Με πρώτο σταθμό την Αλβανία η νέα στρατηγική της ΔΕΗ | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Με πρώτο σταθμό την Αλβανία η νέα στρατηγική της ΔΕΗ

10:41 | 13/6/16
me-prwto-stathmo-thn-alvania-h-nea-strathgikh-ths-deh

Το γεγονός ότι αποφασίστηκε ήδη η ίδρυση θυγατρικής στη γειτονική χώρα είναι χαρακτηριστικό της σημασίας που δίνει η ΔΕΗ στο συγκεκριμένο βήμα υλοποίησης μιας «επιθετικής» πολιτικής

Ως μια από τις πλέον υποσχόμενες, μέσα από μια γκάμα πρωτοβουλιών που έχει προγραμματίσει να αναπτύξει το επόμενο διάστημα προκειμένου να αντισταθμίσει τις «νομοτελειακά» επερχόμενες απώλειες, θεωρεί η διοίκηση της ΔΕΗ την επέκτασή της στην Αλβανία.

Το γεγονός ότι αποφασίστηκε ήδη η ίδρυση θυγατρικής στη γειτονική χώρα είναι χαρακτηριστικό της σημασίας που δίνει η ΔΕΗ στο συγκεκριμένο βήμα υλοποίησης μιας «επιθετικής» πολιτικής που φέρεται να έχει χαράξει η διοίκηση της εταιρείας και συνοψίζεται σε δύο άξονες: Πρώτον, διεύρυνση των δραστηριοτήτων στην εσωτερική αγορά και δεύτερον, επέκταση σε ξένες αγορές.

Οι επαφές που είχε ο κ. Παναγιωτάκης στα Τίρανα το διήμερο που βρέθηκε εκεί για την πραγματοποίηση ημερίδας για το υδροηλεκτρικό δυναμικό της Αλβανίας, (ημερίδα την οποία στην πραγματικότητα είχε οργανώσει η ΔΕΗ) υπήρξαν καθοριστικές. Τόσο ο Υπουργός και ο Υφυπουργός Ενέργειας, Damian Gjikouri και Gesim Musabelliu αντίστοιχα, όσο και η Υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης Milva Ekonomi, έδωσαν στους επιτελείς της ΔΕΗ να καταλάβουν όχι μόνον τις δυνατότητες συνεργασίας, αλλά και την επιθυμία τους να αποκτήσουν στρατηγική συνεργασία με τη ΔΕΗ, την οποία θεωρούν ως το μεγάλο και φερέγγυο παίκτη του ηλεκτρισμού στην ευρύτερη περιοχή.

Όπως αναφέρουν στελέχη της ΔΕΗ, η Αλβανία έχει ένα τεράστιο υδροδυναμικό. Η συνολική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας της Αλβανίας πρόκειται να διπλασιαστεί μέχρι το 2030, από τα σημερινά επίπεδα των 4200 GWh σε περισσότερο από 8100 GWh. Το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της ηλεκτρικής αυτής παραγωγής θα προέρχεται από υδροηλεκτρικά έργα με την εκμετάλλευση του επιβεβαιωμένου δυναμικού των 4500 MW σε σύγκριση με τα 1460 MW που χρησιμοποιούνται σήμερα.

Οι ανάγκες της γειτονικής χώρας είναι μεγάλες και στον τομέα των δικτύων διανομής, αλλά και στον τομέα της θερμικής ηλεκτροπαραγωγής λόγω του ότι η ηλεκτροπαραγωγή τους στηρίζεται κατά 85% στα νερά.

Όπως υποστηρίζουν τα στελέχη της ΔΕΗ, καθώς θα αναπτύσσεται περαιτέρω το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας, βασισμένο κυρίως σε υδροηλεκτρικές μονάδες, θα χρειασθεί η υποστήριξη του Ελληνικού ηλεκτρικού συστήματος προκειμένου να επιτευχθεί η απρόσκοπτη λειτουργία του. Μια υποστήριξη που μπορεί να βασιστεί τόσο σε διμερείς ανταλλαγές ηλεκτρικής ενέργειας όσο και στην τεχνική βοήθεια και επενδυτική συνδρομή που μπορεί να προσφέρει η ΔΕΗ.

