00:55 | 14/6/16
Ο υπουργός Οικονομίας από το βήμα του ΣΒΒΕ αναφέρθηκε στις τέσσερις πρωτοβουλίες για την επανεκκίνηση της οικονομίας με την Ντ.Μπακογιάννη να απαντά πως “με υπερφορολόγηση και λογική ποινικοποίησης του κέρδους ανάπτυξη δεν μπορεί να υπάρξει”
Τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την ανάπτυξη και την έξοδο από την κρίση, παρουσίασε απόψε από το βήμα της ανοιχτής συνεδρίασης της τακτικής γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γεώργιος Σταθάκης.
"Η κυβέρνηση στηρίζεται σε τέσσερις πρωτοβουλίες, οι οποίες επιδιώκουν να κινητοποιήσουν την ιδιωτική οικονομία σε νέο μεγάλο κύκλο σημαντικών επενδύσεων με σαφείς προσανατολισμούς" σημείωσε και ανέφερε μεταξύ άλλον τον νέο αναπτυξιακό, που ψηφίζεται την Τετάρτη, τους πόρους του ΕΣΠΑ 2014-2020, το πακέτο Γιούνκερ, αλλά και τη συνεργασία με διεθνή αναπτυξιακά πιστωτικά ιδρύματα.
Σε ό,τι αφορά το τελευταίο θέμα, ανέφερε ότι εντός του Ιουνίου ολοκληρώνεται η δεύτερη φάση της μελέτης, που γίνεται από κοινού με την Παγκόσμια Τράπεζα, για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στη χώρα.
Πρόσθεσε ότι από το δεύτερο εξάμηνο του 2016 η ελληνική οικονομία θα βρεθεί εκ νέου σε θετικό πρόσημο, καθώς «έχει κλείσει ένας κύκλος στον οποίο κομβικό σημείο ήταν η πρώτη αξιολόγηση και ανοίγει ένας νέος για την ελληνική οικονομία, ο οποίος μπορεί να την οδηγήσει σε βιώσιμη πορεία ανάκαμψης και ανάπτυξης».
Η Ντ. Mπακογιάννη: Λίγος ο νέος αναπτυξιακός νόμος
Την εκτίμηση ότι «με ένα εξαιρετικά αρνητικό επενδυτικό κλίμα, υπερφορολόγηση και με λογική ποινικοποίησης του κέρδους ανάπτυξη δεν μπορεί να υπάρξει» διατύπωσε απόψε, από τη Θεσσαλονίκη, η βουλευτής της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη.
Πρόσθεσε ότι η ΝΔ έχει ολοκληρωμένο σχέδιο για την ανάπτυξη της οικονομίας και την κινητροδότηση των επενδυτών. «Έχουμε κι εμείς μάθει από τα λάθη και τις αδυναμίες μας στο παρελθόν και αυτό που θα παρουσιαστεί στο συνολό του τον Σεπτέμβριο από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης θα είναι η πλήρης πρόταση της ΝΔ για το πώς θα μπορέσει γρήγορα να ανακάμψει η ελληνική οικονομία¨.
Για τον νέο αναπτυξιακό νόμο επισήμανε ότι «είναι πάρα πολύ λίγος και ήρθε πάρα πολύ αργά. ΄Εχει ορισμένα θετικά στοιχεία αλλά δυστυχώς έχει πάρα πολλά αρνητικά. Οταν η χώρα χρειάζεται 100 δισ. ευρώ έως το 2020, τα 500 εκατ. ευρώ σε πέντε χρόνια, που μοιράζει ο αναπτυξιακός νόμος, είναι μια τρύπα στο νερό».
Στο μεταξύ, τις μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό σύστημα και τη δικαιοσύνη φαίνεται ότι προτάσσει ώς προτεραιότητες η ΝΔ. «Πρέπει οπωσδήποτε, με το που θα αλλάξουν τα πράγματα, να αγγίξουμε τον φορολογικό νόμο. Δεν μπορούμε να πάμε εκεί που θα θέλαμε, αλλά μπορούμε να μειώσουμε βάρη» τόνισε ενώ σε ό,τι αφορά τη δικαιοσύνη σημείωσε ότι «ο πρώτιστος νόμος που πρέπει να έρθει με αλλαγή κυβερνητική, είναι ο νόμος περί δικαιοσύνης».
Κριτική άσκησε η κα Μπακογιάννη για την κατάσταση στα λιμάνια της Θεσσαλονίκης και του Πειραιά, τα οποία βρίσκονται σε κλοιό κινητοποιήσεων ενόψει των ιδιωτικοποιήσεων: «Δεν μπορεί να φτιάξει το επιχειρηματικό κλίμα όταν η κατάσταση σήμερα στη Θεσσαλονίκη είναι αυτή. Και σας προκαλώ να μου πείτε ποιος υπουργός ενδιαφέρθηκε για το πρόβλημα. Δεν μπορεί μια κυβέρνηση να παρακολουθεί άβουλη και άμοιρη το λιμανι, όταν ο Πειραιάς κινδυνεύει να χάσει το σύνολο των κρουαζιερόπλοιων που έρχονται στην Ελλάδα».
Ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ: Οι θυσίες δεν πρέπει να πάνε χαμένες
Τη στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας και βιομηχανίας με τρόπο έμπρακτο, "που θα συνδυάζει τον στρατηγικό σχεδιασμό με μετρήσιμα θετικά αποτελέσματα στην ανάπτυξη σε γρήγορο όμως χρόνο", ζήτησε, από το βήμα της γενικής συνέλευσης ο πρόεδρος του φορέα, Αθανάσιος Σαββάκης. Επικαλούμενος και την πτώση της Ελλάδας, κατά έξι θέσεις, στην παγκόσμια λίστα ανταγωνιστικότητας του παγκοσμίου φήμης business school της Λωζάνης, ο κ.Σαββάκης σημείωσε ότι "οι θυσίες της τελευταίας επταετίας των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα και των πολιτών δεν μπορούν και δεν πρέπει να πάνε χαμένες", ενώ πρόσθεσε ότι η έξοδος από την κρίση έχει μια βασική προϋπόθεση: την έμπρακτη υποστήριξη της μεταποιητικής δραστηριότητας.
Σχετικές ετικέτες:Γιώργος Σταθάκηςελληνική κρίσηκυβέρνησηΠολιτικήΣΒΒΕΣΥΡΙΖΑ
Σχετικά άρθρα