Καμμένος υπέρ μείωσης του μπόνους και εκλογής Προέδρου από το λαό | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Καμμένος υπέρ μείωσης του μπόνους και εκλογής Προέδρου από το λαό

18:44 | 21/6/16
kammenos-yper-meiwshs-toy-mponoys-kai-ekloghs-proedroy-apo-to-lao

Με τον Πάνο Καμμένο, που πέρασε το κατώφλι του Μαξίμου στις 5 το απόγευμα, ξεκίνησε ο κύκλος επαφών του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους αρχηγούς των υπόλοιπων κομμάτων για τον εκλογικό νόμο και τη συνταγματική αναθεώρηση

Για αλλαγή του εκλογικού νόμου προς ένα αναλογικότερο σύστημα έκανε λόγο ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος, μετά τη συνάντηση του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, την πρώτη από το μπαράζ επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς με θεμα τον εκλογικό νομο και την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Ο κ.Καμμένος κινείται δηλαδή πιο κοντά στην πρόταση Κουρουμπλή, καθώς όπως ανέφερε δεν μπορεί να μείνει το μπόνους στους 50 βουλευτές, αλλά πρέπει να μειωθεί ώστε να ευνοούνται οι συνεργασίες. Τάχθηκε όμως υπέρ της διατήρησης του ορίου εισόδου στη Βουλή στο 3%, κάτι που όρισε ως κόκκινη γραμμή.

Ενδιαφέρον έχει ότι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ τάχθηκε υπέρ της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τον ελληνικό λαό και με αυξημένες αρμοδιότητες όπως είχε πριν την Αναθεώρηση του 1986, ένα σενάριο που προκαλεί αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ (κυρίως από τους 53) αλλά και διχάζει τη Νέα Δημοκρατία.

"Πρέπει να αλλάξουν πολλά πράγματα όπως ο νόμος περί ευθύνης υπουργών. Πιστευω οτι εχουμε χρονο να αλλάξουμε πολλα πραγματα και να κανουμε συζητηση με το λαό και τα κόμματα" είπε ο κ.Καμμένος εξερχόμενος του Μαξίμου. Εξέφρασε άλλωστε την πεποίθηση ότι "με τους πολιτικούς αρχηγούς μπορούμε να τα βρούμε για να κάνουμε τις αλλαγές, περα απο τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης".

Ο κ.Καμμένος τάχθηκε και υπέρ της εκλογής βουλευτών από την ομογένεια, αλλά και της ψήφου από τα 17.

Διαβάστε εδώ αναλυτικά τις προτάσεις των ΑΝΕΛ για την αναθεώρηση του Συντάγματος

Ο κύκλος επαφών του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς θα συνεχιστεί μεθαύριο Πέμπτη, οπότε ο κ.Τσίπρας θα συναντηθεί με το γενικό γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα στις 12 το μεσημέρι, με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά στις 4 το απογευμα και με τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη στις 6 το απόγευμα, και θα κλείσει την Παρασκευή με την επίσκεψη του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη στο Μαξίμου στις 10 το πρωί και του επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη στις 12 το μεσημέρι.

Από τη ΝΔ αποκλείουν κάθε ενδεχόμενο συναίνεσης στην αλλαγή του εκλογικού νόμου, με εξαίρεση το σπάσιμο των μεγάλων εκλογικών περιφερειών και σχεδόν μονότονα τις τελευταίες μέρες η Συγγρού διαμηνύει ότι «ο κ. Τσίπρας θα χάσει με τον ίδιο εκλογικό νόμο που κέρδισε δύο φορές».

Στην ίδια κατεύθυνση ο κ. Μητσοτάκης θα εντείνει τις πιέσεις του προς τα άλλα κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης προκειμένου να αντιπαρέλθει την προσπάθεια του Μαξίμου να εμφανίσει ως απομονωμένη πολιτικά τη ΝΔ που είναι και το μόνο κόμμα που θέλει τη διατήρηση της ενισχυμένης αναλογικής.

Μάλιστα δεν είναι τυχαίο και το γεγονός ότι την Κυριακή λίγο πριν γίνουν γνωστές οι συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς, η Συγγρού φρόντισε να στείλει το σχετικό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, ότι δηλαδή η μόνη ουσιαστικά ατζέντα ως βάση συζήτησης ανάμεσα στους δύο πολιτικούς άνδρες είναι η συνταγματική αναθεώρηση και όχι τόσο ο εκλογικός νόμος.