«Ενόψει της ενοποίησης της Ευρωπαϊκής Ηλεκτρικής Αγοράς, όποιος επενδύσει στην Αλβανία και ειδικά στα υδροηλεκτρικά θα έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Υπάρχουν ώριμα έργα που δεν έχουν ανατεθεί, καθώς και άδειες που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν» ανέφερε πρόσφατα ο Μανώλης Παναγιωτάκης.

Για τη δραστηριοποίησή της στην Αλβανία η διοίκηση της ΔΕΗ θα αξιοποιήσει την τεχνογνωσία των στελεχών της, ειδικά στα υδροηλεκτρικά έργα, αλλά θα επιδιώξει και τη συνεργασία με ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες που έχουν εμπειρία σε τέτοια έργα, κάποιες εκ των οποίων ήταν παρούσες στην εκδήλωση των Τιράνων. Η ΔΕΗ προσβλέπει επίσης στη χρηματοδοτική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) η οποία στηρίζει κατ΄εξοχήν έργα με τέτοια χαρακτηριστικά.

Ιδιαίτερο ρόλο «βλέπει» η ΔΕΗ για την Εκκλησία της Αλβανίας, η οποία μάλιστα έχει δρομολογήσει κάποια υδροηλεκτρικά, αλλά και για τους Έλληνες επιχειρηματίες που ήδη δραστηριοποιούνται στη γειτονική χώρα.

Όπως προαναφέρθηκε, η ενεργοποίηση για την αξιοποίηση του υδρολογικού δυναμικού της Αλβανίας, αλλά και η εν γένει παρουσία στη γειτονική χώρα με τη δημιουργία θυγατρικής, εντάσσεται στην προσπάθεια της διοίκησης της ΔΕΗ να αποκτήσει έσοδα από άλλες πηγές και δραστηριότητες, καθώς είναι δεδομένο ότι θα χάσει μερίδια και έσοδα, τόσο από την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ όσο και από τη λιανική πώληση ρεύματος στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτό η ΔΕΗ, σύμφωνα πάντα με όσα υποστηρίζει η διοίκησή της, προτίθεται να συμμετάσχει και να είναι παρούσα σε όλα τα μεγάλα ενεργειακά projects που βρίσκονται σε εξέλιξη ή θα προκύψουν τα επόμενα χρόνια. Συγκεκριμένα, εκτός από την Αλβανία, μεταξύ άλλων:

*Θα αναζητήσει εταίρους προκειμένου να καταθέσει προσφορά για την κατασκευή της υποθαλάσσιας σύνδεσης της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα, την οποία έχει δρομολογήσει ο ΑΔΜΗΕ (ο οποίος είναι ακόμα υπό τον έλεγχό της).

*Θα προχωρήσει στην κατασκευή έργων ΑΠΕ για τα οποία έχει άδειες η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, σε όλο το φάσμα των «πράσινων» τεχνολογιών (αιολικά, γεωθερμία, βιομάζα κ.λπ.).

*Θα επιχειρήσει να δραστηριοποιηθεί σε αγορές ξένων χωρών όπως η Τουρκία, η Αίγυπτος και το Ιράν, σε επίπεδο μελετών ή συντήρησης ενεργειακών έργων, στο βαθμό που υπάρχει συσσωρευμένη πολύτιμη εμπειρία των μηχανικών της.

*Θα μπει στην ραγδαία αναπτυσσόμενη αγορά του ηλεκτρικού αυτοκινήτου που εκτιμάται ότι θα έχει τα επόμενα χρόνια και στη χώρα μας  ισχυρό οικονομικό ενδιαφέρον.

Θοδωρής Παναγούλης

Πηγή: news247.gr

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών