16:13 | 29/6/16
Μεταρρυθμιστικό σχέδιο στον απόηχο του Brexit φαίνεται πως έχει ο γερμανός ΥΠΟΙΚ, σύμφωνα με δημοσίευμα της Handelsblatt
Το σχέδιο αυτό δεν ξεφεύγει από το εμπεδωμένο πλέον σκεπτικό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αφού προβλέπει αυστηρότερους δημοσιονομικούς κανόνες και υποβαθμισμένη Ευρωπαϊκή Επιτροπή.Η γερμανική εφημερίδα αποκαλύπτει το προσχέδιο «πρωτοβουλιών», που κατήρτισαν συνεργάτες του Γερμανού υπουργού Οικονομικών και περιέχει έναν κατάλογο πιθανών μέτρων για τη μεταρρύθμιση της Ε.Ε. των 27.
Στο δημοσίευμα διαβάζουμε ότι «τα σχέδια του Σόιμπλε είναι έτοιμα, ενδεχομένως και ως αντίβαρο στις απαιτήσεις της Ρώμης και του Παρισιού».
Όμως, ο Γερμανός δεν θέλει ακόμη να τα δημοσιοποιήσει, ώστε να επέλθει ξανά ηρεμία στη σχετική συζήτηση κατά την παρούσα φάση και δεδομένης της υπερπληθώρας προτάσεων που γίνονται για «περαιτέρω κοινοτικοποίηση της νομισματικής ένωσης», σύμφωνα με κύκλους του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.
Η Handelsblatt φέρνει ως παράδειγμα τις φωνές σε Ιταλία και Γαλλία, οι οποίες ζητούν έναν προϋπολογισμό των χωρών της Eυρωζώνης, μια πρόταση που δεν φαίνεται να βρίσκει σύμφωνη τη Γερμανία.
Ισχυρότερο ρόλο φαίνεται να προκρίνει ο Σόιμπλε για τον ESM, που θα μπορούσε να αναλαμβάνει όλο και περισσότερο το ρόλο της Τρόικας, δηλαδή ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ, αφήνεται να εννοηθεί στο έγγραφο των συνεργατών του, όπως επισημαίνει η Deutsche Welle.
Σύμφωνα με έναν από τους άξονες του σχεδίου, «οι χώρες μέλη δεν θα πρέπει να απαλλαγούν από την ιδία ευθύνη για σταθερούς προϋπολογισμούς και φιλικές προς την ανάπτυξη διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».
Στο πλαίσιο αυτό ο Σόιμπλε ζητάει την αξιόπιστη τήρηση των κανόνων για το χρέος, δηλαδή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και του δημοσιονομικού συμφώνου.
Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών δεν φαίνεται να απορρίπτει ένα «δικαίωμα απόρριψης» των προσχεδίων προϋπολογισμών των χωρών, όταν αυτοί δεν ανταποκρίνονται στις ευρωπαϊκές επιταγές για το έλλειμμα.
Η υλοποίηση των λεγόμενων «ειδικών ανά χώρα συστάσεων» θα μπορούσε να συνδεθεί με τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία, αναφέρεται στο έγγραφο.
Σε αντίθεση με Γαλλία και Ιταλία, το Βερολίνο δεν φαίνεται να προτείνει τη σύσταση ενός νέου ταμείου, αλλά την αξιοποίηση του προϋπολογισμού της ΕΕ, σύμφωνα με την Handelsblatt.
Στο σχέδιο επίσης περιλαμβάνεται ανακατανομή των ρόλων της Κομισιόν. «Αυτό θα σήμαινε ότι η επιτήρηση της δημοσιονομικής πολιτικής των χωρών μελών θα πραγματοποιούνταν από μια ανεξάρτητη αρχή και όχι από έναν επίτροπο».
Σχετικές ετικέτες:Βόλφγκανγκ ΣόιμπλεΒρετανίαβρετανικό δημοψήφισμαΓερμανίαΜεγάλη ΒρετανίαΟικονομίαΠολιτικήBrexitHandelsblatt
Σχετικά άρθρα