Διάλογος από αναλογική βάση

Στο Μαξίμου πιστεύουν πως υπάρχει ακόμα δυνατότητα σύνθεσης με τα μικρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης από τη στιγμή που η ΝΔ έχει διαχωρίσει τη θέση της. Μέσα από την αλλαγή του εκλογικού νόμου στο κυβερνητικό στρατόπεδο βλέπουν την ευκαιρία για αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό, καθώς σε κάθε περίπτωση το αναλογικότερο σύστημα που προωθείται ευνοεί τις συνεργασίες των κομμάτων.

Είναι ξεκάθαρο πως ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει να φέρει όλους τους πολιτικούς αρχηγούς προ των ευθυνών τους, υποστηρίζοντας πως η κυβέρνηση πήρε την πρωτοβουλία για αλλαγή του εκλογικού νόμου σε έναν «νεκρό» πολιτικό χρόνο.

Πιο κοντά στην κυβέρνηση φέρεται να βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ με την Χαριλάου Τρικούπη να μη δείχνει να διαφωνεί είτε με το ενδεχόμενο να δοθεί ένα μειωμένο μπόνους στο πρώτο κόμμα είτε αυτό να καταργηθεί. Αυτό που ζητείται είναι η παραμονή του πλαφόν του 3% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή.

Μεγαλύτερες αποστάσεις  κρατούν στο Περισσό που προτιμούν καθαρή αναλογική με κατάργηση και της επιδότησης του πρώτου κόμματος, αλλά και του ορίου του 3%.

Το ΠΟΤΑΜΙ, σύμφωνα με την πρόταση που έχει καταθέσει, θέλει μείωση του αριθμού των βουλευτών και την διατήρηση του μπόνους για το πρώτο κόμμα ανάλογα με το ποσοστό του.
Στην κατάργηση του μπόνους προσανατολίζεται ο Βασίλης Λεβέντης, ο οποίος σε συνέντευξή του είχε εμφανιστεί προβληματισμένος με την πρόταση Κουρουμπλή σχετικά με τις προγραμματικές προεκλογικές συμφωνίες των κομμάτων.

Προκείμενου ένας νέος εκλογικός νόμος να εφαρμοστεί από τις επόμενες εκλογές, απαιτείται η ψήφιση του από 200 βουλευτές. Η κυβερνητική πλειοψηφία (εφόσον υπάρξει συμφωνία με τους ΑΝΕΛ για ένα αναλογικότερο του σημερινού σύστημα) ανέρχεται στους 153, απαιτούνται λοιπόν 47 επιπλέον ψήφοι. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη έχει 16 βουλευτές, το ΚΚΕ 15, το Ποτάμι 10 και η Ένωση Κεντρώων εννέα. Εάν δε συμπράξουν όλα τα μικρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης, ο αριθμός των 200 επιτυγχάνεται μόνο εάν το νόμο ψηφίσει η Χρυσή Αυγή, την οποία όμως ουδείς επιθυμεί να προσμετρήσει στις ψήφους για ευνόητους λόγους.

Παρά τις όποιες διαφωνίες κυβερνητικά στελέχη δεν αποκλείουν οι συναντήσεις του πρωθυπουργού με τα μικρότερα κόμματα να καρποφορήσουν, καθώς όπως δήλωναν χαρακτηριστικά στο NEWS 247 «η απλή αναλογική μπορεί να λειτουργήσει, δεν φρενάρονται τα κοινωνικά ρεύματα με τους εκλογικούς νόμους». Αυτή η τοποθέτηση αποτελεί απάντηση σε όσους υποστηρίζουν πως οποιοδήποτε αναλογικό σύστημα μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε ακυβερνησία.

Στην Κουμουνδούρου, πάντως, μετά και τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, αυτό που επιθυμούν είναι η αφετηρία του Αλέξη Τσίπρα για τον διάλογο που θα ξεκινήσει να είναι από την καθαρή αναλογική. «Πρέπει να πάμε με τον πήχη ψηλά», ήταν η απάντηση που, έδωσαν στελέχη του κόμματος στον Παναγιώτη Κουρουμπλή όταν ο υπουργός Εσωτερικών ανέλυσε την πρότασή του για μειωμένο μπόνους.

Οι συναντήσεις του κ.Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς θα έχουν ολοκληρωθεί προτού συνεδριάσει το Σαββατοκύριακο η κεντρική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, όπου θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για την πρόταση του κόμματος σχετικά με τον εκλογικό νόμο και άρα τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος θα γνωρίζουν τότε ποιοι είναι οι αριθμητικοί συσχετισμοι για το σενάριο της απλής και άδολης αναλογικής.

Πηγή: news247.gr

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών