15:06 | 29/6/16
Η διαδρομή του πανεπιστημίου μέσα από μια έκθεση φωτογραφίας
Τι φέρνει στην ίδια αίθουσα τον Νόαμ Τσόμσκι και τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, την Άλκη Ζέη και την Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ, τον Σαντιάγκο Καλατράβα, τον Ρομπέρτο Μπενίνι και τους αδελφούς Ταβιάνι; Μα το μοναδικό Σαλονικιώτικο δειλινό στη Νέα Παραλία. Και τι κοινό έχουν όλοι αυτοί μεταξύ τους; Είναι μοναδικές ψηφίδες στο πολύχρωμο ψηφιδωτό της ιστορίας των 90 χρόνων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).
Πρόκειται για μερικές από τις προσωπικότητες, που έχουν αναγορευτεί επίτιμοι διδάκτορες του ΑΠΘ ή έχουν τιμηθεί από το Πανεπιστήμιο. Στιγμές από τις κορυφαίες αυτές εκδηλώσεις στη διαδρομή του Πανεπιστημίου απαθανατίστηκαν και μαζί με φωτογραφικά στιγμιότυπα από δραστηριότητες των φοιτητών στα εργαστήρια και αθλητικές επιδείξεις βγαλμένες... από τα «Χτυποκάρδια στο Θρανίο» με τη Βουγιουκλάκη «διηγούνται» την ιστορία του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης και τους παράλληλους δρόμους του με την πόλη και τους ανθρώπους της.
«Η ιστορία του ΑΠΘ μέσα από τις φωτογραφίες» είναι το θέμα της Έκθεσης Φωτογραφίας στο γυάλινο περίπτερο του Κήπου του Απογευματινού Ήλιου, στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης, που επιμελήθηκε ο καθηγητής του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΑΠΘ, Γιώργος Κατσάγγελος και η οποία θα εγκαινιαστεί την Τρίτη 5 Ιουλίου, στις 20:30.
«Στο campus με τα χαμόσπιτα και τις απλωμένες μπουγάδες»
Η αφίσα της έκθεσης είναι ο ορισμός του «μια εικόνα, χίλιες λέξεις». Στο πάνω μέρος της μία φωτογραφία της Πανεπιστημιούπολης του 1960, που τράβηξε ο θρυλικός φωτορεπόρτερ της Θεσσαλονίκης, Γιάννης Κυριακίδης, ο οποίος έφυγε φέτος από τη ζωή.
Στο κάτω μέρος της αφίσας η ίδια λήψη της Πανεπιστημιούπολης, σε μια αεροφωτογραφία του 2005 του καθηγητή Κατσάγγελου. Κυριολεκτικά από την ασπρόμαυρη φωτογραφία του 1960 λείπει η... μισή πόλη, όπως και τα περισσότερα κτίρια της Πανεπιστημιούπολης. Μια εικόνα χίλιες λέξεις και η ασπρόμαυρη φωτογραφία από την ανέγερση της Πολυτεχνικής Σχολής το 1950, όπου δίπλα στο πανύψηλο -σε σχέση με το υπόλοιπο τοπίο- κτίριο, τα χαμόσπιτα με τις απλωμένες μπουγάδες γεννούν πολύχρωμα συναισθήματα.
«Η έκθεση έχει σκοπό να δείξει ένα Πανεπιστήμιο ζωντανό, δυναμικό και μεγάλο, μέσα από την ιστορία της ίδρυσης και ανοικοδόμησής του, στιγμές από τη φοιτητική και επιστημονική ζωή και τη σχέση του με τον πολιτισμό», δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Κατσάγγελος.
Ανάμεσα στις 200 φωτογραφίες της έκθεσης, που χωρίζονται σε 20 θεματικές ενότητες, ο καθηγητής ξεχωρίζει τις αναγορεύσεις σημαντικών προσωπικοτήτων -Ελλήνων και ξένων, τις εορταστικές εκδηλώσεις παρουσία Ελλήνων και ξένων ηγετών, καθώς και τη θεμελίωση της Νομικής Σχολής από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και της Θεολογικής Σχολής από τον Γεώργιο Παπανδρέου, από τη θεματική ενότητα των 16 φωτογραφιών «όπου φαίνεται πολύ καλά η ανέγερση του Πανεπιστήμιου».
«Προφανώς οι φωτογραφίες απεικονίζουν ένα πολύ μικρό δείγμα της ιστορίας του ΑΠΘ, δεν είναι ένα μεγάλο βιβλίο, είναι μία πρώτη γεύση για το Πανεπιστήμιο, ένα πρώτο ερέθισμα, για όσους θα επισκεφθούν την έκθεση, για να γνωρίσουν το ΑΠΘ και είναι ένας τρόπος να επικοινωνήσει το Πανεπιστήμιο με την πόλη», ανέφερε ο καθηγητής.
Η έκθεση διοργανώνεται στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 90 χρόνων από την ίδρυση του ΑΠΘ και θα διαρκέσει μέχρι τις 15 Οκτωβρίου 2016. Οι φωτογραφίες αποτελούν μέρος της προσωπικής συλλογής του κ. Κατσάγγελου, αλλά και του ιστορικού αρχείου της Βιβλιοθήκης του ΑΠΘ και ιδιωτικών συλλογών.
«Η έκθεση θα δώσει την ευκαιρία σε παλαιότερους και νεότερους απόφοιτους του ΑΠΘ να αναγνωρίσουν τον εαυτό τους ή να θυμηθούν στιγμές από το πέρασμά τους από το Πανεπιστήμιο. Τους καλούμε να την επισκεφθούν, όπως και τους πολίτες της Θεσσαλονίκης, για να διαπιστώσουν τη διαχρονική συμβολή του Πανεπιστημίου και τη συνεχή αλληλεπίδρασή του με την πόλη», δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρύτανης του ΑΠΘ, Περικλής Μήτκας.
Σχετικά άρθρα