά του ότι “η προσδοκώμενη ολοκλήρωση της αξιολόγησης αναμένεται να βοηθήσει στην επίτευξη του στόχου για επάνοδο των καταθέσεων στην Ελλάδα, ενώ είναι θετικό ότι το κόστος τους παραμένει καθοδικό, παρά τις προκλήσεις του Α’ τριμήνου.

Η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η ανάκτηση αξίας μέσα από αυτήν παραμένει στην τρέχουσα συγκυρία η στρατηγική προτεραιότητά μας και η μεγαλύτερη πρόκληση που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε”.

Λίλυ Σπυροπούλου

Πηγή: news247.gr

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών