23:56 | 1/6/16
"Παγίδα" για την παγκόσμια οικονομία είναι σήμερα η αργή οικονομική ανάπτυξη, εκτιμά ο ΟΟΣΑ με βάση τις οικονομικές προβλέψεις
«Στην παγίδα της βραδείας ανάπτυξης έχει πιαστεί η παγκόσμια οικονομία», υπογραμμίζει ο ΟΟΣΑ με την ευκαιρία της δημοσίευσης σήμερα των οικονομικών προοπτικών του εξαμήνου.
Καλεί του ηγέτες «που χαράζουν τις δημόσιες πολιτικές, να δράσουν άμεσα, εάν θέλουν να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους».
Η βραδεία ανάπτυξη, εξηγεί ο ΟΟΣΑ, απαιτεί τη χρήση ευρύτερων και καλύτερα συντονισμένων δημοσιονομικών, νομισματικών και διαρθρωτικών πολιτικών. Μόνο έτσι θα καταστεί δυνατόν να διασφαλισθεί μια ισχυρότερη τροχιά ανάπτυξης, ώστε να εκπληρωθούν οι υποσχέσεις προς τις σύγχρονες και μελλοντικές γενιές.
«Η ανάπτυξη είναι υποτονική στις προηγμένες οικονομίες και έχει επιβραδυνθεί και σε πολλές αναδυόμενες που έχουν παίξει το ρόλο της λοκομοτίβας μετά την κρίση», δήλωσε ο ΓΓ του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία, κατά την παρουσίαση των Προοπτικών. Υπογράμμισε επίσης ότι «η αύξηση των ανισοτήτων, είναι ένα επιπρόσθετο στοιχείο στην πρόκληση για μια έξοδο από την σημερινή απογοητευτική δυναμική ανάπτυξης».
Σύμφωνα με τις οικονομικές προοπτικές του εξαμήνου η αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ αναμένεται να είναι μέτρια στο 3% το 2016, ήτοι σχεδόν αμετάβλητη από το 2015. Αυτό οφείλεται στη συνδυασμένη επίδραση των υποτονικών εμπορικών συναλλαγών, της μέτριας εξέλιξης των μισθών και της επιβράδυνσης της δραστηριότητας των μεγάλων αναδυόμενων οικονομιών. Οι προβλέψεις για το 2017 δεν είναι ιδιαίτερα ενθουσιώδεις, με μόλις ένα 3,3 %.
Στις μεγάλες προηγμένες οικονομίες, η μέτρια ανάκαμψη θα συνεχισθεί ως εξής :
- Στις ΗΠΑ με 1,8% το 2016 και 2,2% το 2017.
- Στην ευρωζώνη, με 1,6% το 2016 και 1,7 % το 2017
- Στην Ιαπωνία με 0,7% το 2016 και 0,4% το 2017
Και γενικότερα για τις 34 χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ, οι προβλέψεις δίνουν 1,8 % το 2016 και 2,1 % το 2017.
Στην Κίνα, όπου συνεχίζεται η επανεξισορρόπηση της δραστηριότητας και παρότι υποστηρίζεται η ανάπτυξη από μέτρα τόνωσης για τη ζήτηση, θα συνεχίσει η σχετική διάβρωση και από 6,5% το 2016 θα κατέβει στο 6,2% το 2017. Στην Ινδία, αναμένεται να κυμανθεί στο 7,5% για το 2016 και το 2017, με μια δυναμική όμως που δείχνει στοιχεία κούρασης. Η Ρωσία και η Βραζιλία, παραμένουν βυθισμένες σε βαριά ύφεση με συνέπεια τη συρρίκνωση της δραστηριότητας κατά 4,3% το 2016 και 1,7% το 2017.
Στις δράσεις που προτείνει ο ΟΟΣΑ για την έξοδο από «την παγίδα της βραδείας ανάπτυξης» είναι η πλατύτερη χρήση των δημοσιονομικών πολιτικών και μια νέα προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
«Η αποκλειστική χρήση της νομισματικής πολιτικής» υπογραμμίζεται στη σχετική έκθεση, «δεν μπορεί να δώσει ικανοποιητικά αποτελέσματα, σε ότι αφορά στην ανάπτυξη και τον πληθωρισμό. Μια επιπλέον χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής θα μπορούσε μάλιστα να αποδειχθεί λιγότερο αποτελεσματική απ' ότι στο παρελθόν, σε ορισμένες δε περιπτώσεις, αντιπαραγωγική», τονίζεται.
Με δεδομένη την αδυναμία της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά και τη διεύρυνση των ανισοτήτων σε πολλές χώρες, είναι απαραίτητες πιο φιλόδοξες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις κυρίως στους τομείς των υπηρεσιών, υποστηρίζει ο ΟΟΣΑ. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα μπορούσαν να βοηθήσουν βραχυπρόθεσμα τη ζήτηση και να προωθήσουν μακροπρόθεσμες βελτιώσεις στον τομέα της απασχόλησης, της αύξησης της παραγωγικότητας και της κοινωνικής ένταξης, υπογραμμίζει ο ΟΟΣΑ.
Σχετικά άρθρα